Στη Μόσχα μεταβαίνει σήμερα (Πέμπτη), ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για επίσκεψη εργασίας. Ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, την Παρασκευή στις 10:30 ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στον Κήπο Αλεξάνδρου. Στις 11:30 έως τις 12:30 θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στην πρωθυπουργική κατοικία.

Η κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο έχει προγραμματιστεί για τις 13:00-13:30, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας με τον Ρώσο Πρόεδρο (13:30-14:45). Θα πραγματοποιηθεί υπογραφή διμερών συμφωνιών (14:45-15:00) και εν συνεχεία ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ρώσος Πρόεδρος θα παραθέσουν κοινή συνέντευξη Τύπου (15:00-15:30).

Ανακοίνωση του Μεντβέντεφ

Ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα συζητήσει στις 7 Δεκεμβρίου με τον Έλληνα ομόλογο του ζητήματα που αφορούν την εμπορική και οικονομική συνεργασία, έργα στον ενεργειακό τομέα και την αγροτική οικονομία, αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο του Ρώσου πρωθυπουργού.

«Στις 7 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τον πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας Αλέξη Τσίπρα. Κατά την διάρκεια της συνάντησης οι επικεφαλής των κυβερνήσεων θα συζητήσουν την κατάσταση και της προοπτικές της ρωσο-ελληνικής εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, την υλοποίηση από κοινού έργων στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας, των υποδομών μεταφορών, των υψηλών τεχνολογιών, της αγροτικής οικονομίας και άλλους τομείς», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ρωσία έπειτα από πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Τα προηγούμενα με τις απελάσεις

Όπως μετέδωσε το SKAI.GR,πριν από τις συναντήσεις θα υπάρξει μια προεργασία του κ Τσίπρα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο καθώς θα πραγματοποιηθεί τελικά η μικτή διυπουργική επιτροπή Ρωσίας – Ελλάδας που δεν είχε γίνει μετά το καλοκαίρι με τις απελάσεις εκατέρωθεν διπλωματών και διοικητικών υπάλληλων.

Οι συναντήσεις των δύο χωρών γίνονται στη σκιά όλων όσων έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό με το ονοματολογικό, καθώς είναι γνωστή η αντίθεση της Ρωσίας πάνω στο ζήτημα αλλά η ελληνική πλευρά δεν θα σταθεί εκεί αφού υπάρχουν πάρα πολλά σοβαρά ζητήματα.

Αύριο Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Μεντβέντεφ στην πρωθυπουργική κατοικία και στη συνέχεια με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο. Θα αναλύσουν ζητήματα σχετικά με τη συνεργασία των δυο χωρών αλλά και το ξεπάγωμα το σχέσεων.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται ενεργειακά ζητήματα και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπως και διάφορα επενδυτικά σχέδια τα οποία όμως θα ανακοινωθούν όταν θα έχουν προχωρήσει πολύ.
Η χώρα μας επίσης θα επιδιώξει να αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Μόσχα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στη Μόσχα θα είναι και ο Νικολάς Μαδούρο που θα συναντηθεί σήμερα Πέμπτη με τον Πούτιν και είχε προηγουμένως συναντηθεί με τον Ερντογάν.

Αποκατάσταση των ισορροπιών

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι το ταξίδι αυτό του κ. Τσίπρα, πέραν των εμπορικών και άλλων συμφωνιών έχει ως στόχο την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων και την αποκατάσταση μιας ισορροπίας, που είχε ανατραπεί, λόγω της προόδου στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, της συμφωνίας των Πρεσπών και της προσέγγισης των Δυτικών Βαλκανίων με την Δύση και το ΝΑΤΟ με τις ευλογίες της Αθήνας.

Είναι προφανές ότι η ρωσική πλευρά θα δώσει το στίγμα της ενόχλησής της για τα προηγούμενα και πιθανόν να υπάρξει μια ώθηση στη βελτίωση των σχέσεων Αθήνας – Μόσχας μέσω των εμπορικών συναλλαγών και της ενεργειακής συνεργασίας.