Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, δήλωσε στα Σκόπια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος όμως απέφυγε να μπει στην ουσία των όσων είπε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ για “Μακεδόνες του Αιγαίου” και για την δυνατότητα να διδάσκονται αυτοί την “μακεδονική γλώσσα” σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

 

‘Ετσι για μία ακόμα φορά οι Σκοπιανοί ακολουθούν την οδό της διγλωσσίας και της υποκρισίας, ώστε αφ΄ενός μεν να ικανοποιούν το εσωτερικό ακροατήριο στη χώρα τους και αφ΄ετέρου να εμφανίζονται και συνεπείς απέναντι σε όσα υπογράφουν. Είναι όμως προφανές ότι η τακτική αυτή προδικάζει μια μελλοντική απόσταση από λόγια και πράξεις, κάτι, που δεν αποτελεί εγγύηση για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Για  το θέμα το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδει:

Την πρόθεση της ΠΓΔΜ να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση της χώρας, στην οποία υπάρχει και αναφορά στο θέμα της γλώσσας, εκφράζει ο κυβερνητικός εκπροσωπος  στα Σκόπια.

«Όλες οι ενέργειές και οι δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη για να υποστηρίξουμε τη συμφωνία. Ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, κατανοούμε ότι η εκάστοτε χώρα φροντίζει τους πολίτες της και ότι οι χώρες των Βαλκανίων δεν παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών τους χωρών» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι και πρόσθεσε:

«Θέλουμε να υπογραμμίσουμε το άρθρο 4 (3) της συμφωνίας Πρεσπών, βάσει του οποίου δεσμευόμαστε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Με αυτή την έννοια, είναι κατανοητό ότι οι πολιτικές για τη χρήση των γλωσσών και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη συμφωνία Πρεσπών. Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα που αφορά στις γλώσσες που διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ είναι απολύτως προσηλωμένος σε μια πολιτική που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ δεσμεύεται να βελτιώσει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Τέλος, ο Μίλε Μποσνιάκοφσκι εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης της χώρας, «εάν τα σχόλια του πρωθυπουργού παρερμηνεύτηκαν».

(Μεταξύ των άλλων ο κ. Ζάεφ είχε αναφερθεί σε “Μακεδόνες του Αιγαίου”, που θα είχαν τη δυνατότητα να διδάσκονται την “μακεδονική γλώσσα” σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας…)

 

Κατρούγκαλος: Να αποφεύγονται δηλώσεις

Την ανάγκη αποφυγής προβληματικών δηλώσεων που δημιουργούν αμφιβολίες ως προς το πραγματικό νόημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι είχε μια ουσιαστική συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. «Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι προβληματικές δηλώσεις που δημιουργούν αμφιβολίες ως προς το πραγματικό νόημα της Συμφωνίας των Πρεσπών πρέπει να αποφεύγονται, ακριβώς γιατί και οι δύο χώρες εμμένουν στην πιστή τήρηση του πνεύματος και του γράμματος της Συμφωνίας αυτής που είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό που περιγράφει ακριβώς την κατάσταση των υποχρεώσεων εκατέρωθεν είναι το άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συμφωνίας, που πια δεν αφήνει κανένα περιθώριο για επέμβαση στο εσωτερικό κάθε μιας από τις χώρες. «Εμμένουμε, λοιπόν, σταθερά στο πνεύμα και στο γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και προχωρούμε και οι δύο στην πλήρη κύρωσή της με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα, ακριβώς όπως προβλέπει η Συνθήκη αυτή», τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο Γ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Σόλτενμπεργκ, με τον οποίο συζήτησε το ζήτημα της ΠΓΔΜ, καθώς και την τεχνική διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί, εφόσον θα κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και στις δύο χώρες.

Ο Γ. Κατρούγκαλος αναμένεται να συναντηθεί επίσης στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι.