Στο  στόχαστρο αυτοχαρακτηριζόμενων αριστερών και δήθεν αντιφασιστικών οργανώσεων, καθώς και μιας “Πρωτοβουλίας”, που υπεραμύνονται της συμφωνίας των Πρεσπών, βρέθηκαν χιλιάδες μαθητές, οι οποίοι κατέβηκαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της Βόρειας Ελλάδας για να υπερασπιστούν τα δίκαια της Μακεδονίας απέναντι στις μεθοδεύσεις των Σκοπιανών.

Στην πορεία των μαθητών, που τάσσονται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έγιναν μάλιστα επεισόδια στην οδό Μακεδονικής Αμύνης, αλλά και έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Στο υπουργείο, όπου  κατέληξε η μεγάλη πορεία, μια μικρή ομάδα διαδηλωτών πέταξε φωτοβολίδες, ενώ άλλοι μαθητές ανέβηκαν στα κάγκελα και επιχείρησαν να ανοίξουν την πύλη χωρίς αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια οι μαθητές κατευθύνθηκαν προς ένα κτίριο, που βρίσκεται υπό κατάληψη, όπου επίσης σημειώθηκαν επεισόδια.
Η αστυνομία είχε προχωρήσει σε φραγμό στην κατάληψη του κτιρίου Mundo Nuevo όπου βρίσκονταν αντιεξουσιαστές, αλλά οι  μαθητές άρχισαν να πετούν πέτρες προς τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. με τους τελευταίους να απαντούν με βομβίδες κρότου λάμψης και με χημικά. Η ατμόσφαιρα στο σημείο είχε γίνει αποπνικτική.

Νωρίτερα η πορεία στην οποία έδωσαν το παρόν περίπου 2.000 μαθητές πέρασε και από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά  οι μαθητές συμμετείχαν σε δύο πορείες οι οποίες κάποια στιγμή ενώθηκαν με τους διαδηλωτές να περνούν και από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Ξεχωριστή εικόνα στη συγκέντρωση ένας μαθητής από το 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου που κατέβηκε στους δρόμους με το άλογό του μαζί με άλλους μαθητές από σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Συνολικά στο νομό Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 100 τα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη με τους μαθητές να έχουν αναρτήσει στα κάγκελα ελληνικές σημαίες και πανό με συνθήματα όπως «Η Μακεδονία είναι ελληνική», ενώ αρκετοί σε ανακοινώσεις τους ξεκαθαρίζουν ότι «η δράση τους σε καμία περίπτωση, δεν φέρει φασιστικό ή εθνικιστικό χαρακτήρα».
Στο Ασβεστοχώρι οι μαθητές που βγήκαν στους δρόμους κράτησαν την ελληνική σημαία και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.

Από τον Έβρο έως την Έδεσσα

Κινητοποιήσεις υπήρξαν από το πρωί της Πέμπτης και σε γυμνάσια και λύκεια στον Έβρο. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Στέργιος Αποστολακούδης «υπό κατάληψη τελούν σχολεία στις Φέρρες, στο Σουφλί, το Διδυμότειχο, το 1ο λύκειο Ορεστιάδας και στη Νέα Βύσσα. Στην Αλεξανδρούπολη σημειώνεται αποχή μαθητών και όχι καταλήψεις». Νωρίτερα περίπου 300 μαθητές συγκεντρωθήκαν μπροστά στο δημαρχείο και πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης η οποία κατέληξε στον Φάρο, στην παραλιακή οδό.
Μαθητές πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αλεξάνδρεια, Νάουσα, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Κρύα Βρύση, Κατερίνη και Σέρρες.

Κουκουλοφόροι στην Αθήνα

.

Στην Αθήνα ξέσπασαν επεισόδια στην οδό Πανεπιστημίου. Εκεί  η διαδήλωση γινόταν εναντίον των διαδηλώσεων των μαθητών στη βόρεια Ελλάδα, ενώ η πορεία στα Προπύλαια ήταν ειρηνική.
Περίπου 500 μαθητές από την «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων & Μαθητών Αθήνας» ενάντια στις «εθνικιστικές καταλήψεις για τη Μακεδονία» έχουν συγκεντρωθεί στα Προπύλαια με αποτέλεσμα να είναι κλειστη η οδός Πανεπιστημίου. Σε κείμενό της η πρωτοβουλία αναφέρει ότι «την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου διάφορες ακροδεξιές, φασιστικές ομάδες προσπαθούν να υποκινήσουν μαθητικές εθνικιστικές καταλήψεις σε σχολεία της χώρας. Η πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας καλεί όλους τους αγωνιστές μαθητές να μπουν μπροστά και να μην επιτρέψουν στους φασιστές να βρουν χώρο έκφρασης στα σχολεία μας».
Στο τέλος της όμως  παρεισέφρησαν κουκουλοφόροι, οι οποίοι έσπασαν με πέτρες τα τζάμια σε κατάστημα τράπεζας με τους αστυνομικούς να απαντούν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης.