Σημαντικές προοπτικές στην συνεργασία με την Ινδία διανοίγονται μετά τις συνομιλίες, που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νέο Δελχί με τον ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι, λέγοντας πως οι δυο πλευρές έχουν στόχο να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στις σχέσεις των δυο χωρών

Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει το κατώφλι της Ινδίας προς την Ευρώπη, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει μετατραπεί από περιφερειακή σε δημόσιο βήμα διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών, ενώ έκανε λόγο για συμμαχία δύο χωρών που μοιράζονται κοινές αξίες.

«Η ενδυνάμωση της εταιρικής σχέσης της Ινδίας με την Ευρώπη θα πρέπει να αποτελέσει θεμέλιο λίθο, κι αυτό θα το εφαρμόσω στον έσχατο βαθμό για τη χώρα μου» είπε, ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα μπορεί να δράσει ως ενδιάμεσος με την ΕΕ, αλλά και ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, για την Ινδία. Είμαστε το φυσικό σας κατώφλι για την Ευρώπη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη:

“Είστε ένα παράδειγμα για τον κόσμο. Καταδεικνύετε το πώς η δημοκρατία μπορεί να δώσει ισχυρότατη ανάπτυξη. Πώς η ανάπτυξη οδηγεί σε ευημερία και ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή.
Το πιο σημαντικό είναι το δικαίωμα των ανθρώπων να καθορίσουν μόνοι το μέλλον τους μέσα από ελεύθερες εκλογές. Όλες οι δημοκρατίες αντιμετωπίζουν απρόκλητους κινδύνους, όμως το 2024 θα είναι το έτος δημοκρατίας και όλοι μαζί θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή, τις εντάσεις.

Σήμερα, η Ινδία είναι μια ισχυρότατη δύναμη, ένας ισχυρότατος σύμμαχος και βρίσκεται στην καρδιά των G20. Πολύ σημαντική η πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν, αλλά έχουμε πολλά να επιτύχουμε ακόμα. Η Ελλάδα έχει κάνει βήματα. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αμοιβαία ευκαιρία, και η Ελλάδα, δεδομένης της εγγύτητάς της, μπορεί να δράσει ως ενδιάμεσος με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την Ανατολή και τη Δύση, για την Ινδία.

Από την αρχαιότητα, η Ελλάδα ήταν ένα σταυροδρόμι. Σήμερα, η Ελλάδα έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής.
Η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο εμπορικών πλοίων και αναζητούμε νέους διάδρομους. Αρκεί κανείς να δει τον χάρτη και θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα αποτελεί το φυσικό κατώφλι της Ινδίας για την Ευρώπη.

Αγκαλιάζουμε την ψηφιακή μετανάστευση

Βλέπω ομοιότητες ανάμεσα στις δύο χώρες. Μεταρρυθμίσεις και καινοτομία οδηγούν σε οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Αγκαλιάζουμε την ψηφιακή μετανάστευση. Μοχλεύσατε την τεχνολογία προς όφελος των πολιτών σας. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές βοηθούν στη δημιουργία όλο και περισσότερων θέσεων εργασίας.

Τα πάντα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα. Μια διαφορετική προσέγγιση προς τη μετανάστευση και την ασφάλεια και, βεβαίως, Παιδεία, Υγεία και οι αντίστοιχες επενδύσεις. Όλα αυτά μέσα από πολλές μεταρρυθμίσεις. Η χώρα μου έχει δει τη μεγαλύτερη μείωση του χρέους σε ποσοστό ΑΕΠ και πήρε την επενδυτική βαθμίδα.

Η Ελλάδα τού σήμερα όχι μόνο θέλει να συμμετέχει σε τέτοιες συνεργασίες, αλλά μπορεί να είναι το κατώφλι της Ινδίας προς την Ευρώπη.
Η Ινδία, ας μην ξεχνάμε, είναι η ταχύτερα εξελισσόμενη οικονομία ανά τον κόσμο και η Ελλάδα όσον αφορά την Ευρώπη.
Επενδύσεις στον τομέα των logistics. Η Ινδία ήδη επενδύει σε υποδομές στην Ελλάδα, όπως γίνεται με το αεροδρόμιο στην Κρήτη.
Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα.
Η Ελλάδα εξαπλώνεται όσο ποτέ άλλοτε. Η Ινδία είναι ηγετική δημοκρατία.

Να συμβάλουμε όλοι για την ειρήνη

Το φετινό έτος μάς βρίσκει να έχουμε σύρραξη στη Μέση Ανατολή και για 2η χρονιά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου συνέβη το αδιανόητο, αυτός ο πόλεμος εξελίσσεται ακόμη. Η Ουκρανία είναι πολύ περισσότερα από ένας πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος, είναι μια πρόκληση στη διεθνή σταθερότητα.

Όλοι έχουμε ευθύνη να βάλουμε το βάρος που διαθέτουμε προκειμένου να συνεισφέρουν όσο πιο πολύ μπορούμε για την επίτευξη της ειρήνης.
Ο κόσμος είναι μια οικογένεια, όπως ακούστηκε ξανά σήμερα, και εδώ φτάνω στο ζήτημα της υπαρξιακής απειλής για τον πλανήτη μας. Και η Ινδία, όπως πολλές χώρες, έχει βιώσει την κλιματική αλλαγή. Έχουμε επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση. Στην Ελλάδα παράγουμε σε μεγάλο ποσοστό ενέργεια από ΑΕΠ.

Η Ελλάδα θα υποστηρίξει τη θέση της Ινδίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Και, βεβαίως, θεωρούμε ότι η Ινδία θα πρέπει να εκπροσωπείται εκεί.
Σε τελική ανάλυση, η αποτελεσματική πολιτική απαιτεί στοχασμό και γόνιμο διάλογο στα διεθνή φόρα.

Αξίζει τον κόπο να αναλογιστούμε ότι, ενώ η Ελλάδα και η Ινδία έχουν ανακαλύψει τη δημοκρατία, ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και η μία την άλλη.
Μέσα από αυτή τη συνεργασία έχουμε πολλά να κερδίσουμε. Αναγνωρίζουμε ότι χωρίς τον γόνιμο διάλογο η αναζήτηση της αλήθειας δεν έχει νόημα και ο κόσμος θα παραμένει διχασμένος σε Ανατολή-Δύση και Βορρά-Νότο. Η Ινδία είναι ένα σταυροδρόμι.

Ο Ινδοειρηνικός και η Μεσόγειος θα ωφεληθούν πάρα πολύ, όχι μόνο η Ελλάδα και η Ινδία. Οι λαοί μας έχουν τόσο πολλά να κερδίσουν ο ένας από τον άλλον και να δώσουν στον κόσμο. Θα οδηγηθούμε στη βέλτιστη συνεργασία”.

Για την συνάντηση με τον Ινδό πρωθυπουργό

«Στον κ. Μόντι βρήκα έναν πραγματικό φίλο και ηγέτη. Οι σχέσεις μας θα ενισχυθούν λόγω της εταιρικής συμφωνίας που υπογράψαμε. Είμαι σίγουρος ότι θα ενδυναμώσουμε την κινητικότητα ώστε να ενισχυθεί η μόνιμη μετανάστευση και να αντιμετωπιστεί το trafficking».

«Χάρη στον οικονομικό διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης το μέλλον είναι λαμπρότερο. Αρκεί να δει τον χάρτη κανείς για να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα είναι η πύλη της Ινδίας στην ΕΕ», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Βρισκόμαστε εδώ με μια μεγάλη αποστολή με Έλληνες επιχειρηματίες και εστιάζουμε στην προαγωγή των οικονομικών δεσμών με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, τη ναυτιλία και τα logistics», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε «αμοιβαίες επενδύσεις που θα επισφραγίσουν τη συνεργασία μας. Η Ινδία αρχίζει να επενδύει στην Ελλάδα. Για παράδειγμα υπάρχουν συνέργειες με κατασκευαστικές εταιρείες όπως στην περίπτωση του νέου αεροδρομίου στην Κρήτη».

«Η συνεργασία μας είναι πολλά υποσχόμενη και περιλαμβάνει και τη συμφωνία που κάναμε για να υποστηρίξει η Ελλάδα την υποψηφιότητα της Ινδίας για συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ν. Μόντι: Εκπληκτική ευκαιρία η επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη

Στις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται για συνεργασία στάθηκε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, λέγοντας πως οι δυο πλευρές έχουν στόχο να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στις σχέσεις των δυο χωρών.

«Υπάρχουν ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία και οι δυο χώρες κάνουν τα απαραίτητα βήματα για αυτό» σημείωσε, επισημαίνοντας πως παρουσιάζονται νέες ευκαιρίες για συνεργασία στους τομείς της γεωργίας, της άμυνας, της κινητικότητας και της μετανάστευσης.

Ο κ. Μόντι χαρακτήρισε εκπληκτική ευκαιρία την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ινδία και χαρακτήρισε εξόχως παραγωγικές τις συζητήσεις που είχαν οι δύο πλευρές. Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «προχωρούμε ταχύτατα για να πετύχουμε τον στόχο διπλασιασμού του εμπορίου μας έως το 2030».

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας ανέφερε ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν και σε άλλους τομείς, όπως η καινοτομία. «Η ναυτιλία και η συνδεσιμότητα έχουν ιδιαίτερη σημασία και για τις δύο χώρες» τόνισε, ενώ στάθηκε επιπλέον στους τομείς της κυβερνοασφάλειας και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

«Ελλάδα και Ινδία έχουν τις ίδιες ανησυχίες και προτεραιότητες» επεσήμανε ο κ. Μόντι και μίλησε για εκτενείς συνομιλίες για περαιτέρω συνεργασία. Αναφέρθηκε επιπλέον στη μακρά ιστορία διαπολιστισμικών σχέσεων των δύο χωρών και μίλησε για διασύνδεση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.