Πολεμικά πλοία, αντιτορπιλικά, φρεγάτες και υποβρύχια από Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Αίγυπτο, Ελλάδα, Ισραήλ και Τουρκία έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες μέρες στην Ανατολική Μεσόγειο σε βαθμό που να σημειώνονται περιστατικά εμπλοκής των τηλεπικοινωνιών και προβλήματα στην λειτουργία των GPS, σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης.
Η αυξημένη κίνηση των σκαφών σχετίζεται με την άφιξη του αμερικανικού σκάφους – γεωτρύπανου στο λιμάνι της Λεμεσού για λογαριασμό του γίγαντα της πετρελαϊκής αγοράς Exxon Mobil, αλλά και με τις τουρκικές ενέργειες των τελευταίων ημερών .
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του SigmaLive “πολλές περιπτώσεις σημαντικών παρεμβολών GPS εξακολουθούν να αναφέρονται από πλοία και αεροσκάφη που λειτουργούν στην Ανατολική Μεσόγειο”
Ανάμεσα στα σκάφη αυτά είναι τα πολεμικά πλοία της Μόνιμης Ναυτικής Ομάδας του ΝΑΤΟ 2, συμπεριλαμβανομένου του HNLMS De Ruyter του Βασιλικού Ναυτικού της Ολλανδίας, της φρεγάτας :Eλλη και Νικηφόρος Φωκάς της Ελλάδας, το HMCS Ville de Québec του Βασιλικού Καναδικού Ναυτικού, των τεσσάρων αμερικανικών Tomahawk των αντιτορπιλικών USS Carney, USS Ross, USS Winston S. Churchill και USS Bulkeley.
Ακόμη και η ναυαρχίδα του έκτου στόλου USS Mount Whitney του αμερικανικού ναυτικού εμφανίστηκε την περιοχή μαζί με τουλάχιστον τρία πυρηνικά υποβρύχια πολλαπλών σκοπών, ένα από τα οποία ήταν το USS Newport News, το οποία είχε προηγουμένως σταθμεύσει στο Γιβραλτάρ.
Ταυτόχρονα και οι Tούρκοι επιχειρούν αναβάθμιση της ναυτικής τους παρουσίας, ενώ οι Αιγύπτιοι κάνουν επίδειξη ναυτικής ισχύος με στρατιωτικές ασκήσεις για προστασία του κοιτάσματος Ζορ. Η Γαλλία διατηρεί επίσης τη φρεγάτα της κατηγορίας FREMM Auvergne, και το γερμανικό FGS Augsburg πέρασε από το Στενό του Γιβραλτάρ.
Όλη αυτή η ναυτική δύναμη και οι εξυπηρετήσεις διαφορετικών συμφερόντων προκαλούν ανησυχία για ενδεχόμενο ατύχημα, που μπορεί να αποτελέσει την “σπίθα” για έναρξη σοβαρού επεισοδίου.
Νέα φρεγάτα από την Ρωσία με πυραύλους
Η Ρωσία ανακοίνωσε πως ανέπτυξε τη νέα της φρεγάτα με πυραύλους Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Kalibr στη Μεσόγειο, λίγους μήνες αφότου η Μόσχα ενίσχυσε τις ναυτικές δυνάμεις της ανοικτά των συριακών ακτών.
«Η φρεγάτα Ναύαρχος Μακάροφ του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας εγκατέλειψε τη (ναυτική βάση) της Σεβαστούπολης με κατεύθυνση τα στενά της Μαύρης Θάλασσας. Το πλοίο θα επιχειρεί στο πλαίσιο της υφιστάμενης δύναμης του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ρωσικό υπουργείο Άμυνας, που μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει στο παρελθόν πυραύλους Κρουζ Kalibr από φρεγάτες και υποβρύχια στη Μεσόγειο εναντίον στρατιωτικών στόχων σε υποστήριξη των επιθέσεων του συριακού στρατού.
Το υπουργείο δεν ανέφερε αν η φρεγάτα πρόκειται να λάβει μέρος στη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, όπου η Μόσχα υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ αφότου εισήλθε στον πόλεμο το 2015.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τον Μάιο πως ρωσικά στρατιωτικά πλοία με πυραύλους Κρουζ Kalibr θα βρίσκονται σε μόνιμη ετοιμότητα στη Μεσόγειο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατική απειλή, όπως τη χαρακτήρισε, στη Συρία.
Η Ρωσία ανέπτυξε πολλά πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο φέτος το καλοκαίρι, περιλαμβανομένων των φρεγατών Ναύαρχος Γκριγκαρόβιτς, Ναύαρχος Έσεν και Πουτλίβι, μαζί με το αποβατικό πλοίο Νικολάι Φιλσένκοφ και την κορβέτα πυραύλων Βίσνι Βόλατσεκ.
Η εφημερίδα Izvestia ανέφερε τον Αύγουστο πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη ναυτική ομάδα της στη Μεσόγειο από το 2015, περιλαμβανομένων 10 πλοίων, τα περισσότερα από τα οποία φέρουν πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Kalibr. Πρόκειται να αναπτυχθούν και άλλα πλοία, ανέφερε η εφημερίδα, ενώ έχουν αναπτυχθεί επίσης δύο υποβρύχια
Η Τουρκία επιμένει σε σκληρή στάση
Θερμό επεισόδιο στην ανατολική Μεσόγειο». Έτσι τιτλοφορείται άρθρο της δεύτερης μεγαλύτερης εφημερίδας της Τουρκίας, της προσκείμενης στον Ταγίπ Ερντογάν, “Σαμπάχ”, η οποία δίνει το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στην περιοχή.
Το ρεπορτάζ που υπογράφει η Hilal Kaplan έρχεται σε μια χρονική στιγμή που οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες, με συσσώρευση δυνάμεων, πολεμικές ασκήσεις, γεωτρύπανα και ερευνητικά σκάφη να βρίσκονται κοντά στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στο άρθρο της Καπλάν δηλώνονται με σαφήνεια οι προθέσεις της Άγκυρας, ενώ αναλύεται διεξοδικά και το κλίμα που διαμορφώνεται σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων από χώρες όπως η Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.
Κατά την άποψη της αρθρογράφου, η Τουρκία κάνει τις δικές της κινήσεις, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δείξει ανοχή σε ενδεχόμενη καταπάτηση των δικαιωμάτων της.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το δημοσίευμα της τουρκικής «Σαμπάχ» υπερτονίζει τις αναφορές διπλωματικών πηγών και κυρίως πρέσβεων, σε περίπτωση που ξεσπάσει ένα «θερμό» επεισόδιο. Η αρθρογράφος αναφέρει στο άρθρο της πως ο Ισραηλινός πρέσβης, Άαμι Ραβέλ είχε πει ότι εύχεται «το Ισραήλ να μην χρειαστεί να επέμβει λόγω των απειλών της Τουρκίας».
Εξάλλου, παραθέτει και την τοποθέτηση του Αιγύπτιου πρέσβη, Μοχάμεντ Ταχά, ο οποίος φέρεται να είπε πως «αν χρειαστεί, δεν θα διστάσουμε να κάνουμε χρήση του στρατού κατά της Τουρκίας». Φιλοξενείται και άποψη του πρέσβη των ΗΠΑ, ότι «η συμπεριφορά των Τούρκων απέναντι στους Έλληνες είναι απαράδεκτη».
Ως κατακλείδα, η Τουρκάλα δημοσιογράφος συμπεραίνει πως «η ιστορία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει τελειώσει» και σημειώνει ότι «άλλος είναι ο στρατός που προσπάθησε να διαφύγει από ένα θερμό επεισόδιο», αναφερόμενη, εμμέσως πλην σαφώς, στο «θερμό» επεισόδιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στα Ίμια, τον Ιανουάριο του 1996.
Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ένα τέτοιο άρθρο καθώς εκφράζει κυβερνητικές θέσεις και τις ακραίες φωνές οι οποίες τις τελευταίες ημέρες απειλούν την Ελλάδα και την Κύπρο ακόμη και με πολεμικές ενέργειες.