Ως ουδέτερος θεατής παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση το δράμα της οικογένειας του Κωνσταντίνου Κατσίφα, που παρακαλεί να της παραδοθεί η σορός του δολοφονηθέντος γιου της για την ταφή, ενώ η αλβανική πλευρά με περισσή θρασύτητα σχηματίζει δικογραφίες και εμφανίζει προσκόμματα, αρνούμενη να αναγνωρίσει το δίκαιο αίτημα.

 

Η στάση αυτή της Αθήνας προκαλεί αγανάκτηση σε ομογενειακούς κύκλους της Βορείου Ηπείρου, που δεν έχουν ικανοποιηθεί από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος ζήτησε ψυχραιμία και από τις δύο πλευρές για να μην εκδηλωθούν εξτρεμισμοί. “Η στάση αυτή”, τονίζουν, “δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει το κύρος και την πυγμή, ώστε να απαιτήσει από την Αλβανία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, εκτός και αν είναι μέσα στην ελληνική πολιτική νοοτροπία η απάθεια, που προέρχεται από παρεξηγημένες ιδέες για τα εθνικά συμφέροντα και την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.”

Υπό αυτές τις συνθήκες η μάνα του Κωνσταντίνου απευθύνει καθημερινές εκκλήσεις ζητώντας να δοθεί η σορός του παιδιού της για να γίνει η ταφή «Εγώ ένα θέλω: να μου έρθει το γρηγορότερο εδώ. Γιατί το κρατάνε;», λέει η κυρία Βασιλική Κατσίφα. “Γιατί το κρατάνε Βαγγέλη, γιατί δεν φωνάζετε όλοι;» είπε η κυρία Κατσίφα στον βουλευτή του κόμματος LSI Βαγγέλη Τάβο και στην ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους με τους οποίους συναντήθηκε το Σάββατο.

«Θέλω να δικαιώσω το παιδί μου» προσθέτει. «Δεν έκανε τίποτα, έβαλε πέντε σημαίες στο χωριό. Ήθελε τον τόπο του, το χωριό του. Να ζούμε με το φόβο;» αναρωτιέται η κυρία Βασιλική Κατσίφα προσθέτοντας ότι «το παιδί μου ήταν θρήσκο, είχε κάτω από το μαξιλάρι του την προσευχή».

Η θαρραλέα Κύπρια ευρωβουλευτής

Από την πλευρά της η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελενη Θεοχάρους σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τη μητέρα του Κωνσταντίνου Κατσίφα τονίζει: «Δεν ξέρω τι επιδιώκουν. Να το θάψουν σε μια φυλακή; Να φτιάξουν νέα σειρά φυλακισμένων μνημάτων; Το καθεστώς τρόμου και ο εκφοβισμός, ο διασυρμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας δεν μας επιτρέπει να σιωπούμε».

«Θεωρώ υπέρτατο χρέος απέναντί σε ένα άνθρωπο που θυσιάστηκε για τα ανθρωπινά δικαιώματα  να συμπαρασταθώ στην οικογένεια του και να τον αποχαιρετήσω όταν θα ενταφιάζεται», ανέφερε.

Για να προσθέσει: «Είναι ανάμεσα σε αυτούς που κρατάνε τη δάδα του ελληνισμού αναμμένη σε τόπους όπου ο ελληνισμός τελεί υπό εξαφάνιση»

«Καταδικάζω τόσο την δολοφονία όσο και την βάρβαρη συμπεριφορά του διεφθαρμένου αλβανικού καθεστώτος να μην παραδίδει την σορό στην οικογένεια του Κωνσταντίνου για την ταφή χωρίς καμιά δικαιολογία», κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρια Ευρωβουλευτής και πρόεδρος του κινήματος Αλληλεγγύη είναι σκιώδης εισηγήτρια του ενταξιακών συνομιλιών της Αλβανίας στην Ε.Ε.

 

Κατρούγκαλος: Να είμαστε προσεκτικοί…

Την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος της οικογένειας του Κωνσταντίνου Κατσίφα για την επιστροφή από τις αλβανικές αρχές της σορού του 35χρονου ομογενούς, ζητάει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στα Νέα.

«Από την αρχή ξεκαθαρίσαμε τις προτεραιότητές μας: να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Να προστατευτούν τα δικαιώματα των Ελλήνων αδελφών μας. Τέλος, με σεβασμό και χωρίς καμία υποχώρηση στα δύο πρώτα, να προστατεύσουμε και τις διμερείς μας σχέσεις» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε:

«Δεν μείναμε σε ευχές. Προχωρήσαμε στα αναγκαία διαβήματα και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις, με τον αυτονόητο σεβασμό στη Δικαιοσύνη».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζει την ανάγκη «να είμαστε πολύ προσεκτικοί και από τις δύο μεριές των συνόρων, και όχι μόνο, αυτονόητα στο επίπεδο των κυβερνητικών αρχών», σημειώνοντας ότι «ο εξτρεμισμός των μεν εκτρέφει τον εξτρεμισμό και τη μισαλλοδοξία των άλλων».

Τονίζει ακόμα ότι η Ελλάδα περιμένει από τα Τίρανα τη θέσπιση των κανονιστικών πράξεων για την πλήρη εφαρμογή του πρόσφατου νόμου για την προστασία των μειονοτήτων, υπενθυμίζοντας ότι η προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας αποτελεί ένα από τα κριτήρια για την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας.