Οι πρώτες μέρες του φετινού Νοέμβρη είναι αφιερωμένες στον Μούδρο. Ένα ταπεινό χωριό, στο βάθος της χούφτας του ομώνυμου κόλπου της Λήμνου, που κηρύχθηκε όχι τυχαία ως ο πλέον ασφαλής κόλπος του Αιγαίου πελάγους και έχει συνεισφέρει τα μέγιστα σε πολλαπλές κρίσιμες στιγμές του έθνους.

 

Γράφει ο Νίκος Βολωνάκης

 

Δεν είναι ώρα όμως για ιστορικές αναδρομές, γιατί τώρα αυτό το φυσικό καταφύγιο του ακριτικού νησιού γιορτάζει τα 100
χρόνια από την υπογραφή της ανακωχής του Μούδρου, αμέσως μετά την λήξη του πρώτου παγκόσμιου πολέμου.
Πρόκειται για τον ονομαζόμενο Μεγάλο πόλεμο, τον πιο τρομερό που έγινε ποτέ..

Η Λήμνος από τότε έχει αποκτήσει μια σημαντική και βαρύνουσα θέση στη νεότερη ιστορία. Απέκτησε δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια ιστορία, καθώς αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά η γεωστρατιωτική ιστορία του νησιού, που μέχρι σήμερα λογίζεται ως το σύνορο της Ευρώπης με την Ασία.

Πριν αναφέρουμε συνοπτικά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο λιμάνι του Μούδρου -για να μην λησμονούμε από που ερχόμαστε και να προβλέπουμε το αύριο- σημειώνουμε τις πολλές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματισθεί να γίνουν το τριήμερο 2-4 Νοεμβρίου, στο νησί.

Ομιλίες από αξιωματούχους των αρχών,κινηματογραφικές προβολές,παρελάσεις, εκθέσεις φωτογραφιών και αντικειμένων εποχής, επιδείξεις αεροσκαφών και περιηγήσεις στα νέα πολιτιστικά κέντρα Μούδρου και Πορτιανού. Όλα
με τη συμμετοχή Αυστραλών φιλοξενούμενων και με φορέα την Περιφερειακή ενότητα της Λήμνου.

Στις 30 Οκτωβρίου 1918 η οθωμανική αυτοκρατορία υπέγραψε συνθήκη ανακωχής με τους Αγγλογάλλους και τους συμμάχους τους. Με την ανακωχή τερματίστηκαν οι εχθροπραξίες, από τα μεσάνυχτα της επόμενης μέρας. Μετά την επιτυχημένη επίθεση
των Αγγλογαλλων κατά μήκος του μακεδονικούς μετώπου και το σπάσιμο αυτού είχαν επιταχυνθεί οι εξελίξεις.Οι Γάλλοι με τους Σέρβους και τους Έλληνες προωθούνταν ταχύτατα προς το Βελιγράδι, ενώ οι Βρετανοί με τους Έλληνες προς την Κωνσταντινούπολη.Η Βουλγαρία σύναψε ανακωχή και σταμάτησε τις εχθροπραξίες, ενώ οι Οθωμανοί που ήταν επίσης σε δυσχερή θέση, άρχισαν διαπραγματεύσεις που ευοδώθηκαν στις 30 Οκτωβρίου.

Με την ανακωχή, οι σύμμαχοι απέκτησαν το δικαίωμα εισόδου στα Δανδρανέλια και λίγες μέρες αργότερα Γάλλοι στρατιώτες εισήλθαν στην Κωνσταντινούπολη και ακολούθησαν οι Βρετανοί,οι Ιταλοί και οι Έλληνες.

Έτσι, γράφηκε μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του νησιού. Αυτό το γεγονός παγκόσμιου βεληνεκούς,
αναπτύχθηκε σε εκδήλωση, που οργανώθηκε τον περασμένο Μάιο στη Λήμνο, από το ΓΕΕΘΑ και την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Εκεί τονίστηκε ότι έγινε η αρχή για την δημιουργία νέων σχηματισμών, αλλά και μιας σειράς παγκόσμιων οργανισμών που
λειτουργούν μέχρι σήμερα.