Στην πιο κρίσιμη φάση της μπαίνουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς οι προκλήσεις και οι απειλές της Άγκυρας εισέρχονται σε φάση υλοποίησης από σήμερα και τις επόμενες ημέρες με έναρξη γεωτρήσεων  στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η Τουρκία θέλει να παίξει ρόλο «χωροφύλακα» της περιοχής και με άνευ προηγουμένου νταηλίκια, προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Για σήμερα έχει προγραμματίσει γεώτρηση ανοικτά της Αττάλειας με το πλωτό γεωτρύπανο -συνοδεία πολεμικών πλοίων κατά παγία τακτική της Άγκυρας και παρουσία του Υπουργού Ενέργειας της χώρας, Φατίχ Ντονμέζ. Η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί δυτικά του Καστελόριζου και της Κύπρου στην ΑΟΖ της Τουρκίας με την αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία Schlumberger που εδρεύει στο Τέξας να παρέχει τεχνική υποστήριξη.

Πρόκειται για μια φανερή προσπάθεια της Τουρκίας να στείλει μηνύματα ότι είναι παρούσα και θέλει μοιρασιά από τον πλούτο που υπάρχει στην περιοχή. Και μάλιστα αδιαφορώντας για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και παρά τις προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων για σεβασμό των γειτόνων, κάτι που η Τουρκία δεν κάνει.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στην ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα με προκλητικό τρόπο επιχειρεί να αποκρούσει τις ελληνικές προθέσεις για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Η Τουρκία αμφισβητεί αυτή τη δυνατότητα ακόμη και στο Ιόνιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Άγκυρα δεν αποδέχεται τα 12 μίλια ούτε και στην Κρήτη, την οποία μπλοκάρει από έναν τέτοιο σχεδιασμό. Και βεβαίως προκαλεί σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το πώς μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό, μετά και τις εμπρηστικές ανακοινώσεις και των δύο πλευρών. Το ελληνικό ΥΠΕΞ να λέει ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα η επέκταση των χωρικών υδάτων ενώ η Αγκυρα απαντούσε ότι δεν δέχεται συστάσεις.

Και NAVTEX για το Καστελόριζο

Προχθές οι Τούρκοι προχώρησαν σε δέσμευση της περιοχής γύρω από την αιγιαλίτιδα ζώνη του Καστελόριζου με την έκδοση σχετικής NAVTEX. Πρόκειται βεβαίως για μία παράνομη ενέργεια. Σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX το Πολεμικό Ναυτικό της γειτονικής χώρας στις 31 Οκτωβρίου, την ερχόμενη Τετάρτη δηλαδή, και από τις 11.00 μέχρι τις 15.00 θα πραγματοποιήσει ασκήσεις

Έρευνας και Διάσωσης σε περιοχές εκτός των χωρικών υδάτων ξένων χωρών. Με την έκδοση της τελευταίας NAVTEX, η Τουρκία μεταφέρει το σκηνικό προκλήσεων και στο Αιγαίο και βάζει ξανά στο στόχαστρο το Καστελόριζο, αφού το νησί εξασφαλίζει απόλυτα την ελληνική ΑΟΖ. Είχαν προηγηθεί η έξοδος του Πορθητή, οι προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, και του ανόητου συμβούλου του Ταγίπ Ερντογάν, του Γιγίτ Μπουλούτ. Η παρατεταμένη κατάσταση έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ, αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς η Τουρκία κομπάζει ότι θα προχωρήσει σε γεώτρηση. Η Τουρκία δεσμεύει ολόκληρη την περιοχή γύρω από την αιγιαλίτιδα ζώνη του Καστελόριζου, και όπως ανακοίνωσε, θα πραγματοποιήσει ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης.

Και το Barbaros

Εκτός από το γεωτρύπανο «Πορθητής» που βγαίνει με αφορμή την εθνική γιορτή της Τουρκίας, υπάρχει και το «Barbaros» που ετοιμάζεται να προχωρήσει σε έρευνες στην ευρύτερη περιοχή.

Η συγκέντρωση δυνάμεων στο χώρο των κυπριακών οικοπέδων (με ελληνικές και τουρκικές φρεγάτες) προκαλεί ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξει «θερμο» επεισόδιο.

Παράλληλα, η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) προχώρησε στην αγορά και δεύτερου πλωτού γεωτρύπανου, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 262.5 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.

Πρόκειται για το «Deepsea Metro I» και, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, λόγω των αυξημένων αναγκών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο «ήρθε και αδελφάκι για το γεωτρύπανο Πορθητής» και πως «παρά στις πιθανές διεθνείς πιέσεις η Τουρκία θα στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο στη ανατολική Μεσόγειο».

ΠΗΓΗ in.gr