Ζητά μεν εξηγήσεις και διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά αναφέρει ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αλβανικές αρχές, υιοθετώντας έμμεσα όσα ισχυρίζεται η αστυνομία στους Βουλιαράτες, που σκότωσε τον 35χρονο Έλληνα.

 

Ο Έλληνας Κωνσταντίνος Κατσίφας, που δέχθηκε δυο θανατηφόρα πυρά, ένα στο κεφάλι και ένα στο στήθος από Αλβανούς αστυνομικούς, αφού ύψωσε την ελληνική σημαία.

 

Την «απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών», κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Κων. Κατσίφας στους Βουλιαράτες Αλβανίας, αναμένει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του.

Το ΥΠΕΞ εκφράζοντας τη βαθειά λύπη του για το θάνατο του ομογενή, χαρακτηρίζει εξάλλου «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο Καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του.

Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο  Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός. Εκφράζουμε τη βαθειά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής. Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα».

Τα αλβανικά Μ.Μ.Ε.

Τα αλβανικά ΜΜΕ επικαλούνται ανακοίνωση της τοπικής αστυνομίας σύμφωνα με την οποία ο ομογενής ύψωσε την σημαία της χώρας μας στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων στο πλαίσιο της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Η αλβανική αστυνομία στη συνέχεια κατέβασε τη σημαία, ενώ όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ακολούθησε καταδίωξη κατά την οποία o ομογενής αρνήθηκε να παραδοθεί ενώ παράλληλα να αρχίσει να πυροβολεί τους με καλάσνικοφ.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, στην ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολούθησε με τις Ειδικές Δυνάμεις, ο 35χρονος Κωσταντίνο Κατσιφά με καταγωγή από τα Ιωάννινα, που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, έπεσε νεκρός.

Το μήνυμα του Κατσιφά στο facebook

Σημειώνεται πως μόλις την περασμένη Τρίτη, σε ανάρτησή του στο facebook το θύμα σημείωνε τα ακόλουθα

“Τσίπρας και Ράμα κάνουν σχέδια χωρίς το Νοικοκύρη….. Για ένα πράγμα να είναι σίγουροι, Η σκληροπυρηνική Νεολαία τής Βορείου Ηπείρου δεν θα μήνη θεατής. Καλούνται όλοι Έλληνες τής Βορείου Ηπείρου 28η Οκτωβρίου να στείλουμε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. ΕΛΛΑΣ Η ΘΑΝΑΤΟΣ”

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, o Κωνσταντίνος Κατσίφας δέχθηκε δυο θανατηφόρα πυρά, ένα στο κεφάλι και ένα στο στήθος.

Στο himara.gr αναφέρεται πως “Σε όλες τις πολιτισμένες χώρες ακολουθούνται κάποια πρωτόκολλα αντιμετώπισης τέτοιου είδους γεγονότων, από ότι φαίνεται κάτι τέτοιο δεν τηρήθηκε στην συγκεκριμένη περίπτωση. Έτσι δημιουργούνται πολλά εύλογα ερωτήματα στην κοινότητα μας για τις συνθήκες για τις οποίες σκοτώθηκε ο Κωνσταντίνος Κατσίφας”.