Είχε υψώσει την ελληνική σημαία και καταδιώχθηκε, αλλά αρνήθηκε να παραδοθεί και άρχισε να πυροβολεί με αποτέλεσμα να δεχτεί τα πυρά των ειδικών δυνάμεων  της Αλβανίας.

 

Ουδεμία αντίδραση εκδηλώθηκε μέχρι στιγμής από το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών προς την αλβανική πλευρά για το θέμα του 35χρονου ομογενή, που έπεσε νεκρός από τα πυρά Αλβανών αστυνομικών, λίγη ώρα μετά την ύψωση της ελληνικής σημαίας στο χωριό Βουλιαράτι.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι αναμενόταν να ζητηθούν εξηγήσεις από τις αλβανικές αρχές για τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες σκοτώθηκε ο ομογενής, προκειμένου να δοθούν λεπτομέρειες και επαρκή στοιχεία. Αυτή η διαδικασία ακολουθείται πολύ συχνά σε αντίστοιχα περιστατικά, μεταξύ γειτονικών χωρών, ώστε να μην μένουν κενά, αλλά η ελληνική πλευρά μέχρι το βράδυ δεν είχε εκδηλώσει οποιαδήποτε αντίδραση.

Όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης της Αλβανίας οι αστυνομικοί πυροβόλησαν μετά από καταδίωξη τον 35χρονο Κωσταντίνο Κατσιφά με καταγωγή από τα Ιωάννινα, που ζούσε και εργαζόταν στην Ελλάδα.

Όταν εντοπίστηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αλβανικής αστυνομίας, αρνήθηκε να παραδοθεί και άρχισε να πυροβολεί με αποτέλεσμα να δεχτεί τα πυρά των ειδικών δυνάμεων και να πέσει νεκρός

Ειδικότερα, ο ομογενής ύψωσε την ελληνική σημαία στο στρατιωτικό νεκροταφείο των Ελλήνων πεσόντων στο πλαίσιο της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ωστόσο την κατέβασε λίγο αργότερα η αλβανική αστυνομία, με αποτέλεσμα o ομογενής να αρχίσει να πυροβολεί.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών ή στον αέρα, ωστόσο αλβανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι έβαλε κατά ανδρών των αλβανικών ειδικών δυνάμεων (RENEA).

Στη συνέχεια, ακολούθησε καταδίωξη από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Όταν εντοπίστηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αλβανικής αστυνομίας, αρνήθηκε να παραδοθεί και άρχισε να πυροβολεί με αποτέλεσμα να δεχτεί τα πυρά των ειδικών δυνάμεων και να πέσει νεκρός.

Νέα Δημοκρατία: Να διευκρινιστούν οι συνθήκες

Να διευκρινίσουν αμέσως τις συνθήκες θανάτου του ομογενή, ζητά από τις αλβανικές αρχές ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος.

Στη δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

«Την ημέρα που οι απανταχού Έλληνες, γιορτάζουν το ηρωικό ΟΧΙ, το αλβανικό έπος και τους νεκρούς μας, ένα τραγικό γεγονός ήρθε να βαρύνει την ψυχή μας.

Ο ομογενής Κωνσταντίνος Κατσιφάς, μέλος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας που γιόρταζε και αυτός, υψώνοντας την ελληνική σημαία στο νεκροταφείο των Ελλήνων Πεσόντων του Αλβανικού Έπους στις Βουλιαράτες, πλήρωσε με τη ζωή του την έκφραση της πατριωτικής του ευαισθησίας.

Οι αλβανικές αρχές οφείλουν άμεσα να διευκρινίσουν τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες οδηγήθηκαν τα πράγματα στο τραγικό αυτό γεγονός.

Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση απαιτώντας πλήρη ενημέρωση, άμεση διερεύνηση των γεγονότων και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν. Καλούμε, τέλος, τα μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.»

ΠΗΓΗ in.gr