Tο Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με μια σκληρή ανακοίνωση εμμένει στη στάση της Μόσχας να αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία ως “Μακεδονία” και επιτίθεται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάνοντας λόγο για χειραγώγηση στα Σκόπια, λίγες ώρες μετά την επιτυχή έκβαση της πρώτης φάσης των Συνταγματικής Αναθεώρησης στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και την ικανοποίηση που εξέφρασαν οι ΗΠΑ μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το αποτέλεσμα.
Η Μόσχα δίνει έτσι συνέχεια στον διπλωματικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις με αφορμή την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Πολλοί αναμένουν την επόμενη κίνηση των Βλαντιμίρ Πούτιν και Σεργκέϊ Λαβρόφ στην γεωστρατηγική σκακιέρα, με το Κρεμλίνο να έχει ήδη ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς του με την Σερβία. Να σημειωθεί ότι το Βελιγράδι ήταν ο προηγούμενος προορισμός του Αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος βρίσκεται από χθες στα Σκόπια.
Σε αυτό το πλαίσιο προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα τον ερχόμενο Δεκέμβριο αλλά και αυτή του Πάνου Καμμένου που θα προηγηθεί. Επιπλέον, μήνυμα προς τα Σκόπια και την Αθήνα έστειλε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζοντας ότι στηρίζει και τις δύο χώρες για την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Σύμφωνα και με την τελευταία ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή». Βασικός όμως στόχος των Αμερικανών είναι να αποτραπεί η περαιτέρω ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και η έγερση εμποδίων στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Το Βερολίνο, θεωρεί σημαντικό τον ρόλο που μπορεί να παίξει η ΠΓΔΜ στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών ενώ δημιουργούνται και προϋποθέσεις για διεύρυνση της γερμανικής επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια.
Ρωσικό ΥΠΕΞ: Εκβιασμοί, απειλές και εξαγορά ψήφων
Η Ρωσία εμμένει στη στάση της να αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία ως “Μακεδονία”. «Η Ρωσία αναγνώρισε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας υπό το συνταγματικό της όνομα πριν από 26 χρόνια και δεν αλλάζει τη θέση της» αναφέρεται σε ανάρτηση, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, της ρωσικής πρεσβείας στα Σκόπια.
Η Μόσχα είναι πεπεισμένη ότι η Ουάσιγκτον ήταν αυτή που καθοδήγησε τη διαδικασία της ψηφοφορίας που έγινε στη Βουλή των Σκοπίων στις 19 Οκτωβρίου για το θέμα της αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας, όπως και το ότι εξασφαλίσθηκαν οι 80 ψήφοι, είναι αποτέλεσμα «εκβιασμών, απειλών και εξαγοράς βουλευτών». Αυτό απορρέει από την εκτενή ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία επισημαίνεται ότι «όλα είχαν διοργανωθεί με βάση τους κανόνες της «σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Οι οκτώ ψήφοι, οι οποίοι δεν επαρκούσαν για να υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία, διασφαλίσθηκαν μέσω εκβιασμών, απειλών και εξαγοράς βουλευτών της αντιπολίτευσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Στην ίδια ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών περιγράφει, κατά την άποψη του, τι συγκεκριμένα συνέβη, επισημαίνοντας ότι «τρεις (βουλευτές) –εντελώς τυχαία- την ίδια ακριβώς ημέρα απελευθερώθηκαν από τον κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ άλλοι δύο εις βάρος των οποίων εκκρεμούν εισαγγελικές υποθέσεις τους υποσχέθηκαν ελευθερία, ενώ στους υπόλοιπους ως αντάλλαγμα για τη “σωστή ψήφο” τους έγιναν διεφθαρμένες οικονομικές προτάσεις», υποστηρίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ κα συνεχίζει: «Τους βουλευτές τους κλείδωσαν στα γραφεία, τους αφαίρεσαν τα κινητά τηλέφωνα, προφανώς στο πνεύμα της ευρωπαϊκής δημοκρατικής πρακτικής». Στη συνέχεια η ανακοίνωση επισημαίνει: «Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ βρίσκονταν στο κτίριο της Βουλής και παρέμεινε μέχρι την ολοκλήρωση της συνεδρίασης», γεγονός που δεν αφήνει αμφιβολίες για το ποιος καθοδηγούσε αυτή τη διαδικασία».
Κατά την άποψη του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών καταπατήθηκαν όλες οι αρχές δικαίου. «Θεωρούμε τα όσα συνέβησαν ως απροκάλυπτη καταπάτηση όλων των κανόνων και από την άποψη της νομοθεσίας και από ηθικής απόψεως. Παρόμοιοι βρώμικοι χειρισμοί, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως εκδήλωση της βούλησης των βουλευτών. Η άποψη των δύο τρίτων των “Μακεδόνων”, που αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, στο αποτυχημένο δημοψήφισμα της 30η Σεπτεμβρίου, αγνοήθηκε ωμά» αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία καταλήγει με την ακόλουθη παραίνεση: «Η επίλυση της διαμάχης μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων πρέπει να βασίζεται στις αρχές του δικαίου, στην ευρεία υποστήριξη του λαού, και όχι να διασπά την κοινωνία».
Στα Σκόπια ο Μαθιου Πάλμερ
Επίσκεψη εργασίας στην πΓΔΜ πραγματοποιεί ο Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ.
Ο κ. Πάλμερ στον πρώτο κύκλο των επαφών του συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νικόλά Ντιμιτρόφ και η συνάντηση επικεντρώθηκε στις ευρωατλαντικές προοπτικές της χώρας, καθώς και στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην πΓΔΜ και την ευρύτερη περιοχή. Συζήτησαν τις διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ, καθώς και την έναρξη της διαδικασίας των συνταγματικών αλλαγών.
«Ο υπουργός Ντιμιτρόφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Υπογράμμισε ότι ο λαός βλέπει το μέλλον της χώρας τους στην ευρωατλαντική οικογένεια», ανακοίνωσε το σκοπιανό ΥΠΕΞ μετά το πέρας της συνάντησης.
Να σημειωθεί ότι ο Μάθιου Πάλμερ θα συναντηθεί και με τον Ζόραν Ζάεφ ενώ σε tweet της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια σχετικά με την επίσκεψη Πάλμερ, δεν έχει γίνει καμία απολύτως αναφορά για συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβανόφ.
«Η Γερμανία θα εξακολουθεί να παρέχει στήριξη»
Η απόφαση της βουλής της πΓΔΜ την Παρασκευή με τον απαιτούμενο αριθμό των 2/3 των βουλευτών για τη συνταγματική αναθεώρηση, συνιστά σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, «ένα πράγματι σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση της συμφωνίας με την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας.»
Όπως επεσήμανε εκπρόσωπος του υπουργείου στην αρχή της κυβερνητικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο, «με την υλοποίηση της συμφωνίας θα ξεπερνιόταν ένα σημαντικό εμπόδιο για την προσέγγιση των Σκοπίων στην ΕΕ». Με άλλα λόγια, προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας των συνταγματικών αλλαγών που απαιτεί ακόμη δύο ψηφοφορίες στη βουλή της χώρας.
Αναφερόμενη η ίδια εκπρόσωπος στη γερμανική στάση σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων επεσήμανε ότι «η γερμανική κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό υποστήριζε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η ιστορική ευκαιρία για την επίλυση της διένεξης για το θέμα του ονόματος. Για αυτό το λόγο χαιρετίζουμε τις προόδους που προέκυψαν». Όπως και στο παρελθόν, η Γερμανία θα συνεχίσει να συμβάλει προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία που ξεκίνησε για την επίλυση της διαφοράς στο ζήτημα της ονομασίας: «Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε όπως μπορούμε προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία.»
Αποδέκτης αυτού του μηνύματος που υποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον του Βερολίνου για την επίλυση του ζητήματος δεν είναι όμως μόνο τα Σκόπια αλλά και η Αθήνα. Αυτό προκύπτει και από ένα σύντομο tweet του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιεύτηκε μετά το τέλος της κυβερνητικής ενημέρωσης.
Όπως αναφέρεται, το Βερολίνο χαιρετίζει το γεγονός «ότι η βουλή στα Σκόπια ξεκίνησε τη διαδικασία μιας συνταγματικής αλλαγής προκειμένου να λυθεί η αντιπαράθεση με την Ελλάδα για την ονομασία». Σε ό,τι αφορά το γερμανικό ρόλο, στο tweet τονίζεται το εξής: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις δύο χώρες στην προσπάθεια να αξιοποιήσουν την ιστορική ευκαιρία για μια λύση.»
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/TASS