Αποφεύγουν οι Γερμανοί τις απαντήσεις για τις αποζημιώσεις και μιλούν μόνο για ¨ηθική ευθύνη”, αν και η Αθήνα ξαναφέρνει το θέμα στην επικαιρότητα. Νομικώς επιδιώξιμες τις χαρακτηρίζει ο Π. Παυλόπουλος.-

 

Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αναγνώρισε για μία ακόμη φορά την ιστορική και ηθική ευθύνη της Γερμανίας για τις φρικαλεότητες των Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε βάρος της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί από χθες στην Αθήνα, ο κ. Σταϊνμάγερ σημείωσε ότι οι Γερμανοί δεν αποποιούνται την ευθύνη για το παρελθόν, αλλά είναι ανάγκη να εργαστούν από κοινού με την Ελλάδα προκειμένου οι επόμενες γενιές να ζήσουν χωρίς προκαταλήψεις και να προαχθεί η κοινή Ευρώπη.

«Εμείς οι Γερμανοί δεν μπορούμε να αποποιηθούμε την ευθύνη του παρελθόντος. Φέρουμε ιστορική ευθύνη. Φέρουμε ηθική ευθύνη. Δεν τίθεται θέμα. Ο προκάτοχός μου ζήτησε εδώ στην Ελλάδα συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για όσα συνέβησαν. Και εγώ σήμερα, μετά την επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης (σ.σ. στο Χαϊδάρι) είπα το ίδιο», δήλωσε ο Γερμανός Πρόεδρος στην τηλεόραση της Deutsche Welle από την Αθήνα.

Παρά τις διαφορετικές νομικές θέσεις, συνέχισε, «είμαστε της άποψης ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε σήμερα προκειμένου να επισημάνουμε στις μελλοντικές γενιές ότι θυμόμαστε βεβαίως αυτό το παρελθόν και δεν το αποποιούμαστε, αλλά πάνω από όλα ότι έχουμε χρέος να προετοιμάσουμε τις νέες γενιές για ένα μέλλον χωρίς προκαταλήψεις και μνησικακία, είναι να καταβάλουμε από κοινού προσπάθειες ώστε να προάγουμε αυτή την κοινή Ευρώπη».

Η γερμανική  αριστερά για το δάνειο

Αναφερόμενος στο ζήτημα των επανορθώσεων, ο πρώην επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος “Η Αριστερά” Γκρέγκορ Γκίζι, δήλωσε επίσης από την Αθήνα ότι οι επανορθώσεις είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα, όμως τόνισε ότι η χώρα του πρέπει να αποπληρώσει το αναγκαστικό δάνειο.

«Υπήρχε ένα αναγκαστικό δάνειο και αυτό δεν έχει να κάνει με επανορθώσεις. Το γερμανικό ναζιστικό καθεστώς είχε υποχρεώσει την Ελλάδα σε δάνειο και είχε αρχίσει να το αποπληρώνει. Στην Διάσκεψη του Λονδίνου για το χρέος, σε ό,τι αφορά την άφεση χρέους, η Ελλάδα είχε εκφράσει επιφύλαξη σχετικά με το δάνειο. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει», πρόσθεσε. Όπως είπε, η διεκδίκηση προφανώς ήταν ιδιαίτερα δύσκολη όσο η Γερμανία ήταν διχοτομημένη. «Αλλά έχουμε πλέον ενωθεί και λέω ότι πρέπει να αποπληρώσουμε το δάνειο, δεν έχει νόημα. Αποτελούμε άλλωστε νομική συνέχεια του γερμανικού Ράιχ».

Παυλόπουλος: Νομικώς επιδιώξιμες οι αξιώσεις

Νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος τις απαιτήσεις της Ελλάδας, που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις της εποχής της κατοχής, κατά την προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ και της συζύγου του, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος διευκρίνισε ότι τις απαιτήσεις αυτές δεν τις διεκδικούμε μονομερώς και αυθαιρέτως, αλλά αντιθέτως, τις εντάσσουμε στο πλαίσιο του κοινού μας διεθνούς και ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού και πρόσθεσε ότι με βάση τους κανόνες αυτού του πολιτισμού και, οπωσδήποτε, σε αρμόδιο δικαιοδοτικό forum καθένας θα υποστηρίξει τις θέσεις του.

Καλωσορίζοντας στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τον κ. Στάινμαγερ και τη σύζυγό του Έλκε, για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο, ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για έναν πραγματικό φίλο της Ελλάδας, καθώς και μια κορυφαία προσωπικότητα η οποία, με βάση τη μακρόχρονη λαμπρή πολιτική σταδιοδρομία και το ευρωπαϊκό όραμα που την διακρίνει, έχει υπερβεί, κατά πολύ, τα όρια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και έχει κατακτήσει την ευρωπαϊκή και την διεθνή αναγνώριση και καταξίωση.

Απευθυνόμενος στον Γερμανό ομόλογό του, σημείωσε ότι την αγάπη του για την Ελλάδα την απέδειξε εμπράκτως, ιδίως κατά την τόσο επώδυνη για τον ελληνικό λαό περίοδο των μνημονιακών προγραμμάτων.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, σήμερα η Ελλάδα κάνει ένα νέο ξεκίνημα μετά τη λήξη της μνημονιακής περιόδου, και αναφέρθηκε στην αποτελεσματική συμβολή του κ. Στάινμαγερ σε κρίσιμες φάσεις των δύσκολων διαπραγματεύσεων της εποχής εκείνης. Συμβολή, η οποία-όπως είπε- πήγαζε αφενός από την εγνωσμένη ευαισθησία του έναντι του ελληνικού λαού, που, όπως όλοι πλέον αναγνωρίζουν, κατέβαλε μεγάλο κόστος για λάθη των μνημονιακών προγραμμάτων, τα οποία δεν θα μπορούσαν, κατ’ ουδένα τρόπο, να του καταλογισθούν. Και, αφετέρου από τη βαθιά πίστη του ως προς τη σημασία της παρουσίας της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη.

Οι νέες ευρωπαϊκές προτεραιότητες

Στο πλαίσιο αυτό και εν όψει των ευρωεκλογών, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να καθορίσουμε και τις ευρωπαϊκές μας προτεραιότητες, μεταξύ των οποίων, την ανάληψη, επειγόντως, πρωτοβουλιών ιδίως προς την κατεύθυνση της τόνωσης του πυλώνα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας.

Ειδική αναφορά έκανε στην αρχή της αλληλεγγύης υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί θεμελιώδη κανόνα, πάνω στη βάση του οποίου στηρίζεται όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, σύμφωνα με την ιστορία του και τον πολιτισμό του και στάθηκε στην επίλυση του υπαρξιακού για την ΕΕ ζητήματος του προσφυγικού και μεταναστευτικού. Απευθυνόμενος προς τους εταίρους μας, που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους, επισήμανε ότι παραβιάζουν ευθέως τόσο την ευρωπαϊκή έννομη τάξη όσο και τον αξιακό κώδικα του κοινού μας πολιτισμού.

Τέλος, κάλεσε όλους να αναλογιστούν τις άκρως αρνητικές επιπτώσεις, σε βάρος του κοινωνικού κράτους δικαίου σε πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από εσφαλμένες οικονομικές πολιτικές μιας ανώφελης αλλά και αδιέξοδης αυστηρής λιτότητας. «Η προτεραιότητα αυτή αποκτά σήμερα τόσο μεγαλύτερη σημασία, όσο είναι γνωστό ότι οι περιπέτειες του κοινωνικού κράτους δικαίου και οι κίνδυνοι για την κοινωνική συνοχή αφήνουν πεδίο δράσης σε αδίστακτα μορφώματα λαϊκισμού, που υπονομεύουν απροκάλυπτα την ίδια την Δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, ενώ επιβουλεύονται ευθέως αυτό τούτο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Πρέπει να δράσουμε αμέσως, πριν είναι αργά, άρα και πριν από τις προσεχείς ευρωεκλογές» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Πηγή: SKAI.GR