Σε μια ατέρμονη πολιτική αντιπαράθεση βρίσκονται η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία εξαιτίας νέων αποκαλύψεων για το σκοπιανό, καθώς μεταξύ άλλων οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς φέρονται να είχαν συμφωνήσει σε ονομασία  “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν”, όπως αναφέρουν πρακτικά συναντήσεων στα Σκόπια, ενώ η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ στις Βρυξέλλες, που δεν είχε ανακοινωθεί.

Οι εκατέρωθεν ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας υποδαυλίζουν εντάσεις και δείχνουν όξυνση του πολιτικού σκηνικού, τη στιγμή, που το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν δίνει λύση στην προοπτική, που είχε σχεδιαστεί, οπότε φαίνεται ως πιθανή η διενέργεια εθνικών εκλογών τον Μάϊο, μαζί με τις αυτοδιοικητικές.

Ν.Δ.: Ιδου τα πρακτικά για “Μακεδονία του Ίλιντεν”

Στα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων στα οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται η σύγκλιση για την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» και αποτυπώνεται η βιασύνη του Ζόραν Ζάεφ για την επίλυση του Σκοπιανού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται η Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, «τα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων που δημοσιεύθηκαν σήμερα στον Τύπο επιβεβαιώνουν πλήρως πόσο ερασιτεχνικά, αλλά και τυχοδιωκτικά αντιμετώπισαν από την πρώτη στιγμή οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς το εθνικό ζήτημα των Σκοπίων».

«Επιβεβαιώνεται, πλέον, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η κυβέρνηση στο πρώτο στάδιο της μυστικής διαπραγμάτευσης συμφώνησε στο απαράδεκτο όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν». Και υπαναχώρησε μόνο μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι το όνομα αυτό αποτελούσε την επιτομή του αλυτρωτισμού της γειτονικής χώρας» προσθέτει, ενώ συνεχίζει:

«Επιβεβαιώνεται ότι η θέση της Νέας Δημοκρατίας ήταν από την πρώτη στιγμή σε όλους ξεκάθαρη καθώς είχε γίνει απολύτως αντιληπτό, όχι μόνο στη διεθνή κοινότητα, αλλά και στην ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επρόκειτο να συναινέσει σε μια συμφωνία όπως αυτή των Πρεσπών, είτε σήμερα, είτε -πόσο μάλλον- ως επόμενη κυβέρνηση. Είναι, δε, τραγική ειρωνεία ότι η επιβεβαίωση αυτή συμπίπτει με τη νέα θρασύτατη επίθεση της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου στη Νέα Δημοκρατία».

Όπως αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, «το σημαντικότερο όλων, όμως, από τις σημερινές αποκαλύψεις της Καθημερινής είναι ότι σύσσωμη η ηγεσία των Σκοπίων διαπιστώνει ότι η χώρα τους δεν θα βρει πιο βολική ελληνική κυβέρνηση από αυτή του κ. Τσίπρα. Είναι πραγματικά απίστευτο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου παρουσιάζεται πρόθυμη να κλείσει μια συμφωνία άρον-άρον παραχωρώντας «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς. Και φυσικά η κυβέρνηση των Σκοπίων έσπευσε να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία εφαρμόζοντας την τακτική: «τώρα που γυρίζει».

«Από όλα τα παραπάνω, γίνεται ξεκάθαρο πια γιατί οι ανεύθυνοι χειρισμοί των κ. Τσίπρα και Κοτζιά είχαν ως κατάληξη μια εθνικά επιζήμια συμφωνία για τη χώρα. Όπως γίνεται ξεκάθαρη και η απόλυτη συνενοχή του κ. Καμμένου που τους έδωσε το στυλό για να υπογράψουν τη συμφωνία των Πρεσπών, παριστάνοντας τον διαφωνούντα ενώ μέχρι και σήμερα στηρίζει απόλυτα την κυβέρνηση» καταλήγει η ΝΔ.

 

Καταγγελίες από Μαξίμου για κινήσεις της Σπυράκη

«Η χθεσινή αποκάλυψη της FAZ για τις μυστικές συναντήσεις της κ. Σπυράκη, ως ειδικής απεσταλμένης του κ. Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Ζάεφ αναδεικνύουν σε όλο το μέγεθός τους την υποκρισία, τη δειλία και την εθνική ανευθυνότητα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

«Την ώρα που κατηγορούσε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματός του που συναντούσε μυστικά την ηγεσία της γειτονικής χώρας, πριν καν ξεκινήσει ο κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας», τονίζει και προσθέτει: «Την ώρα που στο εσωτερικό παρίστανε τον Μακεδονομάχο, ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματός του που εξηγούσε στον κ. Ζάεφ ότι η αντίθεση της ΝΔ στη συμφωνία ήταν προσχηματική και είχε να κάνει με τις δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη στους ακροδεξιούς του κόμματός του».

«Ο κ. Μητσοτάκης και η «ειδική απεσταλμένη» του οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και η κ. Σπυράκη να σταματήσει τις υπεκφυγές ότι δήθεν συνάντησε τον κ. Ζάεφ τυχαία όταν είχε πάει για καφέ», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και τους καλεί να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

– Γιατί κράτησαν τη συνάντηση μυστική;

– Ποιος ο σκοπός της συνάντησης πριν καν ανοίξει ο επίσημος κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ;

– Ποια εμπιστευτικά μηνύματα διαβίβασε στον κ. Ζάεφ εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη;

– Είχε και άλλες τέτοιες τυχαίες συναντήσεις σε καφετέριες με την πολιτική ηγεσία της γείτονος που επέλεξε να κρατήσει μυστικές;

«Αναμένουμε με αγωνία τις επόμενες εξομολογήσεις. Θα είναι όμως και αυτές κατόπιν εορτής… », σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Νέα Δημοκρατία: Αθλιότητες

«Απαντώντας στην αθλιότητα και τη δειλία του κ. Τσίπρα, η Νέα Δημοκρατία στέλνει στο Μαξίμου το βίντεο της ομιλίας της εκπροσώπου του κόμματος, ευρωβουλευτή κ. Μαρίας Σπυράκη, από το βήμα της βουλής των Σκοπίων, στο πλαίσιο της διακοινοβουλευτικής επιτροπής Ε.Ε.- ΠΓΔΜ», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς επισυνάπτοντας το σχετικό βίντεο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει: «Δυστυχώς για το Μαξίμου, η Νέα Δημοκρατία λέει ακριβώς τα ίδια πράγματα, με το ίδιο λεξιλόγιο, σε όλους τους συνομιλητές της στο εσωτερικό και το εξωτερικό, σε αντίθεση με τους κ. Τσίπρα και Καμμένο που παριστάνουν στα λόγια ότι διαφωνούν, αλλά υπέγραψαν και υλοποιούν μαζί την εθνικά επιζήμια συμφωνία για την πατρίδα μας».