Την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι Έλληνες στην εκτίμηση των Σέρβων σε σχέση με άλλους λαού, ενώ και οι Αλβανοί έχουν θετική, αλλά μας τοποθετούν στη δεύτερη θέση των προτιμήσεών τους μετά τους Ιταλούς.

Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν πριν από λίγες ημέρες το σερβικό πρακτορείο ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ  και το Αλβανικό ΑΤΑ με ερωτήσεις για την εικόνα που έχουν οι δύο λαοί για τις μεταξύ τους σχέσεις αλλά και τις γειτονικές χώρες.

Από την έρευνα προκύπτει ότι και οι δύο έχουν ψηλά σε εκτίμηση τους Έλληνες.

Συγκεκριμένα στην Σερβία οι Έλληνες καταλαμβάνουν την πρώτη θέση σε θετική άποψη με ποσοστό 43% ακολουθούμενοι από τους Μαυροβούνιους (20%) και τους Σκοπιανούς (18%). Από την δημοσκόπηση εξαιρέθηκαν οι περιοχές Κόσοβο και Μετόχι.

Από την πλευρά τους οι Αλβανοί έχουν θετική άποψη για τους Έλληνες σε ποσοστό 22%, το οποίο μας κατατάσσει στην δεύτερη θέση πίσω από τους Ιταλούς (44%) και μπροστά από τους Μαυροβούνιους (16%).

Σε ότι αφορά την αρνητική εικόνα οι Σέρβοι αντιπαθούν περισσότερο τους Κροάτες (45%) από ότι τους Αλβανούς (33%) ενώ οι Αλβανοί περίπου σε ποσοστό που φθάνει το 68% έχουν αρνητική εικόνα για τους Σέρβους.

Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε με δείγμα 1000 κατοίκων σε κάθε χώρα υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Νορβηγικής πρεσβείας στο Βελιγράδι.