Ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. ζήτησε πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ενώ θέμα φύλαξης των συνόρων έθεσε στο Ε.Λ.Κ. και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

 

Από διαφορετικά βήματα και με άλλες προσεγγίσεις ο καθένας έθεσαν το σοβαρό πρόβλημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκονται στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας για τις συναντήσεις τωων Ευρωπαίων ηγετών.

“Οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα έχουν αυξηθεί και σε περίπτωση που η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ροών, θα πρέπει να υπάρξει νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη διαχείριση της κατάστασης”, τόνισε ο πρωθυπουργός στο δείπνο εργασίας των ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εργασίες του δείπνου ολοκληρώθηκαν λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Αυστρίας· 01:00 ώρα Ελλάδας), χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην παρέμβαση του σημείωσε τα εξής:

1. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της πρόκλησης των προσφυγικών ροών είναι μια ολοκληρωμένη, ευρωπαϊκή προσέγγιση. Η καλύτερη διαχείριση των συνόρων είναι σημαντική, αλλά είναι μόνο μια πτυχή της αναγκαίας προσέγγισης. Απαιτείται δίκαιη κατανομή των βαρών στο εσωτερικό της Ευρώπης και καλύτερη συνεργασία με τις τρίτες χώρες.

2. Είναι ανάγκη να συσταθεί το συντομότερο δυνατό η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

3. Είναι ανάγκη να αναθεωρηθεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα ασύλου εντός του 2018, σε κατεύθυνση δίκαιης και αναλογικής κατανομής βαρών. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων χωρών, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γερμανία.

4. Το σημαντικό δεν είναι μόνο η αναβάθμιση της FRONTEX σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, αλλά ταυτόχρονα η αναβάθμιση της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και ο σταδιακός εξευρωπαϊσμός της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, με δικλείδες ασφαλείας για τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών. Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η σημαντικότερη πτυχή της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είναι η συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Επιστροφών που ζητάει εδώ και καιρό η Ελλάδα.

Σήμερα διεξάγεται η Ολομέλεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής η οποία θα συζητήσει το θέμα της ασφάλειας, ενώ από τις 13.00 μέχρι τις 15.00 είναι προγραμματισμένο το γεύμα εργασίας στο οποίο θα συζητηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Επαφές Μητσοτάκη και δηλώσεις για την φύλαξη των συνόρων

Σειρά επαφών είχε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Σάλτσμπουργκ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Αλεξάντερ Στουμπ. Οι συζητήσεις επιστράφηκαν γύρω από τις προοπτικές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενόψει και των επικείμενων ευρωεκλογών.

Σε δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, πως πρώτη προτεραιότητα της Ευρώπης σήμερα είναι να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες της, επισημαίνοντας πως και η αποτελεσματική συ-φύλαξη των συνόρων πρέπει να αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα.

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως δυστυχώς, σήμερα, η Ελλάδα είναι ουσιαστικά απούσα από αυτή τη συζήτηση για τρεις λόγους: «Ο πρώτος λόγος είναι ότι η έννοια της ασφαλούς φύλαξης των συνόρων, απλά, δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο της σημερινής κυβέρνησης. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση εξακολουθεί να μην αποδέχεται την ουσιαστική διάκριση μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Και ο τρίτος λόγος είναι ότι δυστυχώς, επί της σημερινής κυβέρνησης, δημιουργήθηκε το κολαστήριο της Μόριας, το οποίο προσβάλλει κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας και διασύρει τη χώρα στο εξωτερικό. Και αυτό παρότι έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, εκατοντάδες εκατομμύρια, τα οποία όμως φαίνεται ότι έχουν χαθεί στους σκοτεινούς διαδρόμους της κυβερνητικής αδιαφάνειας» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την ύπαρξη σημαντικών διαφωνιών σε σχέση με όλα τα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι, όπως η ενίσχυση της Frontex με βάση την πρόταση της Κομισιόν, η οποία προβλέπει την αύξηση του προσωπικού του οργανισμού σε 10.000 καθώς και την ενίσχυση της υποδομής του. Οι διαφωνίες στο συγκεκριμένο θέμα έχουν να κάνουν περισσότερο με τις εκτελεστικές εξουσίες που προτείνεται να ανατεθούν στη Frontex.

Διαφωνίες υπάρχουν και σε σχέση με τις προτεινόμενες από την Κομισιόν πλατφόρμες εκτός Ε.Ε., στις οποίες θα μεταφέρονται οι υποψήφιοι πρόσφυγες που συλλέγονται στη θάλασσα.

Σε σχέση με τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου, θέμα που «καίει» την Ελλάδα και την Ιταλία, χώρες πρώτης γραμμής, οι διαβουλεύσεις που έκανε με όλες τις χώρες ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς με στόχο η αυστριακή προεδρία να παρουσιάσει μια συνολική συμβιβαστική πρόταση δεν οδήγησε σε κανένα αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο Ευρωπαίο αξιωματούχοι

Η εξεύρεση συμφωνίας προσκρούει κυρίως στη στάση χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, οι οποίες αρνούνται κάθε αλληλεγγύη στο προσφυγικό. Μάλιστα, το γεγονός ότι βρίσκονται σε εξέλιξη νομικές διαδικασίες εναντίον των δύο χωρών για παραβίαση του κράτους δικαίου, κάνει ακόμη πιο δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας στο προσφυγικό.