Επιδιώκει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Βρυξελλών και την στήριξη όλων των πλευρών για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου. Ανησυχία για τις εξελίξεις στο Κόσοβο.-

 

Ο πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) Ζόραν Ζάεφ πραγματοποιεί ομιλία σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Στην ομιλία του ο Ζ. Ζάεφ αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάγκη να διασφαλίσει τη στήριξη της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης στην αλλαγή του ονόματος, καθώς και στα επόμενα βήματα που απαιτούνται για μια ενδεχόμενη ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται αργότερα αυτό το φθινόπωρο να ψηφίσει έκθεση που θα αξιολογεί την έκθεση της Επιτροπής για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα το 2018.

Στην σχετική του ανακοίνωση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρεται στην υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών για την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ μετά από δυο δεκαετίες αντίθεσης για το ζήτημα, λόγω της οποίας η Ελλάδα έχει ασκήσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το όνομα, το οποίο έχει ήδη επικυρωθεί επισήμως από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ, θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ανησυχία για το Κόσοβο

Ο κ. Ζάεφ στην ομιλία του τόνισε ότι «στο παρελθόν η κατάσταση στα Βαλκάνια ήταν δυναμική, επαναστατική αλλά και εκρηκτική. Βλέπουμε πάλι πως είναι εκρηκτική η κατάσταση. Όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει στα βόρεια σύνορά μας» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ και συνέχισε: «Ως πρόεδρος της κυβέρνησης και έχοντας όλες  τις πληροφορίες είμαι ανήσυχος για τη χώρα και έχω κάθε λόγο να είμαι ανήσυχος. Πρέπει να είμαστε σίγουροι πως η χώρα είναι ασφαλής».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ