Ο Αμερικανός πρόεδρος συγχαίρει τον Ιβάνοφ και εξαίρει την Συμφωνία των Πρεσπών,  χρησιμοποιώντας στην επιστολή του πολλές φορές το όνομα “Μακεδονία”, αγνοώντας το Π.Γ.Δ.Μ. και το “Βόρεια”. Στήριξη και από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για θετική ψήφο.-

 

Σε επιστολή – παρέμβαση υπέρ του “ναι” στο δημοψήφισμα ο Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών ως εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας, προτρέποντας εμμέσως τους Σκοπιανούς να ψηφίσουν θετικά,, 24 ημέρες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ ενόψει της ημέρας ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ, στις 8 Σεπτεμβρίου, ο Τραμπ εκφράζεται με θερμά λόγια για τη συμφωνία, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά έξι φορές τον όρο «Μακεδονία», και όχι το συμφωνηθέν «Βόρεια Μακεδονία».

«Η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών επιλύει τη μακροχρόνια διένεξη για το ονοματολογικό με την Ελλάδα και ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της “Μακεδονίας” τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ» τονίζει.

Αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ στήριξε ευθέως την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, καλώντας τους Σκοπιανούς πολίτες να αποφασίσουν αν θα γίνουν μέλος της διεθνούς κοινότητας με την ψήφο τους. «Είμαστε έτοιμοι να σας υποδεχθούμε ως το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ» δήλωσε απερίφραστα ο γ.γ της Συμμαχίας την Πέμπτη

Η επιστολή του Ντόναλντ Τραμπ

«Αγαπητέ κ. Πρόεδρε

»Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, συγχαίρω εσάς και τους πολίτες της “Μακεδονίας” με την ευκαιρία της ημέρας ανεξαρτησίας σας στις 8 Σεπτεμβρίου.

»Η “Μακεδονία’’ έχει πολλά για να είναι περήφανη αυτή τη χρονιά. Η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών επιλύει τη μακροχρόνια διένεξη για το ονοματολογικό με την Ελλάδα και ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της “Μακεδονίας” τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ.

Η συμφωνία και η ένταξη της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τη “Μακεδονία”, ειδικά όσον αφορά στις επερχόμενες συνομιλίες για την ένταξή σας στο ΝΑΤΟ. 

Εύχομαι στον λαό της “Μακεδονίας” ό,τι καλύτερο σε αυτή την ξεχωριστή ημέρα».

 

Στολτενμπεργκ: Ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Επίσης ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ δήλωσε:

«Η ιδέα ότι μπορείτε να απορρίψετε στο δημοψήφισμα τη συμφωνία με την Ελλάδα και να γίνεται μέλος του ΝΑΤΟ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ψευδαίσθηση και μόνο… Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ενταχθεί (η ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ εκτός από την αποδοχή της συμφωνίας με την Ελλάδα. Ξέρω ότι κάποιοι στη χώρα μπορούν να πουν “όχι” για το δημοψήφισμα και “ναι” για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, όμως τέτοια εναλλακτική λύση δεν υπάρχει. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το όνομα δεν μπορεί να υπάρξει και ένταξη στο ΝΑΤΟ» σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ προέτρεψε τους ψηφοφόρους της ΠΓΔΜ να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα και σημείωσε ότι η συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για τη χώρα, προκειμένου αυτή να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο  Στόλτενμπεργκ υπενθύμισε ότι 29 χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, απηύθυναν στην ΠΓΔΜ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που διεξήχθη στις 12 Ιουλίου, πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και σημείωσε ότι ξεκίνησαν ήδη οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και πως η Συμμαχία περιμένει την ΠΓΔΜ να γίνει το 30ο μέλος της.