Δηλώνει βέβαιος ότι οι Σκοπιανοί θα αναγνωρίσουν την «ιστορική ευκαιρία», ψηφίζοντας υπέρ της «ευρωπαϊκής Μακεδονίας», ώστε να δημιουργήσουν προοπτικές για τα παιδιά τους. Αποκαλύψεις του Wikileaks για τη διαπραγματευτική στρατηγική της ΠΓΔΜ από το 2008

Λίγες ώρες μετά τις αποκαλύψεις του ιστότοπου WikiLeaks σχετικά με την στρατηγική που είχαν χαράξει τα Σκόπια ήδη από το 2008 σχετικά με το ονοματολογικό, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έστειλε ένα νέο μήνυμα περί «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας».

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πέτσεβο, μερικές εβδομάδες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου ο κ. Ζάεφ υπογράμμισε στους συμπολίτες του ότι, όπως είχε πει κάποτε ένας Σκοπιανός ποιητής «η γλώσσα τους είναι η πατρίδα τους». «Η μακεδονική γλώσσα θα είναι πάντοτε μακεδονική και η μακεδονική ταυτότητα θα είναι διαπαντός μακεδονική», είπε συγκεκριμένα ο κ. Ζάεφ, σύμφωνα με σκοπιανά μέσα ενημέρωσης.

Δηλώνοντας βέβαιος ότι οι Σκοπιανοί θα αναγνωρίσουν την «ιστορική αυτή ευκαιρία», ψηφίζοντας υπέρ της «ευρωπαϊκής Μακεδονίας», ώστε να δημιουργήσουν προοπτικές για τα παιδιά τους, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υπογράμμισε την ανάγκη να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες της χώρας στο δημοψήφισμα.

Οι νέες δηλώσεις Ζάεφ έρχονται εν μέσω του σάλου που έχει προκληθεί μετά τη δημοσιοποίηση τηλεγραφήματος της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια, το οποίο αποκαλύπτει πως η ΠΓΔΜ ήταν διατεθειμένη να δεχτεί την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» από το 2008, με προϋπόθεση την αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας. Το συμπέρασμα αυτών των αποκαλύψεων είναι φυσικά ότι, με τη συμφωνία των Πρεσπών, τα Σκόπια κατοχύρωσαν όλες τις θέσεις που είχαν διατυπώσει από το 2008, με την εξαίρεση της αποδοχής του erga omnes για την κρατική ονομασία.

Στα Σκόπια η Μέρκελ

«Το ερχόμενο Σάββατο (08.09) η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα επισκεφθεί τα Σκόπια, όπου θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ» ανέφερε με μία λιτή ανακοίνωση το μεσημέρι της Δευτέρας ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ.

«Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσουν είναι η περιφερειακή ανάπτυξη στα Δυτικά Βαλκάνια και διμερή ζητήματα» πρόσθεσε.

Και το ονοματολογικό στην ατζέντα

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η επίσκεψη της καγκελαρίου γίνεται λίγες μόνο εβδομάδες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στη γείτονα για τη συμφωνία των Πρεσπών. Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η Γερμανίδα καγκελάριος διατηρούσε τηλεφωνική επαφή με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ αλλά και τον Έλληνα ομόλογό του. Στη διάρκεια μάλιστα της Συνόδου Κορυφής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τον περασμένο Μάιο στη Σόφια, η Μέρκελ είχε ξεχωριστές συνομιλίες με τους δύο πολιτικούς.

Η επίλυση του ονοματολογικού αποτελεί για το Βερολίνο ζήτημα προτεραιότητας και πρόκριμα για την υπό όρους προσέγγιση της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε. και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Να σημειώσουμε ότι η λεγόμενη «Διαδικασία του Βερολίνου» με στόχο να μείνει ανοιχτή η προοπτική διεύρυνσης της Ε.Ε. προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελεί πρωτοβουλία της ίδιας της καγκελαρίου Μέρκελ.

Το θέμα του ονόματος εθίγη και τον περασμένο Φεβρουάριο, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου στην κοινή συνέντευξη Τύπου η Μέρκελ επανέλαβε τη στήριξή της σε αυτήν την πορεία χωρίς να δώσει χρονικό περίγραμμα, προσφέροντας μάλιστα και τις καλές υπηρεσίες της χώρας της. Άρα για τη Γερμανία η απάλειψη της διαφοράς μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων θα συμβάλει στη σταθεροποίηση όχι μόνο της ίδιας της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.