Τώρα η πρόσκληση, αργότερα η ένταξη με την ολοκλήρωση των προβλέψεων της συμφωνίας των Πρεσπών.- Τι αναφέρει το κείμενο της κοινής δήλωσης των χωρών – μελών της Συμμαχίας. Δριμύ κατηγορώ κατά Τσίπρα – Καμμένου από Μητσοτάκη.-
Οι ηγέτες των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ αποφάσισαν στις Βρυξέλλες να απευθύνουν τώρα πρόσκληση προς τα Σκόπια για ένταξη στη Συμμαχία, αλλά η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα γίνει μόνο όταν επέλθει αλλαγή του ονόματος της χώρας και τηρηθούν τα προβλεπόμενα στη συμφωνία των Πρεσπών.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ «υπενθύμισε» ότι ο λαός των Σκοπίων θα πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα και στη συνέχεια το ΝΑΤΟ να καλέσει τη χώρα να γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας.
Στην κοινή δήλωση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, οι ηγέτες επισημαίνουν ότι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας είναι η εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών
Αναλυτικά, το απόσπασμα της κοινής δήλωσης που αναφέρεται στην ΠΓΔΜ:
«Στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου αποφασίσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα μεταθέσει την πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για να μπει στη Συμμαχία, μόλις βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Καλωσορίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στην επίλυση της ονομασίας. Σε συνάρτηση με την πολιτική μας, αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες για να ενταχθούν στη Συμμαχία μας. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προκαθορισμένων εσωτερικών διαδικασιών, με σεβασμό στη συμφωνία για την επίλυση του ονόματος, είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας.
Eπικροτούμε την κυβέρνηση για την ουσιαστική ενίσχυση καλών σχέσεων γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης σε ισχύ της Συνθήκης για τη Φιλία, την Καλή Γειτονία και την Συνεργασία με τη Βουλγαρία. Καλωσορίζουμε τις αποφασιστικές προσπάθειες της νέας κυβέρνησης τον περασμένο χρόνο και την ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε μια σειρά από αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουμε τις περαιτέρω προσπάθειες σε μεταρρυθμίσεις πριν και μετά την ένταξη, με σκοπό να ενισχυθεί η συμβολή της χώρας στη Συμμαχία.
Σημειώνουμε, επίσης, τις συνεχείς προσπάθειες για να οικοδομηθεί μια λειτουργική πολυεθνική κοινωνία, η οποία βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας και ενθαρρύνουμε περαιτέρω προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα. Καλούμε όλους τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες και στην γρήγορη εφαρμογή της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Εκτιμούμε τη σταθερή στήριξη των Σκοπίων στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και στις αποστολές και στις εν εξελίξει συμβολές για τη διεθνή ασφάλεια».
Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ των Σκοπίων είχε δώσει στη δημοσιότητα προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, σύμφωνα με το οποίο η Συμμαχία αποφάσισε «να απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη, μόλις επιτευχθεί μία κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ».
Στο προσχέδιο χαιρετίζεται η «ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων στο θέμα του ονόματος».
Διπλωματικοί κύκλοι ερμηνεύοντας το περιεχόμενο της απόφασης των Βρυξελλών τονίζουν ότι δέκα χρόνια μετά την ιστορική Σύνοδο του Βουκουρεστίου και το ελληνικό βέτο από την κυβέρνηση Καραμανλή, οι θύρες του ΝΑΤΟ ανοίγουν για τους Σκοπιανούς, χάρη στην κυβέρνηση Τσίπρα, που συμφώνησε με τους γείτονες για το ζήτημα του ονόματος, παραχωρώντας τον όρο «Μακεδονία» με τη συμφωνία των Πρεσπών.
«Σύμφωνα με την πολιτική μας» λέει το ΝΑΤΟ, «αποφασίσαμε να καλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Συμμαχία. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων εσωτερικών διαδικασιών αναφορικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας».
Ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ συνιστά στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να ενισχύσει σημαντικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και να θέσει σε εφαρμογή τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Βουλγαρία.
Παράλληλα, χαιρετίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ζάεφ και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε μία σειρά από κατεπείγουσες μεταρρυθμίσεις, ενώ την ενθαρρύνει να τις συνεχίσει, ώστε να ενισχυθεί η συνεισφορά της στη Συμμαχία.
Και καταλήγει με μια έκκληση προς την αντιπολίτευση και τον πρόεδρο της χώρας, Γκεόργκι Ιβανόφ, να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών: «Καλούμε όλους τους πολιτικές ηγέτες στη χώρα να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο σ’ αυτές τις διαδικασίες και στην ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας για την επίλυση στο θέμα του ονόματος».
Οι δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ
Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε δηλώσει ότι η ΠΓΔΜ δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αν δεν αλλάξει την ονομασία της και αν δεν επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα.
«Είναι μια μοναδική ευκαιρία για το λαό της ΠΓΔΜ και είναι δική τους η απόφαση», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ , ξεκαθαρίζοντας ότι αν ο λαός της ΠΓΔΜ δεν στηρίξει τη συμφωνία για το όνομα, η χώρα δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να αλλάξει το όνομά της η χώρα», σημείωνε επιπροσθέτως. Ο ίδιος τόνισε ότι ξεκινούν οι ενταξιακές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ, αλλά χρειάζεται η ολοκλήρωση όλων των εθνικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του συντάγματος της χώρας, ούτως ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία που επετεύχθη με την Αθήνα και στη συνέχεια το ΝΑΤΟ να καλέσει τη χώρα να γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας.
Κ. Μητσοτάκης: Τσίπρας – Καμμένος παραδίδουν το πιο ισχυρό όπλο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δήλωσή του σημειώνει ότι πριν από τρεις εβδομάδες στις Πρέσπες, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος αναγνώρισαν στο γειτονικό κράτος την υποτιθέμενη μακεδονική εθνότητα και γλώσσα.
«Αυτό έγινε παρά την απόλυτη αντίθεση -και μπορώ να πω την κατακραυγή των πολιτών. Δώσαμε τότε μάχη στη Βουλή, για να αποτρέψουμε την εξέλιξη αυτή προειδοποιώντας για τις αρνητικές συνέπειες που θα επέφερε – και μάλιστα σύντομα», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ προσθέτοντας πως σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας ανοίγουν στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων την πόρτα της ένταξης στο ΝΑΤΟ.
«Παραδίδουν έτσι το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο που είχε η Ελλάδα και αποτελούσε την εθνική γραμμή των τελευταίων 27 ετών. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος έχουν βαρύτατες ευθύνες για τα τετελεσμένα που δημιουργούν. Σύντομα θα κριθούν και για αυτό από τον ελληνικό λαό», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.