Εππιφυλάξεις για την ενταξιακή διαδικασία

με προτροπή για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Να «ανταποκριθεί θετικά» στην πρόοδο που έχουν σημειώσει η Αλβανία και η ΠΓΔΜ αναφορικά με την ένταξή τους στην ΕΕ αποφάσισε το Συμβούλιο Γενικών υποθέσεων σύμφωνα με τα συμπεράσματα που δημοσιεύτηκαν μετά το πέρας της συζήτησης για τη διεύρυνση. Ειδικότερα, και για τις δύο χώρες σημειώνεται ότι το Συμβούλιο αποφάσισε να προσδιορίσει το «μονοπάτι για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης τον Ιούνιο του 2019».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας, το Συμβούλιο εκφράζει στα συμπεράσματα την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα, η οποία, όπως λέει, «ολοκληρώνει τις μακρόχρονες συζητήσεις», και δηλώνει πως αναμένει την επικύρωση και την εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας».

Ε. Ζαχαρίεβα: Έγινε τεράστιο βήμα

Ένα «τεράστιο βήμα» χαρακτήρισε την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία τον Ιούνιο του 2019 η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας και προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνεδρίασης.

«Η σημερινή απόφαση είναι καλή για την Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια, γιατί ενισχύει την εμπιστοσύνη στην ΕΕ και δείχνει ότι πραγματοποιούμε τις υποσχέσεις μας» δήλωσε η ίδια, σημειώνοντας ότι η απόφαση ήταν δύσκολη και χρειάστηκε πάνω από δέκα ώρες συζήτησης. Όπως είπε, τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα «σαφές χρονοδιάγραμμα», το οποίο δίνει τη δυνατότητα στις χώρες αυτές να παραμείνουν προσηλωμένες στις μεταρρυθμίσεις. «Σήμερα έγινε η αρχή, θα ακολουθήσει η διαδικασία» ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, επισημαίνοντας ότι οι προϋποθέσεις συνεχίζουν να σχετίζονται με το κράτος δικαίου, το δικαστικό σύστημα, τη διοικητική μεταρρύθμιση και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ειδικά για την Αλβανία.

Ως «εξαιρετικό αποτέλεσμα» στη βάση μιας «ρεαλιστικής προσέγγισης» χαρακτήρισε την απόφαση από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η Ε. Ζαχαρίεβα ανέφερε ότι παρ’ όλο που το Συμβούλιο δεν ήταν σε θέση να μιλήσει για άνοιγμα νέων κεφαλαίων, η Τουρκία παραμένει υποψήφια προς ένταξη χώρα και «βασικός εταίρος» σε πολλούς τομείς

Νωρίτερα μια ομάδα χωρών  διατύπωσε αντιρρήσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με αποτέλεσμα να καταστεί ανέφικτη σε πρώτη φάση η λήψη θετικής απόφασης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος στη συζήτηση που έγινε στο Λουξεμβούργο, ήταν ένθερμος υποστηρικτής της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία ζήτησαν την αναβολή της λήψης απόφασης.

Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι στη συζήτηση υπήρξαν δύο διαφορετικές γραμμές. Η μία, η οποία είχε την πλειοψηφία των 25 χωρών-μελών της ΕΕ, δέχεται να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία από τώρα έως το καλοκαίρι του 2019. Από την άλλη, η Δανία, η Γαλλία και η Ολλανδία θέλουν να το αναβάλουν.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ /in.gr