Σε μια αναιτιολόγητη πρόκληση σε βάρος του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα προέβησαν οι τουρκικές αρχές στη Σμύρνη απαγορεύοντας την είσοδό του στην πόλη και κρατώντας τον όμηρο επί επτά ώρες.

Οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν εξηγήσεις, ούτε είχαν  αιτιολογήσει τη στάση τους μέχρι τις απογευματινές ώρες.

Ο κ.Τζιτζικώστας έφτασε στη Σμύρνη, με το πλοίο από τη Θεσσαλονίκη, περίπου στις 11.30 σήμερα το πρωί προκειμένου να προεδρεύσει στη σύνοδο της ευρωμεσογειακής επιτροπής ARNEM της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Ο κ.Τζιτζικώστας είναι Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών και μετέβη στην Τουρκία υπό αυτή την ιδιότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως το απόγεμα, τουλάχιστον, οι τουρκικές αρχές δεν είχαν εξηγήσει την άρνησή τους, ενώ στην υπόθεση έχουν εμπλακεί πλέον τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό όργανο μετά την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο), όσο και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο ίδιος ο κ.Τζιτζικώστας, πάντως, φέρεται αποφασισμένος να επιστρέψει στην Ελλάδα είτε αλλάξει στάση η Τουρκία απέναντί του, είτε όχι.

Ήδη, επικοινώνησε μαζί του και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, καταδικάζοντας την τουρκική πρόκληση.

Διαβήματα από το Υπουργείο Εξωτερικών

Από το Υπουργείο Εξωτερικών για την παράνομη κράτηση Τζιτζικώστα τονίζεται:

“Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα.

Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών”.