Σε ξέσπασμα του εκνευρισμού της επιδόθηκε η Άγκυρα, προχωρώντας σε μία πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυρίαρχίας της χώρας μας, καθώς μαχητικά αεροσκάφη προχώρησαν στην  παραβίαση του ελληνικού FIR και έφτασαν στο σημείο να προσεγγίσουν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων. 

Με αφορμή τις ακραίες τουρκικές προκλήσεις  το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μία σκληρή ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από τουρκικά μαχητικά πλησίον της Αλεξανδρούπολης». Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως «η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας».

Ακόμη στην ανακοίνωση γίνεται γνωστό ότι με εντολή του υπουργού Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο πρέσβη.

Επίσης, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ.

H ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων. Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας.

Με εντολή του Υπουργού Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ».

Από κυβερνητικές πηγές δεν δόθηκαν διευκρινίσεις, αλλά έγινε γνωστό ότι τα τουρκικά αεροσκάφη εντοπίστηκαν από ελληνικά και αναχαιτίστηκαν.