Σε ντελίριο ψεύδους εναντίον της Ελλάδας και επίδειξη σκληρής συμπεριφοράς προς την Ευρώπη επιδίδεται ο πρόεδρος της Τουρκίας σε μια προσπάθεια να κερδίσει υποστήριξη στις πολεμικές του επιχειρήσεις στη Συρία, αλλά και να εκβιάσει λύσεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα.

Και όλα αυτά την ώρα, που τα τουρκικά στρατεύματα σκοτώνουν δεκάδες ανθρώπους στη Συρία και προκαλούν κύματα μεταναστών μέσα σε μια χαώδη κατάσταση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι ελληνικές αρχές φέρονται ότι σκότωσαν δύο μετανάστες που επιχείρησαν να παραβιάσουν τα σύνορα με την Τουρκία.

«Σήμερα, Έλληνες στρατιώτες σκότωσαν δύο μετανάστες και τραυμάτισαν άλλον ένα σοβαρά» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την κοινή συνέντευξη με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ο οποίος κάνει λόγο για σκόπιμη παραπληροφόρηση.

«Κανείς πυροβολισμός δεν υπήρξε από τις ελληνικές συνοριακές δυνάμεις απέναντι σε άτομα που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα. Οτιδήποτε άλλο, δεν συνιστά παρά χυδαία και σκόπιμη παραπληροφόρηση: Fake News», έγραψε ο κ. Πέτσας.

Ηη ελληνική κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά και το βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και δείχνει νεκρό μετανάστη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο.

Δεν θέλει 1 δισ ευρώ ο Ερντογάν

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι απέρριψε την ευρωπαϊκή βοήθεια ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για τη φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία.

«Μιλάμε μαζί τους, μας λένε: “Θα σας στείλουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ”. Ποιον προσπαθείτε να ξεγελάσετε; (…) Δεν θέλουμε πλέον αυτά τα χρήματα» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα που παραχώρησε με τον τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

Μπορίσοφ: Φίλος μου ο Ερντογάν

«Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να πληρώσουμε όλοι, ώστε να υπάρχει ένα μέρος ασφαλές και ζεστό για τα παιδιά στα σύνορα», είπε ο Μπορίσοφ και υποστηρίζοντας ότι η λύση για το προσφυγικό ζήτημα είναι η δημιουργία κέντρων εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, δήλωσε ότι «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να συνεισφέρουν προς αυτήν την κατεύθυνση».

Αποκαλώντας τον Τούρκο πρόεδρο «ο φίλος μου», ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επέκρινε εμμέσως την Ελλάδα για την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα: «Είναι μεγάλο λάθος να φέρνεις ανθρώπους που βρίσκονται στα ευρωπαϊκά σύνορα αντιμέτωπους με στρατό».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ώρα που χιλιάδες μετανάστες συνωστίζονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σε αντίθεση με τα ήρεμα και ασφαλή τουρκοβουλγαρικά, όπου προφανώς ο Ερντογάν δεν έστειλε μαζικά μετανάστες από την Κωνσταντινούπολη.

Δεν θέλει ο Ερντογάν συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Σύμφωνα με το euractiv.com, ο Μπορίσοφ είχε αναλάβει πρωτοβουλία για μια συνάντηση στη Σόφια με τη συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ και του Πρωθυπουργού της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.

“Προσπάθησα πολύ για να οργανώσω αυτή τη συνάντηση σε ένα ευρύτερο επίπεδο” είπε ο Μπορίσοφ και πρόσθεσε:

“Μετά ενημερωθήκαμε ότι υπήρξαν νεκροί μετανάστες. Κάποιοι από τους ομολόγους μου δεν δίστασαν να ανεβάσουν τις απόψεις τους για τις πληροφορίες αυτές στο διαδίκτυο”.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό “την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος Ερντογάν ήταν έτοιμος να έρθει στη Σόφια την Παρασκευή, αλλά η απροθυμία του να καθίσει στο τραπέζι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη οδήγησε τελικά στο να μην γίνει αυτή η συνάντηση”.