Σε δεκάδες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν σήμερα αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, ύστερα και από την ωμή πρόκληση, που καταγράφηκε σε απόσταση 2,5 μιλίων από την Αλεξανδρούπολη. 

Συνολικά, πάνω από το Αιγαίο, πέταξαν οκτώ μαχητικά F-16, εκ των οποίων τα δύο ήταν οπλισμένα, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV και τρία κατασκοπευτικά CN-235. Μάλιστα σε μία περίπτωση σημειώθηκε και μία εμπλοκή με ένα ελληνικό αεροσκάφος επιφυλακής.

Από τις 44 παραβιάσεις οι τρεις έγιναν από τα F-16, οι 29 από τα κατασκοπευτικά CN-235 και οι δώδεκα από το μη επανδρωμένο UAV. Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, καταγράφηκαν και εννέα παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Aθηνών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη κινήθηκαν σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο και όπως επισημάνθηκε από το ΓΕΕΘΑ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Η συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας ήταν αναμενόμενη μετά τον διεθνή θόρυβο για την αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας και τις καταγγελίες που έγιναν για τις τουρκικές προκλήσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι η Άγκυρα τραβάει το σχοινί και πιθανόν να επιθυμεί την πρόκληση κάποιου ατυχήματος στο Αιγαίο η επιδιώκει να πουλήσει “τσαμπουκά” αγνοώντας τον αντίκτυπο για την συμπεριφορά της.