Πολύς  δρόμος έχει απομείνει ακόμα για να βρεθεί λύση στο Σκοπιανό, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σόφια μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τον ομόλογό του των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.
 «Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση αλλά θα πρέπει να διανύσουμε και άλλη τόση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το Σκοπιανό μετά από τις συναντήσεις που είχε με τον Ζόραν Ζαεφ, στη βουλγαρική πρωτεύουσα.
«Ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτε», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση σε ποια σημεία έχουν συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. «Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές», είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι ούτε στο θέμα του ονόματος έχει υπάρξει συμφωνία.
Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας τόνισε:.
«Με τον κ. Ζάεφ συναντηθήκαμε και χθες και σήμερα. Είχαμε πολύ απαιτητικές διαπραγματεύσεις. Η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στην συνάντηση των υφυπουργών εξωτερικών στο Σούνιο ήταν ουσιαστική. Ωστόσο είναι ακόμη αρκετά τα ζητήματα καθώς πρόκειται για μία πολύπλοκη διαπραγμάτευση. Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες, συναντηθήκαμε και σήμερα. Έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης αλλά υπάρχει ακόμη απόσταση να διανυθεί. Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία.Η πρόοδος είναι ουσιαστική ωστόσο είναι ακόμη αρκετά τα ζητήματα, που χρήζουν και διαπραγμάτευσης και διευκρίνησης. Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμη απόσταση να διανύσουμε. Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία. Θα υπάρξουν και επόμενα βήματα με στόχο να ξαναβρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα. Με δεδομένο ότι κοινή μας επιδίωξη να έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα προλαβαίνει Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου».

Απαντώντας σε ερώτηση  ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και τόνισε πως τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι και τα πιο δύσκολα, ενώ δήλωσε έτοιμος να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, αν και σημείωσε επίσης πως δεν είναι ώρα για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Για τη Σύνοδο είπε ότι υπήρξαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνομιλίες που θα έχουν αντίκτυπο στο μέλλον στα Βαλκάνια και στην ευρωπαϊκή Ενωση. «Αναδείχθηκε η θετική ατζέντα για την στήριξη των Δυτικών Βαλκανίων και την έρευνα. Είναι πολύ σημαντικά θέματα για εμάς που βγαίνουμε από την οικονομική κρίση και τα μνημονιακά χρόνια αλλά και για την προσφυγική κρίση. Θέλουμε να έχουμε ένα ηγετικό χώρο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Η Σύνοδος είναι μία πρωτοβουλία που γεννήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της χώρας μας με άλλες χώρες της βαλκανικής. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην περιοχή που έχει προχωρήσει σε αυτές τις ενέργειες για την διεύρυνση στα δυτικά Βαλκάνια. Ο ρόλος της ΕΕ στα Δ. Βαλκάνια είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη και την ευημερία της πολύπαθης αυτή περιοχής. Για το κοινό καλό όλων θα πρέπει να προχωρήσουμε και να συνεχίσουμε τ