Μετά τις κραυγές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για “χάος στην Ελλάδα” και “καταστροφή” από μια ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση, ήρθε και ο υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να εκστομίσει τις δικές του απειλές με περίσσεια θρασύτητα μπροστά στον Γερμανό υπουργό εξωτερικών Χάικο Μάας.

Είπε δηλαδή ότι η Τουρκία όχι απλώς θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, αλλά αν ξανασυμβεί κάποιο επεισόδιο σαν αυτό με τις φρεγάτες, ή ατύχημα, τότε η Άγκυρα δεν θα διστάσει να κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο».

Αυτό εκλαμβάνεται ως πιθανή αντίδραση πολεμικού χαρακτήρα, που μπορεί να λέγεται υπό μορφή προειδοποίησης για να φανούν πιο έντονα τα τουρκικά “δικαιώματα” στην περιοχή, αλλά με την φόρα, που έχουν πάρει τόσο ο ίδιος ο Ερντογάν, όσο και οι αυλικοί του, δεν αποκλείεται να το εννοούν κιόλας, πολύ περισσότερο όταν κραυγάζουν μπροστά σε έναν υπουργό μεγάλης χώρας, που προσφέρεται για διαμεσολάβηση.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο διάλογος δεν πρέπει να περιλαμβάνει ελληνικές προϋποθέσεις. «Θα κάνουμε χωρίς δισταγμό ό, τι είναι απαραίτητο», είπε.

Ο Γερμανός υπουργός διαβλέπει ετοιμότητα για διάλογο

Η Ελλάδα και η Τουρκία διεμήνυσαααν στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας ότι δεν θέλουν να επιλύσουν τη διαμάχη τους για την ανατολική Μεσόγειο με στρατιωτικά μέσα.

Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός, σημειώνοντας ότι υπάρχει ετοιμότητα για διάλογο.

«Ακούω από όλες τις πλευρές ότι υπάρχει ετοιμότητα για διάλογο και γι ‘αυτό το λόγο τον θεωρούμε εφικτό», δήλωσε ο Μάας σε συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά από προηγούμενη επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα.

«Παραμένω πεπεισμένος ότι εάν και οι δύο πλευρές ξεκινήσουν άμεσες συνομιλίες με ειλικρινείς προθέσεις, μπορούμε να βρούμε μια λύση που να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Συμπλήρωσε ότι οι δεσμοί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας βρίσκονται σε σταυροδρόμι και θα αποσαφηνιστεί μέχρι το τέλος του έτους προς τα που βαίνουν οι σχέσεις των δύο πλευρών.

Τσαβούσογλου: «Ναι» σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την «μαξιμαλιστική της προσέγγιση» και τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει ο διάλογος για τους υπεράκτιους πόρους στην Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα αναμένει από την ΕΕ να ενεργήσει ως «έντιμος και αντικειμενικός» μεσολαβητής.

«Είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στην Άγκυρα.

«Όμως, όταν μια πλευρά ξεκινά να θέτει προϋποθέσεις, τότε υπάρχουν πολλά πράγματα που θα προτείνουμε και εμείς. Πριν από οτιδήποτε άλλο, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική της προσέγγιση», πρόσθεσε.

Προειδοποίησε την Αθήνα ενάντια στην κλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Άγκυρα δεν θα διστάσει να κάνει «ό, τι είναι απαραίτητο».

Μεγάλη αεροναυτική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας – Κύπρου

Μεγάλη αεροναυτική άσκηση με τη συμμετοχή μαχητικών σκαφών της Ελλάδας και της Γαλλίας, καθώς και της Εθνικής Φρουράς Κύπρου δυτικά της Κύπρου αρχίζει σήμερα 26 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως και τις 28 του μήνα.

Τρία γαλλικά μαχητικά Rafale και ισάριθμα ελληνικά F-16 κατέφθασαν στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο.

Στην άσκηση, η οποία θα ξεκινήσει με προασκήσεις και δοκιμές, για να καταλήξει στην τελική της φάση της Παρασκευή, θα συμμετάσχει και η φρεγάτα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού Lafayette. Παρούσα θα είναι και η Εθνική Φρουρά της Κύπρου, με ναυτικά και αεροπορικά μέσα.

Η παρουσία  γαλλικών αεροσκαφών και πλοίων στην περιοχή ουσιαστικά θέτει σε εφαρμογή την συμφωνία έναρξης της στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας που συμφωνήθηκε στο Παρίσι και τέθηκε σε ισχύ αρχές Αυγούστου.

Πέραν της κοινής αεροναυτικής άσκηση Ελλάδας και ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα σε θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, αλλά και της άσκησης με μαχητικά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων νότια και ανατολικά της Κρήτης, προγραμματίζεται και μεγάλη ναυτική ελληνοαιγυπτιακή άσκηση σε περιοχές της συμφωνίας των δύο χωρών που διεμβολίζουν το τουρκολιβυκό μνημόνιο.  (Πηγή: skai.gr /ΑΠΕ-ΜΠΕ)