Με θετικό τρόπο τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται στη βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας και στέκονται στον αντίκτυπο που είχαν στη χώρα μας οι ευχετήριες επιστολές του Ερντογάν στον Έλληνα πρωθυπουργό για την 25η Μαρτίου.

Επίσης προβάλλουν τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια ότι η Αθήνα δεν μπορεί να κλείσει την πόρτα του διαλόγου, που άνοιξε η Άγκυρα.

Με τον τρόπο αυτό θέλουν να δείξουν ότι πιθανόν να ευνοήσει τον Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές η βελτίωση των σχέσων με την Ελλάδα και η αππομάκρυνση του ενδεχομένου μιας σύγκρουσης στο Αιγαίο.

Το ίδιο υποστηρίζεται και στην Αθήνα ως προς το αν θα ευνοηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη από αυτήν την προσέγγιση, με την προσθήκη ότι η κοινή γνώμη θα δει μάλλον θετικά την απομάκρυνση του κινδύνου αναταραχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει κατεύθυνση ο Τούρκος πρόεδρος και δεν θα ξαναρχίσει τις απειλές για ένοπλες βραδινές επισκέψεις…

“Έλιωσαν οι πάγοι μεταξύ των δύο χωρών”

Πάντως τα  τουρκικά ΜΜΕ ευνοούν την προσέγγιση.  «Αλλάζει θεαματικά το κλίμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας! Η επιστολή Ερντογάν στην ημερήσια διάταξη στη γείτονα», γράφει η εφημερίδα Turkiye gazetesi.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το CNN Turk αναφέρει: «Επιστολή Ερντογάν στον ελληνικό Τύπο: Επίθεση φιλίας από την Τουρκία!».

Το τουρκικό δίκτυο σημειώνει ότι «στις ειδήσεις των ελληνικών δικτύων τονίστηκε ότι έλιωσαν οι πάγοι μεταξύ των δύο χωρών, κι αυτό ήταν αποτέλεσμα των βημάτων που έκαναν οι ηγέτες αναφορικά με τον σεισμό στην Τουρκία και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα».

«Εάν τηρηθούν οι υποσχέσεις, γίνονται σημαντικά βήματα με την Ελλάδα», σχολιάζει το Yetkin Report αναφερόμενο στη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να στηρίξει η Άγκυρα την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος και η Αθήνα από την πλευρά της να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).

Και συνεχίζει: «Η υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι σημαντική και ενδεικτική της πρόθεσης οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Ειδικότερα, η υποστήριξη της Ελλάδας σε έναν Τούρκο υποψήφιο για τη θέση του γενικού γραμματέα μιας οργάνωσης όπως ο ΙΜΟ (…) είναι μια πρωτοφανής εξέλιξη στις σχέσεις με την Ελλάδα».

Τα χαλάει ο Ερντογάν με την Αγία Σοφία

Ενάμιση μήνα πριν τις κρίσιμες εκλογές του Μαΐου στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στα μηνύματα προς το εθνικιστικό ακροατήριο της χώρας του, κομπάζοντας ότι η κυβέρνησή του έκανε «κομμάτια τα δεσμά» της Αγίας Σοφίας, μετατρέποντας σε τέμενος το ιστορικό μνημείο της Ορθοδοξίας και της ανθρωπότητας.

Παρά την επίθεση φιλίας προς την Ελλάδα με την ευχετήρια επιστολή που έστειλε ο Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την 25η Μαρτίου, ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε στο θέμα της Αγίας Σοφίας -που κάποιοι στην αντιπολίτευση ζητούν να ξαναγίνει μουσείο-, αποκαλώντας την «κληρονομιά από την άλωση» της Κωνσταντινούπολης και υποστηρίζοντας ότι η μετατροπή της σε τζαμί έδειξε στον πλανήτη την πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία της Τουρκίας.

«Δείξαμε στον κόσμο την πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία μας»

«Εμείς βάλαμε την υπογραφή για να ανοίξει ως τζαμί η Αγια-Σοφιά. Μετά από 86 χρόνια νοσταλγίας, επέστρεψε στην πραγματική της εικόνα και πάντα σύμφωνα με τη διαθήκη του Μωάμεθ του Πορθητή. Αυτό το βλέπω ως μια ενέργεια που έσπασε τα δεσμά που είχε ο λαός μας και τα έκανε κομμάτια», είπε ο Ερντογάν. Και συνέχισε:

«Η Αγια-Σοφιά είναι κληρονομιά της Άλωσης, που επαναφέραμε με τις προσευχές του Μωάμεθ και τους ήχους των ιμάμηδων. Έτσι η Τουρκία επικύρωσε σε παγκόσμιο επίπεδο την οικονομική και πολιτική της ανεξαρτησία. Δοξάζω τον Θεό που μας αξίωσε να ανοίξουμε και πάλι την Αγια-Σοφιά σαν ένα ιερό βιβλίο».