Ενώ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται, σήμερα Τρίτη, τις πρώτες πρωινές ώρες, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αντιστρέφει πλήρως την εικόνα και τονίζει ότι “ παρά την προσέγγιση καλής πρόθεσης από την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο”.

Η εξωφρενική αυτή αναφορά έγινε από τον Ερντογάν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος του τηλεφώνησε ύστερα από την επικοινωνία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από πλευράς του Σαρλ Μισέλ δεν υπήρξαν δηλώσεις, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι με τον Ερντογάν και τον Έλληνα πρωθυπουργό είχε τηλεφωνική επικοινωνία και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Οι παρεμβάσεις των Ευρωπαίων μέχρι αυτή την στιγμή παραμένουν χλιαρές και εκφράζονται με λόγια του τύπου “είναι λυπηρό¨, “δεν είναι συνετό”, “δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση” και με άλλες τέτοιες εκφράσεις διπλωματικού τύπου και γλοιώδους αίσθησης, που ο Ερντογάν τις αγνοεί και αποθρασύνεται.

Πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι αυτή την στιγμή η Τουρκία επιδιώκει δύο τινά:

  1. Άσκηση εκβιασμού στην Αθήνα και στην Ε.Ε. για να μπουν στο διάλογο όλα τα θέματα, που προτάσσει η Άγκυρα και όχι μόνο οι θαλάσσιες ζώνες.
  2. Στήσιμο παγίδας για την Ελλάδα, ώστε να αντιδράσει δυναμικά αν το ερευνητικό σκάφος πλησιάσει στο Καστελόριζο και στη συνέχεια πρόκληση θερμού επεισοδίου, για το οποίο θα ρίχνει την ευθύνη στην Ελλάδα και θα την κατηγορήσει ότι “ήρξατο χειρών αδίκων”.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση  Αθήνα δεν έχει πολλά περιθώρια αντίδρασης. Θα ακολουθήσει μάλλον την ίδια τακτική των καταγγελιών μεθαύριο στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. και θα ζητήσει επιβολή κυρώσεων, για τις οποίες οι Ευρωπαίοι θα το ξανασκεφθούν…

Η Ελλάδα, προφανώς δεν θέλει να πέσει στην παγίδα ενός θερμού επεισοδίου, ακόμη και αν το Oruc Reic φτάσει στα 6,5 μίλια νότια του Καστελόριζου, δηλαδή εντός του χώρου εθνικής κυριαρχίας, κάτι βέβαια που θα είναι δύσκολο να το “χωνέψει” ο ελληνικός λαός.

Αν όμως η πρόκληση φτάσει σε σημείο κατάφωρης παραβίασης εθνικής κυριαρχίας δεν θα υπάρχουν περιθώρια για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Και “γαία, πυρί μειχθήτω…”

Για μια ακόμη φορά ισχύει το “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”, όταν μπλέκεις με έναν πολεμοχαρή και ξιπασμένο ηγέτη μιας γειτονικής χώρας, που φτάνει στο σημείο να σε κατηγορεί για αυτά, που προκαλεί ο ίδιος, όπως και τώρα με την ανακοίνωσή του.

Τι είπε ο Ερντογάν στον Σαρλ Μισέλ

Με ανακοίνωση της η τουρκική προεδρία αναφέρεται στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ότι σε αυτήν συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, περιφερειακά ζητήματα και κυρίως οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε στον Μισέλ ότι πρέπει να αναζωογονηθούν οι σχέσεις Άγκυρας – Βρυξελλών, να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου 2016 για το μεταναστευτικό και να διασφαλιστεί πρόοδος στο θέμα της Τελωνειακής Ένωσης και της απελευθέρωσης της βίζας.

Ο Ερντογάν επίσης ανέφερε ότι “ παρά την προσέγγιση καλής πρόθεσης από την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο”, προσθέτοντας ότι “ για να μπορεί να πραγματοποιηθεί το συνέδριο για την ανατολική Μεσόγειο που πρότεινε η Τουρκία, αναμένουν απτά βήματα από την Ευρώπη”.

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Όρουτς Ρέις βρίσκεται, σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου.

Το σκάφος απέπλευσε, χθες, από το λιμάνι της Αττάλειας ενώ είχε για αρκετές ώρες κλειστό το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού του.

Χλιαρές δηλώσεις Ευρωπαίων

Η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο, εταίρους της στην ΕΕ.

«Η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων, αν η κυβέρνησή της ενδιαφέρεται για συνομιλίες, όπως έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα», επεσήμανε ο Μάας προτού αναχωρήσει από το Βερολίνο για επίσημες επισκέψεις στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών παρότρυνε την Τουρκία να παραμείνει ανοικτή στον διάλογο και να μην επαναλάβει τις έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου.

«Λυπηρή» χαρακτήρισε την ανακοίνωση για νέα τουρκική NAVTEX «που επηρεάζει την Ελλάδα», ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τονίζοντας ότι αυτές οι ενέργειες «οδηγούν σε κλιμάκωση».
«Ακούσαμε από τον Έλληνα και τον Κύπριο συνάδελφο για τα τελευταία γεγονότα» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ και υπογράμμισε ότι «το άνοιγμα των Βαρωσίων  υπονομεύει την κοινή εμπιστοσύνη».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να έχει αρνητική συμπεριφορά» η οποία δεν οδηγεί σε αποκλιμάκωση