Στην προοπτική μιας συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα προσβλέπει σύντομα ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, τονίζοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών  βρίσκονται σε καλό επίπεδο, αλλά υπάρχουν και θέματα προς συζήτηση, που δεν έχουν τεθεί μέχρι τώρα επίσημα.

 

Ο κ. Ράμα δεν διευκρίνισε τι εννοούσε, αλλά διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Αλβανία δεν έχει πάψει να βρίσκεται στην κατεύθυνση των διεκδικήσεων.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, το κείμενο της οποίας έχει ως εξής:

«Ιστορική και παραδοσιακή» χαρακτήρισε τη σχέση γειτονίας μεταξύ της χώρας του και της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, μιλώντας στον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλη Ψύλο, στο περιθώριο του συνεδρίου για τα «πρακτορεία ειδήσεων και τα fake news», που διοργανώνει στα Τίρανα το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ.

«Είναι μια ιστορική και παραδοσιακή σχέση γειτονίας και όπως πάντα συμβαίνει με τους γείτονες, δεν πάνε πάντα όλα τέλεια. Το γνωρίζουμε αυτό από τη γειτονιά μας, με κάθε γείτονα, είτε είναι στο χωριό, είτε στην πόλη, είτε μεταξύ των χωρών είναι πάντα το ίδιο», σημείωσε ο κ. Ράμα.

«Μπορείς να το κατανοήσεις πλήρως αυτό αν παρακολουθήσεις έναν αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ γειτόνων, είναι σαν …πόλεμος», είπε γελώντας.

Υπογράμμισε, ωστόσο, πως «είμαστε πάρα πολύ πρόθυμοι να βελτιώσουμε αυτή τη σχέση σε καθημερινή βάση και το κάνουμε αυτό».

Ο κ. Ράμα τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως «υπάρχουν ορισμένες φορές κάποια πράγματα που είναι ατυχή, συμβαίνουν και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε», αλλά, όπως είπε, «τώρα είναι καλή (η σχέση) και το πιο σημαντικό είναι πως δεν υπάρχει εχθρότητα μεταξύ των λαών».

«Οι Έλληνες αγαπούν την Αλβανία, οι Αλβανοί την Ελλάδα. Τα υπόλοιπα είναι απλώς πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ράμα.

Ερωτηθείς αν προγραμματίζεται συνάντηση μεταξύ του ιδίου και του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ράμα απάντησε: «Αναμένεται να συναντηθούμε σύντομα. Δεν ξέρω πού, στα Τίρανα ή στην Αθήνα, αλλά αναμένεται να συναντηθούμε σύντομα. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία πολύ εντατικού διαλόγου και συζητήσεων για πολλά ζητήματα, που καλύπτουν αρκετά χρόνια και άλλα που δεν έχουν τεθεί ποτέ με πλήρη βούληση και θάρρος και αποφασιστικότητα να επιλυθούν».

«Νομίζω πως είμαστε πολύ κοντά να τα λύσουμε όλα αυτά κι αυτό θα ήταν σπουδαίο», πρόσθεσε ο κ. Ράμα.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ