Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας.

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli)», τονίζεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται πως «η Ελλάδα δεν προβάλλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη».

Τι αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας στην Τουρκία

Η τουρκική κυβέρνηση διαμηνύει πως θα υπερασπιστεί «με όλα τα νόμιμα μέσα» τα εθνικά της συμφέροντα απέναντι στις «ολοένα και πιο προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας», σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

Το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας κάλεσε «τους παράγοντες που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίζει αποστρατιωτικοποιημένα νησιά στο Αιγαίο… να επιδείξουν κοινή λογική», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την 4ωρη συνεδρίαση υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, το Συμβούλιο επέκρινε τις ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία ο Ερντογάν χαρακτήρισε «ανεξήγητη», υποστηρίζοντας ότι έρχεται «σε αντίθεση με το πνεύμα της συμμαχίας» και πρέπει να ανακληθεί.

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας όσον αφορά τη θέση τους στο ΝΑΤΟ και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να βρουν άλλον σύμμαχο σαν τη χώρα του, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Η Άγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της «ΤΔΒΚ».

H συνέντευξη του Ερντογάν στα CNN Turk και Kanal D

Ερντογάν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, ελληνοτουρκικά, Αιγαίο, νησιά

Το στίγμα όσων συζητήθηκαν στο Συμβούλιο παρουσίασε ο Τούρκος πρόεδρος, στην τηλεοπτική του συνέντευξη στα CNN Turk και Kanal D.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα με την οποία είμαστε στο ΝΑΤΟ, αλλά εμείς είμαστε στο top 5 του ΝΑΤΟ. Είμαστε μια χώρα που είναι τόσο σημαντική για τη Συμμαχία, τόσο με τις πληρωμές που κάνουμε, όσο και με τις χερσαίες δυνάμεις», δήλωσε στην αρχή της συνέντευξής του ο Ερντογάν.

«Είναι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ να στέλνουν τόσα όπλα και πυρομαχικά σε αυτά τα νησιά». Οι ΗΠΑ δεν ενεργούν δίκαια μεταξύ των χωρών με τις οποίες είναι στο ΝΑΤΟ. Είναι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ να στέλνουν τέτοια φορτωμένα όπλα, οχήματα και εξοπλισμό στα νησιά.

Κάναμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις σε Αμερική και Ελλάδα μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών. Δεν θα βρεις σύμμαχο σαν την Τουρκία μια φορά στις ΗΠΑ. Αυτά είναι νομικά μη στρατιωτικά μέρη. Μπλοκάρουν τον διεθνή δικαστικό δρόμο», συνέχισε.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να αποστρατικοποιηθούν τα νησιά. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα νησιά αυτά υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς. Η προσδοκία μας από τις ΗΠΑ είναι να μην υπολογίσουν λάθος την Ελλάδα.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες ενθαρρύνουν τα βήματα της Ελλάδας, που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα, θα οδηγήσουν σε κούρσα εξοπλισμών», διαμήνυσε.

Άμεση απάντηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Άμεση και ξεκάθαρη ήταν η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία, μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις δηλώσεις Ερντογάν.

«Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται», επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου.

Όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται».

Για τα αεροσκάφη F-16

Αναφερόμενος στα αεροσκάφη F-16, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι «ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι η γνώμη του είναι υπέρ της χορήγησης των F-16 και όλων των άλλων εξαρτημάτων. Λάβαμε απαντήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ιδίως στις συναντήσεις των Υπουργών Άμυνας. Λάβαμε απαντήσεις όπως «δεν μπορούμε να έχουμε υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους».

Είχα συναντήσεις με τους Ρεπουμπλικάνους κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης. Είχα θετικές συναντήσεις μαζί τους. Είπαν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια. Μας είπαν: «Μόλις επιστρέψουμε απόψε, θα πραγματοποιήσουμε συναντήσεις με ανθρώπους που έχουν στάση εναντίον της Τουρκίας» Με βάση την υπόσχεση του Μπάιντεν, περιμένουμε αποτελέσματα.

Τι είπε για την Ουκρανία

«Οι αρχηγοί κρατών και οι πρωθυπουργοί που συνάντησα, όλοι ανεξαιρέτως, χρησιμοποίησαν την ακόλουθη έκφραση: Η μεσολάβηση της Τουρκίας μεταξύ μας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι πάνω από κάθε είδους εκτίμηση. Από τη μια το έργο του διαδρόμου των σιτηρών, από την άλλη η ανταλλαγή 200 κρατουμένων», είπε, επαινώντας τη χώρα του για τη στάση της στη ρωσοουκρανική κρίση.

Τα δημοψηφίσματα στις τέσσερις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας φέρνουν μπελάδες. Μακάρι να μην είχαν γίνει, αλλά θα μπορούσαμε να τα είχαμε λύσει όλα αυτά μέσω της διπλωματίας. Παρόμοια κατάσταση συνέβη στην Κριμαία το 2014».

Σχολιάζοντας την πυρηνική απειλή, είπε ότι «το κόστος της μετάβασης σε έναν πυρηνικό πόλεμο είναι καταστροφή. Η επίλυση πρέπει να έρθει μέσω της διπλωματίας, αυτό θα ήταν το καταλληλότερο βήμα».