«Η συμβολή της Χαλκιδικής στον αγώνα του ‘21 γράφτηκε με αίμα», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, στο πλαίσιο του εορτασμού για την επέτειο κήρυξης της Επανάστασης του 1821, στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, όπου παρέστη ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

H Χαλκιδική τίμησε με λαμπρότητα την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 στις εορταστικές εκδηλώσεις στον Πολύγυρο, παρουσία πολλών επισήμων και εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

Το πρωί τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου επίσημη Δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτου Κασσανδρείας κ.κ.Νικοδήμου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο συγγραφέας, κ. Νικόλαος Παπαϊκονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε στις σημαντικές ιστορικές στιγμές της Χαλκιδικής.

Στις   11.15  τελέστηκε  Επιμνημόσυνη Δέηση στο χώρο του Μνημείου των Ηρώων και αμέσως μετά ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν η βουλευτής Χαλκιδικής, Κ. Μάλαμα, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, οι αντιδήμαρχοι Πολυγύρου, Χρήστος Βορδός και Δημήτρης Ζαγγίλας, εκπρόσωποι των Δήμων της Χαλκιδικής και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Στ. Καλαφάτης και οι άλλοι επίσημοι στο χώρο του μνημείου.

 

O υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, συνοδευόμενος από του αντιδημάρχους Πολυγύρου, Χ.Βορδό και Δ. Ζαγγίλα, επισκέφθηκε τον διαδημοτική έκθεση τεκμηρίων, η οποία φιλοξενείται στον Δήμο Πολυγύρου από τις 16 έως τις 30 Μαΐου 2021, στο χώρο του Κέντρου Νεότητας Πολυγύρου.

Οι βιβλιοθήκες της Μακεδονίας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς έχουν δημιουργήσει περιγραφικά λάβαρα παρουσίασης, τα οποία αποτελούν τον κύριο κορμό της, με σκοπό την ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στις περιοχές της Μακεδονίας.

Η έκθεση θα λειτουργεί στο Κέντρο Νεότητας Πολυγύρου κάθε μέρα από 16 έως 30/05/2021 κατά τις ώρες 10:00 – 13:00 και 18:00 – 20.00.

«Η επανάσταση του ΄21 εκπέμπει διδάγματα που οφείλουμε να μην ξεχνάμε ποτέ. Μας διδάσκει ότι ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Να συγκινούμε την ανθρωπότητα. Να πετυχαίνουμε στόχους που θεωρούνταν ανέφικτοι. Να μεγαλουργούμε», υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης, υπενθυμίζοντας ότι το επαναστατικό κίνημα της Χαλκιδικής έδωσε πανάξιους μαχητές, οι οποίοι θυσιάστηκαν στον αγώνα για την ελευθερία.

Στο πλαίσιο του εορτασμού εψάλη επίσημη δοξολογία και κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο Ηρώων. (Πηγή: halkidikinews.gr)