Τεράστια Αμερικανικά μεταγωγικά πλοία θα ξεφορτώσουν πάνω από 120 ελικόπτερα συνολικά και 1.000 στρατιωτικά οχήματα κάθε τύπου στην Αλεξανδρούπολη στο πλαίσιο ενίσχυσης της παρουσίας των ΗΠΑ στα Βαλκάνια και στη Μαύρη Θάλασσα.

Η απόβαση αναμένεται στα μέσα Νοεμβρίου  και θα πρόκειται για την μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική αποστολή στα Βαλκάνια , την οποία αναμένεται να υποδεχθεί και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάϊατ.

Ο κ. Πάιατ θα βρεθεί στην περιοχή στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα εδραίωσης της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, ειδικά και μετά την αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που περιλαμβάνει και αναβάθμιση της βάσης της Αλεξανδρούπολης.

Ο ίδιος ο Πρέσβης των ΗΠΑ άλλωστε είχε αποκαλύψει την μεγαλύτερη άφιξη υλικού των ενόπλων δυνάμεων της πατρίδας του στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, δηλώνοντας: «Θα έχουμε μια μεγάλη άφιξη τον Νοέμβριο στην Αλεξανδρούπολη. Θα είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών και ελικοπτέρων που έχουμε φέρει ποτέ μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης».

Έτσι, τα μεταγωγικά πλοία θα ξεφορτώσουν πάνω από 120 ελικόπτερα συνολικά και 1.000 στρατιωτικά οχήματα κάθε τύπου, τα οποία θα μεταφερθούν στη Ρουμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τρένα ή νταλίκες.

Με την Αλεξανδρούπολη να μετατρέπεται σταδιακά σε παρατηρητήριο της ευρύτερης περιοχής και με την σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της πόλης με αυτά της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Μαύρη Θάλασσα παρακάμπτονται πλέον τα στενά του Βοσπόρου.

Η τεράστια αμερικανική βάση εξυπηρετεί προφανώς τα αμερικανικά σχέδια απέναντι στη Ρωσία και στις κινήσεις επιρροής της πέριξ της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά οπωσδήποτε ενισχύει και τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, με πλεονέκτημα σε περίπτωση αυξημένης έντασης με την Τουρκία. Όχι ότι θα εμπλακούν σε πολεμική σύγκρουση τα αμερικανικά στρατεύματα, αλλά σε οποιαδήποτε περίπτωση θα αποτρέψουν μια επικίνδυνη ανάφλεξη στον Έβρο.

Πρόσφατα κατέπλευσε στην Αλεξανδρούπολη και το θηριώδες καταμαράν «USNS Yuma» με τεράστιο αριθμό επιθετικών και άλλων ελικοπτέρων, αρμάτων μάχης, λαστιχοφόρων τεθωρακισμένων, πυροβόλων, μαζί με χιλιάδες στρατιώτες (ανάμεσά τους και τους περιβόητους Seals). Αμέσως μετά έγινε η προώθηση οδικώς, σιδηροδρομικώς και αεροπορικώς στα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ρουμανία, Κόσοβο κ.λπ.) και στην Κεντρική Ευρώπη (Ουγγαρία) φθάνοντας έως το… Ελσίνκι.

Το «Yuma» -ηλικίας μόλις 5 ετών- είναι ταχύπλοο πλοίο τύπου «Catamaran», υποστήριξης και ταχείας μεταφοράς 600 τόνων φορτίου και 312 ανθρώπων. Έχει μήκος 103 μέτρα και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 43 κόμβων, αποτελώντας μια από τις αιχμές των επιχειρήσεων μεταφοράς αμερικανικών στρατευμάτων.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, είχε γράψει στον προσωπικό του λογαριασμό: «Καλωσόρισες USNS Yuma. Για μία ακόμη φορά, ένα υπερσύγχρονο catamaran υποστήριξης και ταχείας μεταφοράς 600tn φορτίου και 312 στρατιωτών και πολιτών του Αμερικανικού Ναυτικού στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης».

Τουρκικός τύπος: Πρωτοφανής αποστολή

Η αμερικανική «απόβαση» στην Αλεξανδρούπολη, άλλωστε, είχε από καιρό απασχολήσει και τον τουρκικό Τύπο. Χαρακτηριστικό ήταν το δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolou, το οποίο σημείωσε πως μεγάλος αριθμός αρμάτων μάχης, εκτοξευτήρων, πυροβόλων όπλων κ.α. θα φτάσουν στην Ελλάδατις τις επόμενες εβδομάδες, στο της αποστολής την οποία και χαρακτήριζε «πρωτοφανή».

«Οι ΗΠΑ αποδίδουν μεγάλη σημασία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επειδή θέλουν να ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και τις δικές τους στα Βαλκάνια και στη Μαύρη Θάλασσα»  σημείωνε το το Anadolu , συμπληρώνοντας ότι «η αυξημένη παρουσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Αλεξανδρούπολη μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στη Ρωσία».

Προ ημερών από τη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχε στο «Thessaloniki Summit 2021, ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε στην ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία και ειδικά στην Αλεξανδρούπολη.  «Βρισκόμαστε στην κορύφωση, αλλά όχι στην κορυφή» των σχέσεων σε επίπεδο αμυντικής συνεργασίας, τόνισε ο κ. Πάιατ, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως μια χώρα με την οποία μοιράζονται κοινά στρατηγικά συμφέροντα.

Αυτή η εξέλιξη φαίνεται άλλωστε πως έχει ενοχλήσει την Τουρκία, κάτι, που  εκφράστηκε και με τον πιο επίσημο τρόπο από τα χείλη του Τούρκου προέδρου προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο ΜπάΪντεν.

Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους ισχυρίστηκε ότι διαμαρτυρήθηκε στους προέδρους των ΗΠΑ και της Γαλλίας ότι η εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, κοντά στα τουρκικά σύνορα «αναστατώνει σοβαρά» την Άγκυρα.

Μάλιστα, στον Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για την πώληση των Rafale στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος του είπε ότι η Αθήνα «έχει χρήματα», με τον ίδιο να του απαντά ότι «σε ξεγελάνε».