Ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις στη διάσκεψη των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, με τον Ερντογάν να έχει ήδη λάβει τον λόγο και να μην έχει πει κουβέντα σχετικά με τις αναθεωρητικές θέσεις της Τουρκίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τοποθέτησή του ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είπε απολύτως τίποτα για όλα τα ζητήματα που έθετε το προηγούμενο διάστημα για το Αιγαίο και τις απειλές που εκτόξευε για αποστρατικοποίηση στα ελληνικά νησιά.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μίλησε ελάχιστα και επικεντρώθηκε στα θέματα της ατζέντας της Συνόδου.

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη ρωσική εισβολή, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή τους στην Ουκρανία και την ανάγκη ενίσχυσης της υποστήριξης.

Σαρλ Μισέλ προς Ερντογάν: Οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά

Με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κάνοντάς του για μια ακόμη φορά σύσταση ότι οι όποιες διαφορές θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά.

«Εξέφρασα τη βαθιά μου ανησυχία για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μόνο ειρηνικά και με αποκλιμάκωση. Η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας», έγραψε ο Σαρλ Μισέλ στο Twitter αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. <p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/kosmos/misel-erntogan-prokliseis-diafores-eirinika”>Μισέλ σε Ερντογάν για προκλήσεις: Είμαστε βαθιά ανήσυχοι -Οι διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά – iefimerida.gr</a></p>

Συνάντηση Ερντογάν με τον Μακρόν

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, εναντίον του οποίου έχει καταφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν.

Η συνάντησή τους διήρκεσε μία ώρα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο.

Αιχμές Μητσοτάκη για Τουρκία, πριν από τη Σύνοδο 

Νωρίτερα, κατά την προσέλευση των ηγετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκτοξεύσει τα «καρφιά» του κατά της Τουρκίας. Αναφερόμενος στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία και την άρση του βέτο της Τουρκίας, ο Κ. Μητσοτάκης είπε: «Τελικά, πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είμαστε μέλη της Συμμαχίας από το 1952, προσθέτοντας ότι η χώρα αποτελεί σημαντικό πυλώνα «σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο. Επενδύουμε άνω του 2% στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας την αποτρεπτική μας δυνατότητα και τις δομές της Συμμαχίας. Ως πυλώνας σταθερότητας έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η προσήλωση της Συμμαχίας πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν χρειάζεται άλλη αστάθεια εντός της Συμμαχίας και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».