Έντονα ενοχλημένη εμφανίζεται η Άγκυρα για την περαιτέρω ανάπτυξη της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας, που αναμένεται να επισφραγιστεί την Πέμπτη με την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η τουρκική ενόχληση αποδίδεται στο γεγονός ότι ανατρέπονται τα σχέδια του Ερντογάν για έλεγχο  της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς η έντονη γαλλική παρουσία με φρεγάτες και με το αεροπλανοφόρο “Σαρλ Ντε Γκωλ” αποτελεί κίνδυνο για την ανάπτυξη των τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Μάλιστα ο σύμβουλος του Ερντογάν Μεσούτ Χακί Κασίν για ακόμα μία φορά στράφηκε κατά της Ελλάδος και της Γαλλίας, λέγοντας ότι η Τουρκία ότι θα βυθίσει το “Σάρλ Ντε Γκωλ” αν το πλοίο έρθει στην περιοχή. 

Τι θα συζητηθεί στη συνάντηση Μακρόν – Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσει την τεταμένη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία αυτήν την εβδομάδα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοίνωσε η γαλλική Προεδρία.

Οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (MED7) που θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική. Παρόντες θα είναι επίσης οι ηγέτες της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μετά από σχετική ερώτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε ότι στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμμανουέλ Μακρόν θα συζητηθούν όλες οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, φυσικά η τουρκική προκλητικότητα αλλά και τα θέματα διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα.

Για πρόκληση στο Καστελόριζο

Σχετικά με το ενδεχόμενο προκλητικής ενέργειας από την πλευρά της Τουρκίας με αφορμή την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελόριζο, ο κ. Πέτσας είπε ότι θα ήταν αδιανόητη μια τέτοια ενέργεια, ενώ σε ότι αφορά την πραγματοποίηση πολυμερούς, τόνισε πως ο ίδιος ανέφερε την ελληνική θέση και τι συνεπάγεται για την Τουρκία. «Είναι γνωστή η θέση της Τουρκίας και η δική μας θέση σε μια προσπάθεια πολυμερούς διάσκεψης», συμπλήρωσε.

Είπε επίσης πως έγιναν κάποιες πρώτες συζητήσεις για αυτό το θέμα και συνέχισε: «Περιμένουμε να δούμε το αναλυτικό πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας. Αυτό που είναι ξεκάθαρο και αυτονόητο είναι η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θέση της Τουρκίας».

Μ. Κασίν: Θα βυθίσουμε το αεροπλανοφόρο αν έρθει στην περιοχή

Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μεσούτ Χακί Κασίν για ακόμα μία φορά στράφηκε κατά της Ελλάδος και της Γαλλίας. «Η Ελλάδα χωρίς να έχει βρει φυσικό αέριο και ενώ η ίδια δεν διαθέτει αεροπλανοφόρο, στέλνει εδώ το γαλλικό αεροπλανοφόρο ενάντια στην Τουρκία. Επιτίθεται εναντίον μας με το άλογο ενός άλλου. Αυτό το άλογο θα πυροβοληθεί και θα πεθάνει. Αυτό είναι το πρώτο…» Συνέχισε λέγοντας ότι θα βυθίσει το “Σάρλ Ντε Γκωλ” αν το πλοίο έρθει στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ζητώντας του «να συγκρατήσει τον Ερντογάν».

Στενεύουν τα περιθώρια για αποκλιμάκωση

Εντωμεταξύ η κρίση εξελίσσεται σε μία διπλωματική διελκυστίνδα με πρώτο ζήτημα την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.

Το χρονικό περιθώριο για αποκλιμάκωση στενεύει με την πάροδο των ημερών, αλλά κυρίως η Άγκυρα δεν δείχνει καμία πρόθεση να αποσύρει το Oruc Reis, ώστε να ανοίξει δρόμο στον διάλογο.

Όσο, όμως, πλησιάζουμε στη Σύνοδο Κορυφής τόσο εντείνεται η διπλωματική κινητικότητα. Αποκορύφωμα είναι η πολυμερής διάσκεψη, την οποία προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής, δεδομένου ότι η εν λόγω πρωτοβουλία δεν φαίνεται να έχει τύχη.

Στην Αθήνα ο Σαρλ Μισέλ με δηλώσεις αλληλεγγύης

Η τεταμένη κατάσταση στην περιοχή λόγω των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και η ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτές βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία πραγματοποιήθηκε ενόψει της επίσκεψης του κ. Μισέλ στις 15 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Μισέλ επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.