Ουδεμία ουσιαστική στήριξη από πλευράς οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε μέχρι στιγμής στο οξύτατο πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τον συνωστισμό χιλιάδων μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και τις απόπειρες εισβολής στην Ελλάδα.

Παρότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. δεν πήρε απάντηση μέχρι το βράδυ, ενώ ούτε οι ηγεσίες της Γερμανίας και της Γαλλίας εξέφρασαν σαφή θέση για την έκτακτη κατάσταση αντιμετώπισης του μεταναστευτικού.

Κατά τα άλλα οι Ευρωπαίοι θεωρούν σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτά της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά μόνο “στα χαρτιά”, αφήνοντας στην άκρη τις υποσχέσεις για ενίσχυση της Frontex (Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλάκης) στο Αιγαίο και για αύξηση των περιπολιών.

Μόνο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ εξέφρασε ην στήριξή του στην Ελλάδα με ανάρτησή του στο Twitter καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τις συμφωνίες της με την Ευρώπη.

“Στηρίζουμε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει τον έλεγχο των συνόρων με την Τουρκία. Αναμένουμε από τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν τη συμφωνία μας και να αποκαταστήσουν την τάξη. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τα θύματα του Ιντλίμπ αλλά δεν θα ανεχθούμε τις παράνομες διελεύσεις των συνόρων στην Ευρώπη”, ανέφερε στην ανάρτησή του ο Βέμπερ.

Επικοινωνία Δένδια – Μπορέλ για Συμβούλιο ΥΠΕΞ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ευρισκόμενο στο Χαρτούμ Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ για το μεταναστευτικό πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις και ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Νωρίτερα είχε τηλεφωνικές συνομιλίες για το ίδιο θέμα με τους ομολόγους του της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και χθες το βράδυ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Είχε επίσης συνάντηση και με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, στον οποίον είχε την ευκαιρία να αναπτύξει το θέμα.