Διαρροή πληροφοριών για “χρηματοδότηση” των διαδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη . Στο στόχαστρο ο πρώην πρόξενος της Ρωσίας και επιχειρηματίας από την Αλεξανδρούπολη.

 

Σκοτεινή προπαγάνδα κρύβεται πίσω από την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, σύμφωνα με πληροφορίες, που βγαίνουν σταδιακά στο φως, αφού η ελληνική κυβέρνηση συνδέει το θέμα με τα συλλαλητήρια, που οργανώθηκαν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως αποκάλυψε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, κεντρικά πρόσωπα, που έχουν μπει στο στόχαστρο είναι ο πρώην πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κ. Ποπόφ και ένας Έλληνας επιχειρηματίας από την Αλεξανδρούπολη.  Υπάρχουν και άλλα άτομα, που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρονται ότι συμμετείχαν σε δίκτυα χρηματοδότησης των διαδηλώσεων, επειδή η Ρωσία δεν επιθυμεί να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ διότι έτσι θα φύγουν από την επιρροή της στο χώρο των Βαλκανίων.

Ανεξάρτητα από τη βασιμότητα των πληροφοριών είναι αρκετοί αυτοί, που υποστηρίζουν ότι η επικοινωνιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στο να δείξει ότι τα συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη δεν είναι αυθόρμητα, αλλά χρηματοδοτούνται από Ρώσους. Έτσι θα μειωθεί το ρεύμα των πολιτών, που στρέφονται κατά της κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων. Αν πράγματι ισχύουν αυτές οι εκτιμήσεις, τότε θα είναι η πρώτη φορά, που μια κυβέρνηση θέτει σε δοκιμασία τις σχέσεις της Ελλάδας με μια μεγάλη χώρα, όπως η Ρωσία, επειδή έχει μείωση ποσοστών στις δημοσκοπήσεις…

Ούτως ή άλλως το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αναμένονται αντιδράσεις από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και κυρίως από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κάλεσαν τον πρέσβη για συστάσεις

Στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε νωρίτερα ο Ελληνας πρεσβευτής στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς, όπως μετέδωσε ο Ant1. Ο κ. Φρυγανάς εκλήθη για να συζητήσουν το θέμα της απέλασης των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και να ενημερωθεί για τις επόμενες κινήσεις της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον Ant1, ο Έλληνας πρεσβευτής είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον  διευθυντή της 4ης Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του Υπουργείου και στη συνέχεια αποχώρησε.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών βλέπει τις ΗΠΑ πίσω από την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik.

«Η Ουάσινγκτον βρίσκεται πίσω από την αντιρωσική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του, προσθέτοντας πως η ελληνική πλευρά δεν δικαιολόγησε την απέλαση των διπλωματών.

«Θεωρούμε την ενέργεια απολύτως παράλογη, δεν επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα από την ελληνική πλευρά, η οποία έρχεται έρχεται σε αντίθεση με τη φύση των διμερών σχέσεων μας και μπορεί να τις καταστρέψει», σημειώνει.

Το ρωσικό υπουργείο δήλωσε πως κάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή στη Μόσχα για να διαμαρτυρηθεί για τις απελάσεις.

Όπως ήδη είναι γνωστό η Ελλάδα αποφάσισε να προχωρήσει στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και στην απαγόρευση εισόδου σε άλλους δύο, καθώς φέρεται να προέβησαν σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Το πρακτορείο Interfax, την Πέμπτη, ανέφερε πως «παγώνουν» οι συζητήσεις για τις προετοιμασία της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, το φθινόπωρο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στηρίζει την Ελλάδα

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίθερ Νάουερτ, εξέφρασε την στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, που υπερασπίζεται την κυριαρχία της.

Η «Ελλάδα απέλασε δυο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε ακόμη δύο, οι οποίοι προσπάθησαν να παρέμβουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Στηρίζουμε την Ελλάδα που υπερασπίζεται την κυριαρχία της», έγραψε.