Επίσκεψη στο Άγιο Όρος θα πραγματοποιήσει κατά το διάστημα 28-29 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η εποπτεία της Αθωνικής Πολιτείας.

Αναλυτικότερα, την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους θα υποδεχθεί τον υπουργό Εξωτερικών στο ναό του Πρωτάτου στις Καρυές, όπου θα τελεσθεί δοξολογία. Στη συνέχεια, θα λάβει χώρα δεξίωση και έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Κοινότητος, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών.

Θα ακολουθήσει επίσκεψη του Ν. Δένδια στο κτίριο της διοίκησης του Αγίου Όρους, καθώς και επίσκεψή του στις μονές Παντοκράτορος και Ξενοφώντος. Την επομένη, Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τις μονές Διονυσίου και Δοχειαρίου.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στο Άγιο Όρος από το 2011, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Τέλος, επισημαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπείται στην Αθωνική Πολιτεία από τον διοικητή του Αγίου Όρους, η εποπτεία του οποίου ανήκει στον υπουργό Εξωτερικών.

Οι Καρυές αποτελούν ένα μικρό πολεοδομικό συγκρότημα, απαρτιζόμενο από τα κτίρια διοίκησης, τα «κονάκια» των δεκαεννέα μοναστηριών (η Μονή Κουτλουμουσίου δεν έχει, λόγω κοντινής απόστασης), τα οποία φιλοξενούν τους μόνιμους αντιπροσώπους τους (κάτι σαν βουλευτές) στην Ιερά Κοινότητα, και πολλά καταστήματα τα οποία μισθώνουν μοναχοί και κοσμικοί από τα μοναστήρια ή την Κοινότητα και τα λειτουργούν ως επιχειρήσεις.

Στο κέντρο των Καρυών φιλοξενούνται η πανίσχυρη Ιερά Κοινότητα και η Ιερά Επιστασία, το «κοινοβούλιο» και η «κυβέρνηση» δηλαδή του Αγίου Ορους, που αποφασίζουν για όλα όσα αφορούν την Αθωνική Πολιτεία.

Απέναντι ακριβώς από το κτίριο της Κοινότητα, βρίσκεται ο περίφημος ναός του Πρωτάτου, με τις αγιογραφίες του Πανσέληνου, όπου στεγάζεται το σημαντικότερο κειμήλιο του Αγίου Ορους, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Αξιον Εστί, και λίγο παρακάτω εδρεύει ο Πολιτικός Διοικητής, υπεύθυνος για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια και γενικότερα για την εφαρμογή των νόμων του κράτους στην αθωνική χερσόνησο.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)