Έχουν ξεσαλώσει οι Τούρκοι σε Αιγαίο και Έβρο με προκλήσεις, που βήμα – βήμα δοκιμάζουν την υπομονή της Ελλάδας και κυρίως των πιλότων της πολεμικής αεροπορίας μας, που καθημερινά αναχαιτίζουν τα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από ελληνικά νησιά.

Οι προκλήσεις έφτασαν στα άκρα καθώς τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν και πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά, όπως η Λέσβος, η Χίος και η Λήμνος, προχωρώντας σε 91 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου!

Η συμπεριφορά αυτή σε συνδυασμό με την κατάληψη έκτασης 16 στρεμμάτων στον Έβρο δείχνει ότι ο Ερντογάν έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε την εξαγωγή των εσωτερικών προβλημάτων της Τουρκίας, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει και ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου είτε λόγω ατυχήματος, είτε διότι μπορεί να πουν οι ελληνικές δυνάμεις το “ως εδώ και μη παρέκει…”

Σε προβληματισμό βρίσκονται και οι κάτοικοι των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, αρνούμενοι να δεχτούν τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα κεφάλια τους σε Λέσβο και Χίο. Είχαν προηγηθεί υπερπτήσεις από τουρκικά F-16 στα νησιά Παναγιά, Οινούσσες, Αγαθονήσι, Λειψούς, Αρκιούς, Λέρο και Καλόλιμνο.

Συνολικά, πάνω από το Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, πέταξαν το τελευταίο διήμερο 20 τουρκικά αεροσκάφη (15 F-16, ένα κατασκοπευτικό CN-235 και τέσσερα ελικόπτερα).

Οι 86 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου έγιναν από τα μαχητικά, τρεις από τα CN-235 και δύο από τα ελικόπτερα. Δέκα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα ενώ σημειώθηκαν και έξι εμπλοκές με τα ελληνικά αεροσκάφη που σηκώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν. Τα τουρκικά αεροσκάφη προέβησαν επίσης και σε 16 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Διάβημα της Αθήνας για κατάληψη έκτασης στον Έβρο

Διάβημα απέστειλε η Αθήνα σε Άγκυρα σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε τις προηγούμενες εβδομάδες στον Έβρο, με την παρουσίαση ενός τμήματος ελληνικού εδάφους ως τουρκικού.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Έβρου με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού και κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, έχει αποσταλεί διάβημα προς την τουρκική πλευρά.

Στον Νότιο Έβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα, βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στοιχεία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος.

Η διαφορά δεν είναι νέα και εδράζεται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Έβρου. Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης.

Πηγή: skai.gr/iefimerida.g