Σε ύψιστη επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία τις ολοένα και πιο ακραίες τουρκικές προκλήσεις βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας στις συνοριακές περιοχές του Έβρου και των νησιών, μετά τα τελευταία επικίνδυνα περιστατικά.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16  που εισήλθε στο FIR  Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από τον Βόρειο Έβρο σε ύψος από 10.000 έως 500 πόδια, στις 14:50.

Μισή ώρα αργότερα και συγκεκριμένα στις 15:27  ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών που είχε εισέλθει στο FIR  Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, επίσης, πέταξε πάνω από τους Καλόγερους – βορειοανατολικά της Άνδρου-στα 26.000 πόδια.

Απόπειρα εμβολισμού ανοιχτά της Κω

Στις 5:45, το πρωί, στη θαλάσσια περιοχή της Κω, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός προέβη σε σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του εν λόγω σκάφους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας.

Σημειώνεται, ότι το περιπολικό σκάφος εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επί της οριογραμμής. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος.

Εν τω μεταξύ, κανένα περιστατικό παράνομης εισόδου ή αποβίβασης μεταναστών δεν σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα.

Ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών

Απαράδεκτες, καταδικαστέες και θλιβερές χαρακτηρίζει τόσο σημερινές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, όσο και το περιστατικό με το σκάφος στην Κω, με ανακοίνωσή του υπουργείο Εξωτερικών.

“Δεν εκπλήσσουν οι απαράδεκτες και καταδικαστέες σημερινές θλιβερές δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας”, σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου. “Αποτελούν συνέχεια μιας κλιμακούμενης πρακτικής που την θέτει εκτός όχι μόνον των ευρωπαϊκών ορίων, αλλά και κάθε ευρωπαϊκής λογικής.” “Ορίων και λογικής που η Ελλάδα θα συνεχίσει με συνέπεια να υπερασπίζεται με όλα τα διαθέσιμα μέσα”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Απάντηση Αλ. Τσίπρα στον Ερντογάν

Για “πρωτοφανή και επικίνδυνη κλιμάκωση” κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Facebook σχετικά με τις σημερινές προκλήσεις της Τουρκίας.

“Τις τελευταίες ημέρες έχουν κλιμακωθεί και αναβαθμιστεί επικίνδυνα οι προκλήσεις από τη πλευρά της Τουρκίας. Οι απόπειρες διεμβολισμού ελληνικών ακταιωρών του Λιμενικού Σώματος και κυρίως η σημερινή υπερπτήση τουρκικού F-16 πάνω από το βόρειο Έβρο, αποτελούν μια πρωτοφανή και επικίνδυνη κλιμάκωση”, σημειώνει ο Αλ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι “το κυριότερο όμως είναι η ρητορική κλιμάκωση από πλευράς του Τούρκου Προέδρου”.

“Μιλά παντού για τη χώρα μας με λόγια ακραία. Μας συγκρίνει με τους ναζί και προσπαθεί να δημιουργήσει την εικόνα μίας χώρας εγκληματία, που δε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο”, αναφέρει και συνεχίζει: ¨Δεν ξέρω αν το κάνει για να προετοιμάσει τη κοινή γνώμη της χώρας του για επιθετικές πράξεις έναντι της Ελλάδας ή απλά παζαρεύει κάτι παραπάνω από την ευρωπαϊκή ηγεσία. Αυτό που ξέρω είναι ότι πάει πολύ η Τουρκία που κατέχει παράνομα τη βόρεια Κύπρο και τμήμα της Συρίας, που παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή, η τουρκική ηγεσία που καθημερινά πραγματοποιεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να παριστάνει από πάνω και τον τιμητή έναντι της Ελλάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο”.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, επισημαίνει: “Όποια λάθη και αν έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν περιγράφεται με μια μόνο λέξη: Θράσος. Και απέναντι στο θράσος η χώρα οφείλει να απαντήσει συντεταγμένα και αποφασιστικά. Χωρίς εθνικιστικές κορώνες και σπασμωδικές κινήσεις, αλλά με πατριωτική ευθύνη”.

“Καμία πρόκληση δε θα πετύχει το στόχο της, καμία παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δε θα πρέπει να μένει αναπάντητη. Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει συνώνυμο της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας. Ήταν και θα παραμείνει στη σωστή πλευρά της ιστορίας”, καταλήγει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ