Αρχική Εθνικά Θέματα Σε κλοιό ελληνικών σκαφών η άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” – Φρεγάτες στο Αιγαίο...

Σε κλοιό ελληνικών σκαφών η άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα” – Φρεγάτες στο Αιγαίο μαζί με το αεροπλανοφόρο “Σαρλ Ντε Γκόλ”

Ελληνικά πολεμικά πλοία βρίσκονται αυτές τις μέρες σε όλη τη Μεσόγειο, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές,την ώρα που οι Τούρκοι άρχισαν νέο κύκλο προκλήσεων με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» («Mavi Vatan 21») στο Αιγαίο.

Πρόκειται για μια άσκηση προγραμματισμένη, που γίνεται κάθε χρόνο, εκτός από πέρυσι, που αναβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού.

Παρά το μέγεθός της (87 πλοία, 27 αεροπλάνα, 12 ελικόπτερα, drones, ειδικές δυνάμεις και υποβρύχια), τα ελληνικά επιτελεία την παρακολουθούν με πλήρη ετοιμότητα αλλά και με ψυχραιμία.Πιθανόν ο στόχος της «Γαλάζιας Πατρίδας», δεν είναι μόνον αυτός που λέει ο κ. Ακάρ, δηλαδή η παρουσία των Τούρκων σε τέσσερις θάλασσες (Μαύρη Θάλασσα, Ανατολική Μεσόγειος, Αιγαίο και Αραβική Θάλασσα), αλλά η προσπάθεια του «τορπιλισμού» ή της αποδόμησης των διερευνητικών επαφών.

Αυτό ακριβώς θα προσπαθήσουν να αποφύγουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και όπως έλεγε ανώτατος επιτελής εάν δεν υπήρχε η τουρκική προπαγάνδα και η τόσο μεγάλη προβολή που γίνεται για την άσκηση, ίσως να μην ασχολείτο κανείς με αυτήν.

Όπως και να έχει το πράγμα ένας αριθμός ελληνικών πολεμικών σκαφών έχει ήδη λάβει εντολή απόπλου από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας για επιτήρηση των τουρκικών κινήσεων.

Οι φρεγάτες, τα υποβρύχια, οι πυραυλάκατοι καθώς και τα βοηθητικά πλοία που βρίσκονται ανεπτυγμένα από το Αιγαίο έως τη Μέση Ανατολή είναι η απάντηση του ελληνικού «Πενταγώνου» στην τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

«Δίχτυ» του Πολεμικού Ναυτικού στη Μεσόγειο

Ελληνικά πολεμικά πλοία βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε όλη τη Μεσόγειο, είτε μετέχοντας σε ασκήσεις, είτε σε ειρηνευτικές αποστολές είτε κάνοντας επίδειξη σημαίας. Φρεγάτες, υποβρύχια και πυραυλάκατοι καθώς και βοηθητικά πλοία είναι, με εντολή του ΓΕΕΘΑ, ανεπτυγμένα στη Μεσόγειο δηλώνοντας έτσι την παρουσία της χώρας μας.

Ίσως να είναι από τις λίγες φορές που τόσα πολλά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού μετέχουν σε τέτοιες αποστολές, την ώρα μάλιστα που αρχίζει η μεγάλης έκταση τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα». Συγκεκριμένα..

Στα Εμιράτα μια φρεγάτα, στο γαλλικό αεροπλανοφόρο η άλλη

Στον Αραβικό Κόλπο και ειδικότερα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρισκόταν η φρεγάτα «Υδρα». Η ελληνική σημαία βρέθηκε και πάλι στην περιοχή αυτή μετά από χρόνια, μετά την αμυντική συμφωνία στρατιωτικής συνδρομής που υπέγραψε με τα Εμιράτα η χώρα μας, ενεργοποιώντας κατά αυτόν τον τρόπο τη στρατιωτική διπλωματία. Στην επιστροφή της στην πατρίδα, η φρεγάτα «Υδρα» έχει πάρει ήδη εντολή να ελλιμενισθεί σ’ ένα από τα λιμάνια της Αιγύπτου ή του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα μια άλλη ελληνική φρεγάτα, η «Κανάρης», βρίσκεται ανατολικά της Κορσικής, συνοδεύοντας το γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle στο πλαίσιο της επιχείρησης «Clemenceau 21» στην Ανατολική Μεσόγειο έως την Ινδία.

Η φρεγάτα «Κανάρης» συνοδεύει απλώς τη ναυαρχίδα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού,  αλλά υπάρχει συμμετοχή σε ασκήσεις και για συνεκπαίδευση. Στην ίδια αποστολή μετέχουν φρεγάτες από την Ιταλία (με τη φρεγάτα Margoriti), Βέλγιο (με τη Leopold Ler) και το αμερικανικό αντιτορπιλικό Uss Porter.

Να σημειωθεί ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο, πέραν των Rafale, είναι εφοδιασμένο με πλήρες  πολεμικό φορτίο, όπως ιπτάμενα ραντάρ, πυραύλους μεγάλης εμβέλειας, κομάντος, καθώς και εξελιγμένα ανθυποβρυχιακά συστήματα.

Και τρίτη φρεγάτα ανοιχτά της Λιβύης

Μια τρίτη ελληνική φρεγάτα, η «Αιγαίο», βρίσκεται αυτή την περίοδο ανοικτά της Λιβύης, σε ειρηνευτική  αποστολή, μετέχοντας στην επιχείρηση «Ειρήνη». Εχει αντικαταστήσει τη φρεγάτα «Αδρίας». Να σημειωθεί ότι στη φρεγάτα «Αιγαίο» τα «βατράχια», μέλη του πληρώματός της, έχουν πραγματοποιήσει έως τώρα τρεις εφόδους σε πλοία στα οποία υπήρχαν υποψίες ότι παραβίαζαν το εμπάργκο όπλων.

Στη δύναμη του ΝΑΤΟ (Dynamic Manta) στη Μεσόγειο μετέχει όχι μόνον η φρεγάτα «Κοντουριώτης», αλλά και ένα υποβρύχιο (απ’ αυτά τα… αόρατα), το «Παπανικολής καθώς και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις νοτίως της Κρήτης..

Ανοιχτά όμως του Λιβάνου βρίσκεται μια άλλη ελληνική φρεγάτα, η «Ναυαρίνο», μετέχοντας στην ειρηνευτική επιχείρηση Unifil. (Πηγή:in.gr)