Περιπλέκει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο η απόφαση της Μόσχας να προχωρήσει σε ναυτικές ασκήσεις με πυρά σε δύο θαλάσσιες περιοχές ανατολικά της Κύπρου και δυτικά της Μεγαλονήσου, σε μια περιοχή στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που περιλαμβάνει και τη ζώνη όπου το τουρκικό σκάφος Oruc Reis πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες.

Το ανησυχητικό είναι ότι για τη διεξαγωγή των ναυτικών ασκήσεων πλοίων του ρωσικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, η Μόσχα ζήτησε την έκδοση NAVTEX από την Άγκυρα, αναγνωρίζοντας ότι στις περιοχές των ασκήσεων το δικαίωμα ενημέρωσης των ναυτιλλομένων ανήκει στην Τουρκία.

Πρόκειται για μια εξέλιξη μεγάλης σημασίας όπου η Ρωσία εμφανίζεται να παίρνει ξεκάθαρα το μέρος της Τουρκίας. Και το πιο παράδοξο είναι ότι η Τουρκία, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, διευκολύνει τη Ρωσία να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις με πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προφανώς η Τουρκία θέλει να εξασφαλίσει ένα περιβάλλον ρωσικής υποστήριξης σε μια στιγμή, που η Γαλλία έχει έντονη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου πρόκειται να πλεύσει σύντομα και το αεροπλανοφόρο “Σαρλ Ντεγκόλ” με ισχυρή συνοδεία φρεγατών.

Επίσης θα πρέπει να προσεχθεί ότι η κίνηση αυτή των Τούρκων γίνεται καθώς ετοιμάζονται να στείλουν βορειότερα και πιο ανατολικά το ερευνητικό σκάφος τους, ακόμη και κοντά στη Ρόδο σε απόσταση έξι μιλίων, όπως έγραψε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Γενί Σαφάκ”.

Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι ο Ερντογάν ως πονηρή αλεπού σκέφτηκε να καλέσει κοντά του την δυνατή αρκούδα από τον βορρά, ώστε να καλύψει τα κενά μεταξύ των θαλασσίων ζωνών και να φέρει σε δύσκολη θέση την Γαλλία και γενικότερα τις δυτικές δυνάμεις.

Ρήγμα στους κόλπους του ΝΑΤΟ

 Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, απλός θεατής των εξελίξεων. 

Όπως γράφει το protothema.gr tην επομένη της επίσημης αποκάλυψης ότι ο αντίπαλος του Πούτιν Αλεξέϊ Ναβάλνι δηλητηριάστηκε, η ρωσική κυβέρνηση όχι μόνο δεν δείχνει διάθεση να απολογηθεί αλλά επιχειρεί να δημιουργήσει ρήγμα στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Είναι τουλάχιστον ιδιότυπο αυτό που συμβαίνει, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ -η Τουρκία εν προκειμένω- να εκδίδει NAVTEX για ασκήσεις για λογαριασμό της Ρωσίας. Αν μάλιστα και τουρκικά πολεμικά πλοία ή άλλα μέσα λάβουν μέρος στα ρωσικά παίγνια, τότε θα πρόκειται για μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει την πρόσφατη τοποθέτηση του Εμανουέλ Μακρόν ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό.
Όσο κι αν δικαιώνονται εκείνοι που θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ τηρεί στάση Ποντίου Πιλάτου απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό του Ερντογάν ένα είναι το γεγονός: Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δεν είναι επικεφαλής αλλά εκτελεστικό όργανο του συμβουλίου των αντιπροσώπων των χωρών μελών της Συμμαχίας. Και με δεδομένο ότι στο ΝΑΤΟ ισχύει ο κανόνας της ομοφωνίας για την λήψη των αποφάσεων, ακόμη και αν οι 25 αντιπρόσωποι χωρών μελών ζητούσαν επιτακτικά να καταδικαστεί η τουρκική παραβατικότητα, είναι δεδομένο ότι ο αντιπρόσωπος της Τουρκίας θα έθετε βέτο μπλοκάρωντας την λήψη απόφασης κατά της Τουρκίας.

Η ρωσική πρόκληση για ρόλο στην περιοχή

Την επομένη της ανακοίνωσης από την Ουάσιγκτον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν την πώληση -non lethal weapons- (φονικών όπλων) στην Κύπρο, η κίνηση της Ρωσίας να προχωρήσει στην ανακοίνωση ναυτικών γυμνασίων στην Ανατολική Μεσόγειο με την συνδρομή της Τουρκίας δείχνει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει από την πρόθεσή του να ελέγξει την ευρύτερη περιοχή.

Ιδίως μετά την αμερικανική παρότρυνση «κάντε διάλογο, συζητήστε και βρείτε τα» που διατυπώθηκε προς την Ελλάδα και την Τουρκία διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, η ρωσική παρέμβαση περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Εάν στο μείγμα προστεθούν και οι καθημερινές εμπρηστικές δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων της τουρκικής ηγεσίας προς την Ελλάδα γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση μπορεί εύκολα να γίνει εκρηκτική.

Ποια θα είναι η αντίδραση από Βερολίνο, Παρίσι και Ουάσιγκτον

Σε αυτό το περιβάλλον και με δεδομένη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο με την ανάπτυξη του ελληνικού και του τουρκικού στόλου, αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης και του προέδρου της Γαλλίας στην κίνηση της Μόσχας.

Όπως επίσης με αγωνία αναμένεται και η τοποθέτηση της Ουάσιγκτον και του State Department μετά την ανακοίνωση των ρωσικών ναυτικών γυμνασίων, κίνηση με την οποία η Μόσχα «βγάζει την γλώσσα» στην Ουάσιγκτον.

Οι δύο NAVTEX και τα “κόλπα” της Άγκυρας

Η Τουρκία εξέδωσε δύο NAVTEX για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογέιου ειδοποιώντας για ασκήσεις του ρωσικού στόλου με πραγματικά πυρά.

Είναι ερώτημα αν οι Ρώσοι θα κάνουν γυμνάσια μόνοι τους ή αν θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις με τουρκικά πολεμικά πλοία.

Επί της ουσίας, με τις NAVTEX η Άγκυρα ενημερώνει τα ερευνητικά σκάφη Barbaros και Oruc Reis που πλέουν στις περιοχές που θα πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις των Ρώσων, όπως σημειώνεται και στη σχετική ενημέρωση.

Σε κάθε περίπτωση, όμως η Τουρκία θέλει να εξασφαλίσει ένα περιβάλλον ρωσικής υποστήριξης σε μια στιγμή, που η Γαλλία θα έχει έντονη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου πρόκειται να πλεύσει σύντομα και το αεροπλανοφόρο “Σαρλ Ντεγκόλ” με ισχυρή συνοδεία φρεγατών.

Και η κίνηση αυτή των Τούρκων γίνεται καθώς ετοιμάζονται να στείλουν βορειότερα και πιο ανατολικά το ερευνητικό σκάφος τους, ακόμη και κοντά στη Ρόδο σε απόσταση έξι μιλίων, όπως έγραψε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Γενί Σαφάκ”.

Η Μόσχα διαψεύδει  ότι στηρίζει την Τουρκία

Σε διάψευση όσων κατηγορούν τη Ρωσία για στήριξη της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, προχώρησε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε προκλητικούς τους ισχυρισμούς ότι οι «επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οφείλονται σε ρωσική στήριξη.

Πιο συγκεκριμένα, σε ενημέρωση το απόγευμα της Πέμπτης η κ. Ζαχάροβα ανέφερε πως: «Τέτοιους συλλογισμούς μπορώ να τους χαρακτηρίσω παρά μόνο προκλητικούς».

Η κα Ζαχάροβα πρόσθεσε πως η Μόσχα δεν αναζητά οφέλη μέσα από διακρατικές διαμάχες, προβλήματα και συγκρούσεις, υπογραμμίζοντας ότι αυτό «ισχύει πλήρως για μια τόσο ευαίσθητη και εκρηκτική περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, η Μόσχα «υποστηρίζει την επίλυση οποιονδήποτε αμφιλεγόμενων ζητημάτων αποκλειστικά μέσω πολιτικού διαλόγου, μέσω της ανάπτυξης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων βάσει διεθνών νομικών κανόνων».