Νέα Navtex για το Oruc Reis εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης η Τουρκία, θέτοντας περιοχή ερευνών από 24 σημεία, ζητώντας παράλληλα και την αποστρατικοποίηση των Ψαρών.  Η νέα Navtex παρατείνει την παρουσία του Oruc Reis στην περιοχή έως τα μεσάνυχτα της 27ης Οκτωβρίου.

Η νέα Navtex περιλαμβάνει περιοχές κατά μήκος των τουρκικών ακτών από το ύψος του Καστελόριζου και φτάνει έως τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου.
Σε άλλη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Σμύρνης, αναφέρεται σε αποστρατικοποίηση των Ψαρών, επικαλούμενη τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Διπλωματικοί αναλυτές τονίζουν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να σταματήσει το σερί των προκλήσεων, αν δεν δημιουργήσει έμπρακτα τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο με οποιοδήποτε κόστος, ακόμη και με θερμό επεισόδιο, ενόσω δεν υπάρχει άμεση αντίδραση από ευρωπαϊκής και αμερικανικής πλευράς. Οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις γίνονται για να επιτυγχάνονται ισορροπίες και να ισχυρίζονται οι Δυτικοί ότι εκφράζουν αλληλεγγύη, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια της Ελλάδας και της Κύπρου.

Συνεπώς απομένει η αντίδραση της Αθήνας με όποιο τρόπο αυτή κρίνει κατάλληλο, όπως είναι οι ANTINAVTEX απέναντι στις τουρκικές ακρότητες.

Έτσι η Ελλάδα απάντησε και τώρα, εκδίδοντας από τον σταθμό της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο Κρήτης αντι-Navtex με αφορμή τη νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας.

Η ελληνική Navtex τονίζει ότι η τουρκική Navtex αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» και είναι «παράνομη» διότι η περιοχή που εκτείνεται «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Στην ελληνική Navtex υπογραμμίζεται, επίσης, ότι ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Πηγή:SKAI.GR