Ένα βήμα πριν την έναρξη διερευνητικών επαφών  βρίσκονται η Αθήνα και η Άγκυρα, καθώς έχουν ενταθεί τις τελευταίες μέρες οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με συμμετοχή της Γερμανίας.

Μέσα στα επόμενα 24ωρα, πιθανότατα πριν τη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, θα ανακοινωθεί ο 61ος γύρος συνομιλιών για το θέμα των θαλασσίων ζωνών.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, διαπιστώθηκε πρόοδος στις διεργασίες για τη θέσπιση μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημείωναν, δε, πως θα υπάρξει νέα συνάντηση στρατιωτικών κλιμακίων Ελλάδας – Τουρκίας με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Στόχος είναι τις επόμενες ώρες να τεθούν οι βάσεις για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποκαλύπτει ότι υπάρχει αποκατάσταση της επικοινωνίας μεταξύ των συμβούλων των ηγετών των δύο χωρών. Ενδεχομένως, αυτό να γίνει και έπειτα από μία επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που θα επισφραγίσει τις εξελίξεις.

Η κυβέρνηση, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Άγκυρα, μέσω διερευνητικών συνομιλιών, για το ένα και μοναδικό θέμα. Δηλαδή, την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Ότι, εάν δε φτάσουμε σε συμφωνία, είμαστε διατεθειμένοι να φέρουμε το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και θα σεβαστούμε την απόφαση, η οποία θα βασίζεται σε συνυποσχετικό, το οποίο θα υπογράψουμε με την Τουρκία. Θα ζητάμε από το Δικαστήριο να λάβει απόφαση επάνω στο ζήτημα που θα έχουμε θέσει. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όταν δύο χώρες διεκδικούν δικαιώματα σε μια θαλάσσια περιοχή, δεν επιτρέπονται οι μονομερείς ενέργειες. Είναι απολύτως καθαρό. Όταν έχουμε μία διαφωνία, δεν επιτρέπεται να γίνονται μονομερείς ενέργειες. Νομίζω ότι αυτό το σαφές μήνυμα έχει σταλεί στην Τουρκία» σημείωσε προ ημερών ο πρωθυπουργός.

Ν. Δένδιας: Είμαστε έτοιμοι για διάλογο

«Είμαστε απολύτως έτοιμοι για διάλογο, αλλά χωρίς προσχηματικά επικοινωνιακά τεχνάσματα» είναι στο ίδιο μήκος κύματος το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Άγκυρα λίγες ημέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» τονίζει πως για να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις και οι απειλές, ενώ σημειώνει πως «δυστυχώς διακρίνουμε μια επίμονη προσπάθεια από την Τουρκία να θέσει μονομερώς ζητήματα υπονομεύοντας τις επαφές πριν καν επανεκκινήσουν».

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως, εφόσον οι συζητήσεις δεν οδηγήσουν σε λύση, «υπάρχει πάντα η επιλογή της προσφυγής σε ένα δικαιοδοτικό όργανο, όπως το Δικαστήριο της Χάγης, για την επίλυση της γνωστής, μόνης διαφοράς», κάνοντας αναφορά στην «επικράτηση του Διεθνούς Δικαίου επί της πολιτικής των κανονιοφόρων».

Επίσκεψη Πομπέο σε  Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Την ίδια στιγμή, και σε συνέχεια των εντατικών διπλωματικών επαφών που πραγματοποιούνται τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ προκειμένου Αθήνα και Άγκυρα να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων, πληροφορίες κάνουν λόγο για επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών στη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα.

Χωρίς μέχρι στιγμής να έχει οριστικοποιηθεί ή ανακοινωθεί επισήμως κάτι, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Μάικ Πομπέο αναμένεται να επισκεφτεί την Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο Αμερικανός αξιωματούχος θα μιλήσει σε Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα επισκεφτεί και την Κρήτη και συγκεκριμένα πρωτίστως, τη βάση της Σούδας.

Ο Μάικ Πομπέο έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα σημειώνεται πως πραγματοποίησε επίσκεψη – αστραπή στη Λευκωσία, όπου και έστειλε μήνυμα υπέρ του διαλόγου.