Σε κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας διεξήχθησαν οι Δημοτικές εκλογές στην Αλβανία, υπό τη σκιά της σύλληψης τριών Ελλήνων ομογενών, μεταξύ άλλων του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Στις 8 το βράδυ της Κυριακής (14/5) έκλεισαν οι κάλπες, με τα πρώτα αποτελέσματα να κάνουν λόγο για σαρωτική νίκη του Έντι Ράμα, κάτι που δεν το περίμεναν.

Το κόμμα του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα έχει κερδίσει τους 50 από τους συνολικά 61 δήμους της χώρας, με την αντιπολίτευση να σημειώνει χαμηλές επιδόσεις.

 Εκλογικό «θρίλερ» στη Χειμάρρα

Η καταμέτρηση των ψήφων στη Χειμάρρα έχει ξεκινήσει, με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα να αναφέρουν για μια απειροελάχιστη διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων, του Φρέντι Μπελέρη και του Γιόργκο Γκόρο (από το κόμμα του Έντι Ράμα), αλλά ακόμη δεν έχουν καταγραφεί τα τελικά αποτελέσματα, τα οποία αναμένονται σήμερα το απόγευμα (16/5).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Open, οι εκλογές στη Χειμάρρα πραγματοποιήθηκαν κάτω από ένα καθεστώς πιέσεων, εκφοβισμού και απειλών, όπως καταγγέλλει η πλευρά των ομογενών. Υπήρξαν προβλήματα σε πολλά εκλογικά κέντρα, με πολλούς ψηφοφόρους να δυσκολεύονται να βρουν το όνομά τους στις λίστες, καθώς πολλές από αυτές έχουν σκιστεί ή «εξαφανιστεί».

Στη Χειμάρρα έφτασαν και δύο κλιμάκια του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών έτσι ώστε να διαφυλάξουν την εγκυρότητα της ψηφοφορίας. Το ένα κλιμάκιο, μάλιστα, θα παραμείνει και στη διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του αλβανικού μέσου newsbomb.al, ο Φρέντι Μπελέρης καταγράφει μέχρι στιγμής 1.863 ψήφους, ενώ ο αντίπαλός του Γκιόργκο Γκόρο 1.858, στις 7 η ώρα το πρωί. Έως τώρα έχουν καταμετρηθεί 17 από τα 36 εκλογικά κέντρα στη Χειμάρρα.

Στους Αγίους Σαράντα στο Φοινίκι, στα πρώτα αποτελέσματα προηγείται ο Λεωνίδας Παπάς, που κατεβαίνει υπό τη σκέπη του δημοκρατικού γκρουπ που διασπάστηκε από τον Σαλί Μπερίσα.

Η σύλληψη Μπελέρη και οι συνέπειες που μπορεί να έχει

Σύμφωνα με τον κ. Μίτρο, για τα αλβανικά ΜΜΕ η σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη αλλά και συνεργατών του έχει επηρεάσει κατά κάποιον τρόπο τα εκλογικά αποτελέσματα στη Χειμάρρα.

Η ενέργεια του Ράμα να δώσει εντολή να συλληφθεί ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος χαρακτηρίστηκε ανόητη από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ της γείτονας χώρας, καθώς μπορεί να έχει συνέπειες και στην ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.