Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςθα βρίσκετααι στο Λονδίνο στις 28 Νοεμβρίου και αναμένεται να έχει συνάντηση με τον βασιλιά Κάρολο με θέμα το Τατόι, αλλά και  τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Πόσο χρυσή μπορεί να είναι αυτή η ευκαιρία για την Ελλάδα και για την υπόθεση των Γλυπτών, όμως; Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον βασιλιά Κάρολο, δεν είναι προφανώς -ή τουλάχιστον, δεν πρέπει να είναι μια τυπική ευκαιρία για δηλώσεις αλλά μια συνάντηση ουσιαστική για την Ελλάδα.

Ο Κάρολος, θα μπορούσε να είναι το πρόσωπο-κλειδί όχι για ένα, αλλά για δύο ζητήματα που αφορούν στην Ελλάδα, στον πολιτισμό και στην κοινωνία. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά και το Τατόι.

Στην δεύτερη περίπτωση το έδαφος φαίνεται ότι είναι καλύτερα στρωμένο, ο βασιλιάς είναι πρόθυμος να ασχοληθεί και να στηρίξει την προσπάθεια αποκατάστασης, αναμόρφωσης και κοινωνικοποίησης του πρώην βασιλικού κτήματος, στα πρότυπα του δικού του Dumfries House στη Σκωτία.

Εχει προηγηθεί επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σκωτία όταν ο Κάρολος ήταν ακόμα πρίγκιπας τον Απρίλιο του 2022 και λίγο μετά, τον Αύγουστο του 2022, επίσκεψη στο Dumfries House της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και ομάδας υπηρεσιακών του υπουργείου Πολιτισμού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν βρέθηκε στην Ελλάδα ο Κάρολος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, στις 25 Μαρτίου του 2021, ζήτησε να ενημερωθεί για τα σχέδια που αφορούν το Τατόι, σε ιδιωτική συνάντηση που είχε στην Πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλιστα οι πρώτες «διαρροές» για την συνάντηση της 28ης Νοεμβρίου, ανέφεραν ότι το Τατόι είναι ο βασικός λόγος της συνάντησης.

Και εδώ μπαίνει το ζήτημα της στρατηγικής: προφανώς η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι η πλέον σημαντική. Ενα νεύμα, μια δήλωση, μια πρωτοβουλία του Βασιλιά θα άλλαζε άρδην τα δεδομένα. Αν και τυπικά παραμένει υπόθεση που πρέπει να λύσει η Downing Street, το Κοινοβούλιο και η διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου. Πραγματικά όμως, θα άλλαζαν πολλά με μια δήλωση του βασιλιά που θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο πιο θετικό σενάριο για την Ελλάδα.