Κλίμα προβοκάτσιας καλλιεργούν στα ελληνικά νησιά με προκλητικά ρεπορτάζ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, τα οποία αποτυπώνουν ξεκάθαρα τη στρατηγική της τουρκικής κυβέρνησης, με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας. 

Ακολουθώντας την τακτική, που είχε οργανωθεί για τα Ίμια τα τουρκικά μέσα στοχοποιούν  συγκεκριμένα νησιά, όπως την Ψέριμο στα Δωδεκάνησα, αξιώνοντας την αποστρατιωτικοποίησή της και το γκριζάρισμα της περιοχής.

Σε θέματα που παρουσίασαν το επίσημο κρατικό πρακτορείο Anadolu και η κρατική τηλεόραση TRT Haber,ισχυρίζονται με βίντεο και φωτογραφίες πως υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες στην Ψέριμο, η οποία «βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Αλικαρνασσού».

Τα ίδια ρεπορτάζ επιχειρούν να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους με δορυφορικές φωτογραφίες, λέγοντας πως στο νησί είναι εγκατεστημένες μονάδες πυροβολικού, ελικοδρόμιο και παρατηρητήριο, με τις οποίες «η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης».

Ασύστολα ψεύδη και ανιστόρητοι ισχυρισμοί

Επιπλέον, το TRT Haber φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί πως η Ψέριμος αποτελεί τουρκικό νησί, ενώ δεν παραλείπουν να σχολιάσουν  και την πρόσφατη επίσκεψη, που είχε κάνει στην Ψέριμο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το κρατικό κανάλι TRT αναφέρει συγκεκριμένα: «Άλλη μια πρόκληση από την Ελλάδα: «Παρατηρήθηκαν στρατιώτες και βαρύς οπλισμός στην Ψέριμο. Το πρακτορείο Αναντολού συνέλαβε στο φακό του οπλισμό και στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στο νησί Keci (Ψέριμος), 8 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της χερσονήσου της Αλικαρνασσού, που έχει εξοπλιστεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Την ίδια στιγμή, πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν πως παρόμοια ρεπορτάζ, υποκινούμενα από την Άγκυρα, ενδέχεται να κυκλοφορήσουν τις επόμενες μέρες και για άλλα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Μια από τις εικόνες που μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ:

Keçi Adası'ndaki Yunan askerleri ve adaya yerleştirilen ağır silahlar görüntülendi

“Να κατέβουν οι ελληνικές σημαίες”

Προ ημερών ο απόστρατος ταξίαρχος και καθηγητής του ιδιωτικού πανεπιστημίου Aydin της Κωνσταντινούπολης Ναϊμ Μπαμπούρογλου είχε ζητήσει να κατεβάσει η Τουρκία τις ελληνικές σημαίες από τις Οινούσσες, την Ψέριμο και άλλα νησιά και νησίδες του Αιγαίου.

Μιλώντας σε εκπομπή του Ηaber Turk, o Mπαμπούρογλου υποστήριξε προκλητικά πως η Άγκυρα πρέπει να κάνει στα «αμφισβητούμενα» -όπως τα χαρακτήρισε- ελληνικά νησιά, ότι έπραξε και το 1996 στα Ίμια. «Τώρα λοιπόν η Τουρκία θα κατεβάσει την ελληνική σημαία από τις Οινούσσες, την Ψέριμο, όπως και από παρόμοια νησιά, νησάκια και βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στην δυτική Ανατολία και τότε θα κυματίσει η τουρκική σημαία. Τόσο απλό είναι» δήλωσε, συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο :

«Η Ελλάδα δεν έχει ούτε το μέγεθος ούτε τη δύναμη ούτε την ισχύ να απειλήσει την τουρκική Δημοκρατία.. Και αυτό δεν είναι θερμή σύγκρουση, αλλά μιλάμε για διπλωματικό εξαναγκασμό».

Ο απόστρατος ταξίαρχος επανέλαβε το αφήγημα περί «αποστρατικοποιημένων» νησιών που παραβιάζουν τις Διεθνείς Συνθήκες, φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί πως εφόσον η Ελλάδα «άλλαξε το καθεστώς τους» αυτά ανήκουν στην Τουρκία, ως διάδοχη χώρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.