Το θέμα, που έχει ανακύψει με τις αναφορές για εγκατάσταση και παραμονή Τούρκων στρατοχωροφυλάκων σε τμήμα εδάφους μέσα στην ανοιχτή κοίτη του Έβρου δεν είναι σημερινό. Επί δεκαετίες συμβαίνει να “κόβεται” τμήμα ξηράς ή νησίδας άλλοτε προς την τουρκική πλευρά και άλλοτε προς την ελληνική, ανάλογα με το πως αλλάζει η κοίτη του ποταμού και από ποια πλευρά πηγαίνουν τα περισσότερα νερά, οπότε γίνεται πιο εύκολη η πρόσβαση αυτών που βρίσκονται πιο κοντά, είτε Ελλήνων, είτε Τούρκων.

Κατά καιρούς το πρόβλημα γίνεται οξύτερο, όταν η κοίτη των περισσοτέρων νερών παραμένει για περισσότερα από ένα – δύο χρόνια στην ίδια πλευρά, οπότε βρίσκουν την ευκαιρία οι γειτονικοί κάτοικοι να καταλαμβάνουν τα μικρά αυτά τμήματα και να τα καλλιεργούν ή να βόσκουν εκεί τα κοπάδια τους. Κάθε φορά συνέρχεται μια κοινή ελληνοτουρκική επιτροπή διευθέτησης συνοριακών ζητημάτων και προβαίνει σε ρυθμίσεις, λαμβάνοντας υπόψη της τα προβλεπόμενα από τις συνθήκες και όσα ορίζονται σε τοπικούς χάρτες.

Γράφει ο Νίκος Δημαράς

Κατά το παρελθόν έχουν συμβεί ανάλογα επεισόδια που είχαν λάβει και χαρακτήρα πρόσκαιρης σύγκρουσης, όπως στην περίπτωση του 1978, οπότε οι Έλληνες από το χωριό Πόρος Φερρών Έβρου είχαν καταλάβει την νησίδα Τσιγκέλι.

Τότε η κοίτη του ποταμού είχε την μεγαλύτερη ροή υδάτων προς την τουρκική πλευρά και η νησίδα είχε αποκοπεί από εκεί, κάτι που διευκόλυνε  την πρόσβαση των Ελλήνων κατοίκων του Πόρου, οι οποίοι πήγαν και άρχισαν να την καλλιεργούν και επίσης να βόσκουν τα κοπάδια τους.

Από την απελευθέρωση των Ελλήνων στη Γέφυρα Κήπων του Έβρου, που διακρίνεται στο βάθος. Οι απελευθερωθέντες μιλούν στον ρεπόρτερ της “Μακεδονίας”.

Σε κάποια στιγμή οι Τούρκοι αντιλήφθηκαν την κατάσταση και οργάνωσαν ένοπλη επιχείρηση κατά την οποία έγινε ανταλλαγή πυρών και συνελήφθησαν πάνω από 30 Έλληνες, που κρατήθηκαν επί μια εβδομάδα στην Κεσσάνη της Ανατολικής Θράκης.

Εγώ νεαρός ρεπόρτερ της “Μακεδονίας” τότε έφυγα για τον Έβρο νύχτα με τον κορυφαίο φωτορεπόρτερ Γιάννη Κυριακίδη. Φτάσαμε τα ξημερώματα στο χωριό Πόρος και μετά από μεγάλη περιπέτεια δίπλα στο ποτάμι καταφέραμε να ολοκληρώσουμε ένα ολοήμερο ρεπορτάζ, αποδεικνύοντας με φωτογραφίες και χάρτες την ελληνικότητα της νησίδας Τσιγκέλι.(Έχω αναρτήσει το θέμα και στο παρελθόν με ανάλογη αφορμή).

Μέσα σε συγκινητικές στιγμές οι ελεύθεροι πλέον κάτοικοι του Πόρου Έβρου αφηγούνται την περιπέτειά τους στον απεσταλμένο της “Μακεδονίας” Ν. Δημαρά.

Το θέμα με μια οκτάστηλη φωτογραφία του αείμνηστου Γιάννη Κυριακίδη ήταν πρωτοσέλιδο την επόμενη ημέρα, αφού στο μεταξύ είχαν γίνει συνεννοήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (υπουργός Ευάγγελος Αβέρωφ – Τοσίτσας και αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αγαμέμνων Γκράτζιος), ώστε να περιφρουρηθούν τα εθνικά συμφέροντα.

Αφού συνήλθαν οι επιτροπές και κατέληξαν σε μια διευθέτηση οι συλληφθέντες Έλληνες αφέθηκαν ελεύθεροι στη Γέφυρα Κήπων του Έβρου, όπου εμείς παραμέναμε επί μια εβδομάδα για να έχουμε αποκλειστικό ρεπορτάζ. Πραγματικά μέσα σε πανηγυρισμούς και χαρές οι ελεύθεροι πλέον κάτοικοι του Πόρου έπεφταν στις αγκαλιές των δικών τους και ο αείμνηστος Γιάννης έκανε εκπληκτικές φωτογραφίες.

Όλα αυτά τα γράφουμε για την ιστορία με τρεις επισημάνσεις:

  1. Στα τόσο ευαίσθητα εθνικά θέματα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές οι ενέργειες και ιδιαίτερα φειδωλές οι ανακοινώσεις από όλες τις πλευρές του πολιτικού κόσμου, ακόμη και από την κυβέρνηση.
  2. Η αντιπολίτευση και μάλιστα η αξιωματική καλά θα είναι να ψάχνει περισσότερο τα θέματα αυτά, να μην υιοθετεί δημοσιεύματα και αναφορές εκ του προχείρου και να έρχεται σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία πριν προβεί σε ανακοινώσεις με ηττοπαθείς αναφορές για την χώρα.
  3. Σε οποιαδήποτε περίπτωση τα θέματα αυτά δεν προσφέρονται για φθηνή πολιτική εκμετάλλευση.

Οι ανακοινώσεις και οι αντιδράσεις των κομμάτων

«Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος» ξεκαθαρίζει το υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε στον Έβρο.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο διαψεύδει σχετικά δημοσιεύματα και τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας: «Με αφορμή διασπορά πρόσφατων fake news, τονίζεται ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε Ελληνικό έδαφος. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Είναι ντροπή να υιοθετεί κάποιος fake news και να ισχυρίζεται ότι έχει καταληφθεί έδαφος της χώρας του από ξένη δύναμη. Η γελοιότητα συμπορεύεται με την ανευθυνότητα» αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Από το απόγευμα της Παρασκευής έχει προκύψει σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναφορικά με το γεγονός ότι στη θέση Μελισσοκομεία, νότια του Έβρου, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο που πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στοιχεία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει προβεί στις απαραίτητες ρηματικές διακοινώσεις ενώ τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ μέσω ανακοινώσεων των αρμόδιων τομεαρχών τους ζητούν επίσημη ενημέρωση για τις κινήσεις της Τουρκίας αλλά και τον τρόπο αντίδρασης της Αθήνας.

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια «για τον τρόπο αντιμετώπισης των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας στον Έβρο», διατύπωσε και ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Μιχάλης Κριθαρίδης. Αναφερόμενος στον υπουργό Εξωτερικών ο κ. Κριθαρίδης λέει ότι “προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα μιλώντας για λίγες “δεκάδες μέτρα” και όχι για τα 16 στρέμματα στα οποία έχουν εγκατασταθεί κανονικότατα οι τουρκικές δυνάμεις”.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, πάντως, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα ενημερώσει τα κόμματα και ζήτησε τα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας να μην αποτελούν αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση.