Αγνοώντας την διεθνή νομιμότητα, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις έντονες αντιδράσεις  της Λευκωσίας και της Αθήνας ο Τούρκος πρόεδρος οργανώνει σήμερα μεγάλη φιέστα στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου  στο πλαίσιο των εορτασμών για την 37η επέτειο ίδρυσης του ψευδοκράτους.

Δημοσιογράφοι και ξένα μέσα ενημέρωσης δίνουν εικόνα πλιάτσικου και λεηλασίας στην μέχρι τώρα έρημη πόλη, όπου ο διεθνής ταραξίας οργανώνει πικ νικ στο Βαρώσι με τους υποτακτικούς του και με το υποχείριό του στην κατεχόμενη Κύπρο Ερσίν Τατάρ.

Το Βαρώσι είναι παραλιακό τμήμα της Αμμοχώστου, που κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, άνοιξε την Πέμπτη 8/10/20.

Κατά την επίσκεψή του, ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφτεί το μνημείο του Κεμάλ στην κατεχόμενη Λευκωσία, ενώ θα βρεθεί στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου σε μια άνευ προηγουμένου πρόκληση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και αναμφίβολα περιπλέκει και καθιστά ακόμη δυσκολότερες τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, με Αθήνα και Λευκωσία να αντιδρούν έντονα.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του προηγούμενου μήνα ο Ερντογάν αποφάσισε να ανοίξει την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, προκαλώντας την οργή της Κύπρου αλλά και την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζήτησε την ακύρωση της σχετικής απόφασης από την Άγκυρα. Ωστόσο, δεν πτοήθηκε και μεταβαίνει τώρα εκεί για… πικνίκ με τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι συνοδό στην προκλητική αυτή επίσκεψη ο Ερντογάν θα έχει και τον κυβερνητικό του εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τον ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης.

Σκάβουν και μεταφέρουν γκαζόν από άλλες περιοχές.

Πυρετώδεις προετοιμασίες για τον “σουλτάνο”

Από την Παρασκευή στα Κατεχόμενα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επιθεωρεί τις προετοιμασίες για την άφιξη του Τούρκου προέδρου.

Οι εργασίες τις τελευταίες ημέρες ήταν πυρετώδεις. Μπροστά από τα ερειπωμένα κτίρια φαίνεται ότι γίνεται πλιάτσικο και λεηλασία, ενώ τοποθετήθηκαν ξύλινα τραπέζια εκδρομικών χώρων και νέες πινακίδες, που πληροφορούν τους επισκέπτες, σε τρεις γλώσσες, για τις ώρες λειτουργίας της περίκλειστης πόλης.

Παράλληλα, φορτηγά, μπουλντόζες και εκσκαφείς δούλευαν διαρκώς, ενώ έλαβαν χώρα ασφαλτοστρώσεις και δημιουργία ποδηλατοδρόμων.

Αναφορές σε τουρκοκυπριακά μέσα κάνουν λόγο για μεταφορά γρασιδιού στην περιοχή που ονομάστηκε ως «εθνικό πάρκο» και που ο Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει το μακάβριό του πικνίκ.

Εργάτεςς φτιάχνουν πάρκο στην έρημη πόλη, θυμίζοντας εποχές χούντας…

Η Αθήνα καταγγέλλει την πρωτοφανή πρόκληση

Για ενέργεια που προστίθεται στη συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνει λόγο η Αθήνα.

«Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα Βαρώσια, «ανήμερα της «επετείου» της μονομερούς και παράνομης ανακήρυξης της τουρκοκυπριακής οντότητας στα κατεχόμενα, αποτελεί μια πρωτοφανή πρόκληση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» τονίζει σε ανακοίνωσή το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ, υπογραμμίζοντας πως η ενέργεια αυτή «προστίθεται στην συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα, εκφράζει την προσδοκία του αυτή η νέα προκλητική ενέργεια να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, ενώ επαναλαμβάνει τη θέση του περί επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Λευκωσία: Προκαλούν το αίσθημα του λαού

Ως άνευ προηγουμένου πρόκληση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτηρίζει η Λευκωσία την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Πιο συγκεκριμένα, η προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει τα εξής:

«Η παρουσία του Προέδρου της Τουρκίας στους εορτασμούς για την 37η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, αλλά και η επίσκεψη του στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αποτελούν μια χωρίς προηγούμενο πρόκληση και είναι σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, 550 και 789.

» Ταυτόχρονα, υπονομεύουν τις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή και δεν συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού, θετικού κλίματος για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Την ίδια ώρα, οι ενέργειες αυτές προκαλούν το αίσθημα του συνόλου του κυπριακού λαού, και ειδικότερα των Αμμοχωστιανών.

» Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταγγείλει με επιστολές του τις ενέργειες της Τουρκίας και του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, τόσο προς τον ΓΓ των ΗΕ όσο και προς τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ και σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χωρών μελών της ΕΕ, ενώ οι προκλήσεις αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όπου η ΕΕ αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Έχει γίνει πόλη – φάντασμα

Η Αμμόχωστος έχει χαρακτηριστεί πόλη-φάντασμα, αφού από τις 14 Αυγούστου του 1974 οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοί της έχουν εκδιωχθεί, και από τότε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης παραμένει κλειστό και ερημωμένο, με τον κατοχικό στρατό να μην επιτρέπει την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων του, παρά τα σχετικά ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η άλλοτε κραταιά πόλη της Αμμοχώστου περιγράφηκε με ιδιαίτερη παραστατικότητα και με μελανά χρώματα στην έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου του 2008: «Από το φράκτη που αποτρέπει τους πεζούς να έχουν πρόσβαση στο Βαρώσι, τα παραλιακά ξενοδοχεία, τα διαμερίσματα και τα εστιατόρια δεν είναι τίποτε περισσότερο από σαθρούς σκελετούς από μπετόν – τεράστιες αστικές ταφόπλακες που στέκονται αποφασιστικά ενάντια στο πέρασμα του χρόνου».

Η Αμμόχωστος μπήκε στο στόχαστρο των Τούρκων κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής. Η πρώτη φάση σημειώθηκε στις 20 Ιουλίου 1974, όταν περισσότεροι από 40.000 Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της τουρκικής αεροπορίας και του ναυτικού, εισέβαλαν στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων ολοκληρώθηκε σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 14 Αυγούστου 1974, με την εισβολή στην Αμμόχωστο. Μέσα σε δύο μόνο ημέρες, οι Τούρκοι κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας της Μεσαορίας, την Αμμόχωστο, την Καρπασία και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Μόρφου.
Η επέλαση των Τούρκων είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 4.000 νεκρούς και 1.619 αγνοουμένους ενώ περισσότεροι από 200.000 κάτοικοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και έγιναν πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την πατρίδα.