Πιο κοντά όσο ποτέ άλλοτε στον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία θα βρεθεί η Ελλάδα, εφόσον το τουρκικό ερευνητικό σκάφος και η αρμάδα των πολεμικών, που το συνοδεύουν θα εισέλθουν μέσα στα χωρικά ύδατα των 12 μιλίων ή έστω στα όρια των έξι, ανατολικά της Ρόδου και νότια του Καστελόριζου.

Νέο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Yeni Safak», που προπαγανδίζει την τουρκική τακτική στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρει ότι το Oruc Reis θα κατευθυνθεί στα όρια των χωρικών υδάτων της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Το δημοσίευμα, όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΪ, προαναγγέλλει τις κινήσεις του «Oruc Reis», ενώ αναφέρει ότι η τουρκική Navtex αναμένεται να παραταθεί και το ερευνητικό σκάφος να συνεχίσει το ταξίδι του στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι δραστηριότητες του ”Oruç Reis” στην τουρκική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται χωρίς διακοπή», αναφέρει δημοσίευμα της «Yeni Safak», το οποίο προσθέτει: Η Navtex, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να παραταθεί έως τις 25 του μήνα. Η έρευνα θα έχει ως βάση τα χωρικά ύδατα Καστελόριζου και Ρόδου».

Την Κυριακή, η Τουρκία προχώρησε σε νέα πρόκληση δημοσιεύοντας βίντεο μέσα από το «Oruc Reis» αλλά και τις φρεγάτες που το συνοδεύουν, στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Οι φρεγάτες και οι κορβέτες που ανήκουν στις ναυτικές μας δυνάμεις συνεχίζουν αποφασιστικά το καθήκον τους να συνοδεύουν/προστατεύουν το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis», το οποίο συνεχίζει να εργάζεται στις περιοχές δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα επιτραπεί ανομία ή εκφοβισμός στην περιοχή», σημείωνε η ανάρτηση. Στο βίντεο παρουσιάζονται πλάνα συνομιλίας μέσω ασυρμάτου μεταξύ της φρεγάτας και του ερευνητικού σκάφους.

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Sozcu στο πρωτοσέλιδό της αναφέρει ότι η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στέλνοντας στα ελληνικά νησιά (Κω, Λέρο, Σύμη, Καστελόριζο, Χίο, Λέσβο) 540 στρατιώτες επισημαίνοντας ότι δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει.

Θέλουν να ακυρώσουν τα 12 μίλια

Μετά την συνεχιζόμενη προκλητικότητα και την ευθεία απειλή για πλεύση του ερευνητικού σκάφους της Τουρκίας μαζί με τα συνοδευτικά πολεμικά μέσα στα ελληνικά ύδατα είναι προφανές ότι η Άγκυρα θέλει να ακυρώσει την εξαγγελία της Ελλάδας για τα 12 μίλια (στο μέλλον και για το Αιγαίο), κάτι, που θα φέρει σε δύσκολη θέση την Αθήνα.

Οι χαλαρές συνομιλίες του Σαρλ Μισέλ και της Μέρκελ με τον Ερντογάν δεν οδηγούν σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα, αφού οι επαπειλούμενες κυρώσεις είναι παιδαριώδεις, ενώ η στρατιωτική παρουσία των ξένων δυνάμεων σε αυτή την φάση δεν φαίνεται να ενισχύει την αποτρεπτικότητα απέναντι στην επιθετική τακτική του Ερντογάν.

Το τι θα γίνει ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει. Ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου θα είναι πιο κοντά όσο ποτέ άλλοτε.

Ενοχλούνται από την επίσκεψη της Κ. Σακελλαροπούλου

H ανακοίνωση της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο, την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου για τον εορτασμό της 77ης επετείου απελευθέρωσης του νησιού, προβάλλεται έντονα στα τουρκικά ΜΜΕ, που κάνουν λόγο για μία ακόμη «προκλητική ενέργεια» της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες. Αντί ν’ ακούσει τις εκκλήσεις της Άγκυρας για διάλογο, συνεχίζει τις προκλήσεις στην περιοχή» σχολιάζει το haber7.com, παρουσιάζοντας την είδηση της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελόριζο.
Δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τουρκικό τύπο, συνεχίζουν την προπαγάνδα περί «στρατικοποίησης» του Καστελόριζου, που -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους- αντιβαίνει στις Διεθνείς Συνθήκες.