Αποφασισμένες για λύση είναι οι δύο πλευρές, Ελλάδα και Σκόπια, που θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων στη Νέα Υόρκη.

“Οι συζητήσεις έχουν εντατικοποιηθεί, η απόσταση που χωρίζει τα θέματα έχει μειωθεί, αλλά δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε τελική λύση” ξεκαθάρισε ο ειδικός διαμεσολαβητής  παρουσία του Νίκου Κοτζιά και του ομολόγου του, της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ κάνοντας μια αποτίμηση της προόδου που επετεύχθη στην διάρκεια των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα για το ονοματολογικό στην έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

«Είχαμε συναντήσεις χθες και σήμερα, μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν», σημείωσε ο κ. Νίμιτς.

Στο τραπέζι έχουν απομείνει πλέον τρία ονόματα. Πρόκειται για τα Άνω Μακεδονία, Νέα Μακεδονία και Βόρεια Μακεδονία. Η πρόταση περί «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» δεν υπάρχει πια, ενώ το σημείο – κλειδί παραμένει η εφαρμογή – και με ποιο ακριβώς τρόπο ή χρονοδιάγραμμα – της ρήτρας erga omnes για χρήση μίας νέας ονομασίας στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ αλλά και στις διεθνείς της σχέσεις.

Οι συζητήσεις των δύο υπουργών θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, όπως είπε ο κ. Νίμιτς προσθέτοντας ότι «οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά και οι δυο πλευρές έχουν σημαντικές θέσεις και εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται αλλά και οι δυο αναγνωρίζουν την σημασία της επίτευξης συμφωνίας και είναι αποφασισμένοι να το κάνουν».

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ στις αρχές Ιουνίου, ο ειδικός διαμεσολαβητής αρκέστηκε να πει ότι «οι δυο πλευρές γνωρίζονται πολύ καλά. Οι δυο υπουργοί μιλάνε συχνά, οι δυο πρωθυπουργοι γνωρίζονται και θα βρουν έναν τρόπο για να προχωρήσουν».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ